Demisia lui Orban de la Camera Deputaţilor, bombă cu ceas pentru PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demisia lui Ludovic Orban ar putea însemna revenirea lui Marcel Ciolacu la conducerea Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Demisia lui Ludovic Orban ar putea însemna revenirea lui Marcel Ciolacu la conducerea Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Demisia lui Ludovic Orban de la şefia Camerei Deputaţilor, anunţată pentru miercuri la prânz, va reprezenta începerea luptelor în PNL pentru funcţia vacantă, însă la fel de bine ar putea însemna un eşec al liberalilor, din moment ce PSD este în pole position pentru ocuparea postului. Odată ales un politician în funcţia de preşedinte al Camerei, demiterea acestuia este aproape imposibilă.

PNL se va confrunta cu cel puţin trei probleme cauzate de demisia lui Orban, deşi la prima impresie pare că este scoasă la mezat o nouă funcţie pentru „echipa câştigătoare”.

Prima problemă va fi în ceea ce priveşte interimatul, întrucât funcţia poate fi ocupată doar de un vicepreşedinte. Liberalii nu au altă soluţie decât să-l susţină pe Florin Roman, pentru că este singurul PNL-ist cu această funcţie. Ceilalţi trei vicepreşedinţi sunt Cristina Prună (USR) şi Alexandru Rafila şi Sorin Grindeanu (PSD). Însă PNL va avea doar trei membri în Biroul Permanent, în timp ce PSD are patru. Majoritatea este reprezentată de şapte membri, ceea ce ar fi mai uşor de asigurat de PSD, dacă primeşte voturi de la USR şi alesul minorităţii sau sprijinul deputaţilor AUR, UDMR şi al reprezentantului minorităţilor.

O a doua situaţie cu care se vor confrunta liberalii se referă la luptele interne pentru funcţie. Surse din PNL susţin că funcţia este dorită de Florin Roman, precum şi de Raluca Turcan, dar că în momentul începerii negocierilor ar mai apărea şi alţi pretendenţi. O a treia variantă este Lucian Bode, liberal care ar putea fi susţinut pentru a nu viza altă poziţie în stat, adică aceea de premier.  

PSD, favorit să dea noul şef

Nu în ultimul rând, PNL se va confrunta cu problema asigurării unei majorităţi la vot. În cazul în care liberalii decid să păstreze funcţia pentru ei, singurii pe care se bazează sunt deputaţii UDMR, precum şi maximum cinci aleşi ai minorităţilor, susţin surse politice din PNL pentru „Adevărul”. Ceea ce înseamnă că, fiind respectată disciplina de vot, PNL ar avea 118 deputaţi. Însă o bună parte a aleşilor din tabăra Orban nu ar susţine o persoană ca Florin Roman, iar Orban are la Cameră un nucleu dur de 15-16 deputaţi. Pe de altă parte, social-democraţii dispun de 110 deputaţi, plus că peste jumătate din cei 18 aleşi ai minorităţilor ar veni alături de ei. Singurele necunoscute sunt cum se vor poziţiona USR (55 de deputaţi) şi AUR (30 de deputaţi).

Instalarea unui şef al Camerei Deputaţilor din partea PSD ar însemna un eşec major pentru PNL, în cazul în care nu negociază cu social-democraţii cedarea funcţiilor, pentru că acest for are putere decizională pe teme de administraţie, legislaţie penală şi în materie socială (creşteri de salarii, pensii, alocaţii). Mai mult, pentru înlăturarea unui şef de Cameră este nevoie de acceptul partidului care l-a propus, ceea ce ar însemna că răzgândirea şi demiterea acestuia, în funcţie de evoluţiile politice, ar fi o misiune aproape imposibilă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite