Dedicaţie de la Ponta: "Îl scoatem!"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ticluieşte Victor Ponta "evadarea" lui Adrian Năstase de la Jilava? Nici vorbă: guralivul prim-ministru a căzut încă o dată în capcana propriei limbariţe.

„Gura bate fundul”, zice un vechi proverb românesc. „Gura bate fundul”, ne reamintea astă-vară şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, speriat de ravagiile economico-financiare produse de asaltul sălbatic al USL asupra statului român şi de declaraţiile primitive la adresa liderilor occidentali.


Joi, 29 noiembrie, Victor Ponta ne-a mai demonstrat încă o dată că gura bate fundul. Aflat într-o vizită electorală în judeţul Brăila, şeful Guvernului a făcut o declaraţie uluitoare despre viitorul lui Adrian Năstase. O femeie din mulţime i-a spus: “Să-l scoateţi pe domnul Năstase de acolo!”, adică din puşcărie, iar Ponta a replicat: “Îl scoatem!”.


Declaraţia este de-a dreptul uluitoare. Cum să spună un politician despre un condamnat că-l scoate din închisoare? De când politicienii, fie ei şi prim-miniştri sau şefi de partid, au puterea de a scoate infractori din puşcărie? Parcă de treaba asta se ocupa Justiţia… Scuze, există şi două variante legale prin care politicienii pot elibera deţinuţi înainte de ispăşirea pedepsei: legile de graţiere colectivă (emise de Parlament) şi decretele de graţiere individuală (semnate de preşedintele ţării). Poate pe unul dintre aceste canale să acţioneze Ponta şi ai lui, dar câtă vreme la Palatul Cotroceni sălăşluieşte dictatorul cel rău şi fără de suflet


Vineri, la o zi după declaraţia halucinantă de la Brăila, Victor Ponta s-a deplasat la Arad, în celălalt capăt al ţării. Solicitat să explice cum îl va scoate el pe Năstase de la Jilava, premierul a dat din colţ în colţ: “Mergeam pe stradă şi o admiratoare a domnului Năstase a zis «Să nu uitaţi să-l eliberaţi!». Am zis că sigur, sper să nu-l ţină în închisoare toată viaţa pe Adrian Năstase de dragul lui Băsescu. Din câte ştiu, în februarie are dreptul legal să fie eliberat (...) Toţi jurnaliştii lui Băsescu care îşi închipuiau că mâine seară, îmbrăcat cu o cagulă, atac închisoarea unde e domnul Năstase trebuie să se ducă să păzească închisoarea”.


Ha, ha, ha! Ce glumă de doi lei, făcută de un prim-ministru de doi bani… În fond, cine l-a pus să răspundă atât de neinspirat femeii de la Brăila? Dacă tăcea, filosof rămânea. Dar iresponsabilul vesel are limbariţă, el trebuie să turuie încontinuu, despre orice şi despre nimic. În cazul Năstase, nici măcar nu-l bănuiesc pe Ponta că ticluieşte eliberarea mentorului său politic. Pur şi simplu, a picat în capcana propriei pălăvrăgeli. Gura bate fundul.


Asta nu înseamnă că gândirea lui Ponta nu rămâne una profund viciată. Recent, la Antena 3, premierul a făcut o analiză de-a dreptul bolnavă a cazului Năstase. “Am citit motivarea condamnării şi am constatat că nu e vorba de probe aici. Dacă e vorba de exemple pe care trebuie să le dăm societăţii, păi, în acest moment - facem sondaje de opinie cu toţii -, cei mai corupţi oameni din România sunt Traian Băsescu, Adriean Videanu, Dan Diaconescu. Pe ei de ce nu-i dăm de exemplu, pe ei trei? 80% dintre români îi consideră pe toţi trei nişte infractori, nişte corupţi şi nişte oameni care s-au îmbogăţit, de la Rolls Royce-uri, iahturi şi toate celelalte, pe banii noştri. Nu ar trebui mâine să-i condamne, exact pe hotărârea lui Adrian Năstase, pe toţi trei ? Nu trebuie să dăm un exemplu dacă 80% dintre români îi consideră pe aceşti trei indivizi cei mai mari corupţi ai ţării ? Hai să-i condamnăm mâine atunci, că avem o hotărâre în acest sens”.

Infect mod de a raţiona! Şi asta vine de la un fost procuror, nu de la Gigi Becali sau de la Sile Cămătaru. Eu ştiam că procurorii se străduiesc să-i înfunde pe infractori, nu să-i apere ori să-i elibereze.


Dar, vorba unui cititor: “Când faci astfel de declaraţii electorale, ar trebui să-ţi dai demisia din postul de prim-ministru ca să poţi protesta la poarta penitenciarului”. Depinde de care parte a porţii, aş adăuga eu…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite