Degeaba ţinem alegeri! Serviciile secrete conduc jocul politic!

Publicat:
Ultima actualizare:
amp

Marţi seara, la B1 TV, Alina Mungiu-Pippidi a spus că, după căderea lui Dragnea şi menţinerea guvernului, e mai clar ca niciodată că principala problemă a democraţiei româneşti este amestecul serviciilor secrete în politică.

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a subliniat, marţi seară, rolul foarte mare pe care îl au serviciile secrete în guvernarea României, mult dincolo de mandatul lor constituţional şi a arătat că acestea vor decide totul privind alegerile prezidenţiale, afirmând că generalii se joacă acum cu preşedinte Iohannis prin a ridica tot felul de posibili contracandidaţi şi a avea controlul. AMP a mai spus că „Iohannis a profitat mult politic de pe urma serviciilor, mai ales a Serviciului de Informaţii Externe, care a ajutat extern la discreditarea PSD, dar s-a făcut de râs susţinându-l pe Plahotniuc în Republic Moldova contra UE, a SUA şi a Rusiei“.

„Generalii vor avea alegerile prezidenţiale în mână. Ei vor hotărî dacă îl lasă numai pe Iohannis sau îi arată pisica cum o fac de săptămâni întregi. Şi îi spun, uite Cioloş, uite Kovesi, uite Barna. Nu eşti chiar aşa de liniştit cum îţi poţi imagina“, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, în emisiunea „Dosar de Politician“ de pe B1TV. Aceasta a mai explicat că serviciile secrete i-au arătat lui Iohannis cum controlează jocurile încă de la începutul mandatului, odată cu dosarul penal deschis consilierului prezidenţial pentru securitatea naţională, George Scutaru. Scutaru a fost achitat după patru ani şi jumătate de acuzaţiile de spălare de bani prin primire de foloase necuvenite de la firme din Buzău pentru campania electorală a PNL.

Achitarea finală a survenit în urmă cu câteva zile şi nimeni nu a discutat despre ea. Nu a fost nimeni sancţionat la servicii că au permis să fie numit un consilier pe securitate naţională deşi avea dosar la DNA şi nici procurorilor nu li s-a făcut vreo observaţie că de ce au urmărit un om nevinovat. Întregul caz arată cum e manipulată justiţia de organele de forţă pentru a decide cine ocupă sau nu ocupă o anumită poziţie în stat. Alina Mungiu-Pippidi.a mai spus că SRI si STS au ajuns să uzurpe rolurile fiscului, Curţii de Conturi, DLAF, BEC şi autorităţilor privitoare la transplant pentru că au exclusivitate asupra bazelor de date privitoare la alegeri, impozite, evidenţa populaţiei şi, în curând, şi la cererile de trasplant. „E un motiv pentru care aceste instituţii au rămas nedezvoltate, capacitatea şi funcţiile lor au trecut la servicii, care ar trebui să aibă alt rol şi care folosesc cinci la sută din informaţie să dea la procurori, iar restul să controleze lumea prin şantaj“. Ea a mai menţionat şi alte servicii, SPP şi Serviciul de informaţi al Armatei, ca fiind prea amestecate în politică.

„SRI va monitoriza de aici înainte, prin SII Analytics, şi operatorii economici privaţi şi pe cei de stat printr-o bază de date care nu va fi publică, adică împărţită cu fiscul. Practic va fi cum au lucrat la DNA, ei hotărăsc pe care îl ia şi fiscul nu va ştii nici cât de selectivă e informaţia pe care o primeşte, că sunt protejaţi de Legea siguranţei naţionale din 1991, aceeaşi prin care au dreptul la afaceri şi de aceea în fiecare săptămînă firmele lor cîştigă mari contracte de stat“. Nimeni dintre candidaţii la prezidenţiale nu vorbeşte de schimbarea acestei legi, ca să nu mai avem pe viitor cazuri ca Ghiţă sau Plahotniuc, spune AMP. Numai valuri de fum cu reforma Constituţiei, emise tot de ei, ca să creeze o ţintă eronată, pierdere de vreme pentru poporul care nu pricepe cât e de greu să schimbi Constituţia şi ce puţin folos ar aduce faţă de alte reforme mai simple.

Alina Mungiu-Pippidi a mai declarat că nici Plahotniuc, nici Ghiţă nu vor avea procese pe faţă, scopul fiind ca ei să nu ajungă să povestească public cum funcţionează sistemul ai cărui pioni au fost. De asemenea, având în vedere ce semnale favorabile a trimis Cabinetul Dăncilă serviciilor secrete în ultimele zile, politologul a estimat că Guvernul este şi va rămîne stabil, nemaiexistând motive să fie dat jos după îndepărtarea lui Liviu Dragnea, a cărui zonă de influenţă se ciocnea de cea a servciilor.

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite