Decizii în Coaliţie: noile grile de impozitare şi deduceri din Codul Fiscal, creşteri de accize şi TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii coaliţiei au decis măsurile fiscale care vor fi introduse un noul Cod Fiscal. Acestea includ deduceri pentru veniturile mici, creşterea accizelor la alcool şi tutun, creşteri de TVA şi creşterea impozitului pe jocurile de noroc, potrivit unor surse liberale.

Potrivit unor surse liberale, PNL nu renunţă la cota unică de impozitare şi nu doreşte suprataxarea companiilor.

Printre măsurile agreate sunt deducerile fiscale pentru salariile de până în 4500 de lei. Suplimentar faţă de deducerile existente, vor fi două noi deduceri: pentru tinerii de până la 26 de ani se va da o scutire de 15% din impozit, iar pentru persoanele care au copii, deduceri de 100 de lei din impozit.  

La contractele part time, contribuţiile vor fi similare cu cele ale salariului minim pe economie, dacă există un singur contract. Potrivit unor surse Digi24, vor fi exceptaţi elevii şi studenţii cu vârste până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau întreg şi valoarea cumulată depăşeşte salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi. Însă, după digitalizarea ANAF s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care este un pas spre trecerea la impozitul progresiv, mai arată sursa citată. 

Creşteri de accize şi de TVA

De la 1 august va creşte acciza la ţigări cu 31 de lei (60 de bani pe pachet), iar de la 1 ianuarie va creşte cu 20% şi acciza la alcool, cu 6 bani pe litru.  

Au fost decise de asemenea creşteri de TVA pentru servicii de catering şi hoteluri, taxa pe valoarea adăugată fiind crescută de la 5% la 9%. Pentru băuturile cu zahăr, TVA creşte de la 9% la 19%.

Pentru locuinţe se va plăti TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei şi până în 80mp2 utili. În ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă deţinută timp de peste 3 ani şi impozit 3% pentru imobile deţinute mai puţin de 3 ani, cu excepţia moştenirilor. De asemenea, se elimina cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii, iar impozitarea dividendelor creşte de la 5% la 8%. De altfel, liderii coaliţiei au decis şi scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale) din domeniul agriculturii. De asemenea, nu se vor plăti contribuţii pentru sume mai mici de 6 salarii minime brute. Între 6 şi 12 salarii minime brute se vor plăti contribuţii pentru 6 salarii minime, între 12 şi 24 salarii minime brute - pentru 12 salarii minime, iar peste 24 salarii minime brute se vor plăti contribuţii ca pentru 24 de salarii minime, mai arată Digi24. 

Liderii coaliţiei au decis şi scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale) din domeniul agriculturii. mai arată Digi24. 

În coaliţie s-a decis şi  creşterea impozitelor pe jocurile de noroc la 40% dn câştig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivelul UE, pentru a avea un model în acest sens.

O altă discuţie este despre supraimpozitarea pensiilor peciale, pusă în discutie de liderul PSD, însa nu s-a ajuns la un consens până acum. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite