Decodificarea discursului lui Klaus Iohannis: care au fost cuvintele cel mai des rostite de noul preşedinte al României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursul lui Klaus Iohannis care a însoţit depunerea jurământului de preşedinte al României în plenul Parlamentului a fost unul imperativ. Ferm, nu isteric. Iohannis a cerut lucruri concrete şi mesajul a semănat cu un restart sosit ca o gură de oxigen.

Iohannis s-a folosit de moment pentru a le da şi primele teme partidelor:

- să crească bugetul alocat Apărării până la 2% din PIB
- să înceapă discuţiile pentru revizuirea Constituţiei şi modernizarea ei
- să schimbe legislaţia electorală
- reducerea numărului de parlamentari
- introducerea votul prin corespondenţă şi a votului electronic
- schimbarea legislaţiei partidelor politice
- schimbarea legislaţiei privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale

Cuvintele cel mai des rostite de Klaus Iohannis în timpul discursului susţinut în faţa Parlamentului au fost „România", „naţiune", „români" şi „partide politice". Pentru a da greutate mesajului său, Iohannis s-a folosit cu predilecţie de verbele „a vrea", „a dori" şi „trebuie". Mesajul noului preşedinte al României s-a axat în jurul ideii de schimbare a mentalităţii - ceva care întotdeauna a fost un handicap pentru clasa politică din România.

A fost mesajul pe care l-ar fi dat orice preşedinte jucător. Iar Iohannis a jucat perfect rolul profesorului care, de la catedră, îi pofteşte pe elevii năzdrăvani să îşi facă lecţiile şi temele suplimentare. Aşadar, preşedintele Iohannis a chemat partidele la consultări şi pe Victor Ponta l-a invitat, luni, la Palatul Cotroceni. Iohannis a cerut încredere şi răbdare de la societate, în timp ce, de la partidele politice, a cerut consens, reconstrucţie, soluţii şi termene limită. Adică a trece de la vorbe la fapte. Exact ce nu le place politicienilor români.

image

Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în Parlament. Primul discurs în calitate de preşedinte al României

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite