Decizie politică: TVR va intra în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea Română ar putea intra în insolvenţă într-o luna, decizia politică în acest sens fiind deja luată, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Există o înţelegere la nivel politic pentru modificarea legislaţiei, astfel încât TVR să poată demara procedura insolvenţei. Modificările ar putea intră săptămâna viitoare în dezbatere, în regim de urgenţă, la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Săptămâna trecută, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au discutat în comisia de specialitate din Camera Deputaţilor despre două variante legate de TVR: insolvenţă şi fuziunea cu Societatea Română de Radiodifuziune. Potrivit informaţiilor HotNews.ro, a rămas valabilă varianta insolvenţei. "La discuţiile din comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, de săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a angajat să prezinte variantele de modificare ale legii şi paşii procedurali care trebuie urmaţi pentru a găsi răspuns la cel puţin două din soluţiile invocate în acel moment: insolvenţă şi fuziunea cu Radioul. Presupun că anumite modificări legislative, care în timpul discuţiei respective am înţeles că sunt agreate şi de către- cel puţin că principiu, sigur - şi de către parlamentari, ele vor fi prezentate comisiei şi, cum cele două instituţii sunt în subordinea parlamentului, parlamentul va decide dacă le acceptă şi pe care le acceptă din variantele tehnice pe care le va propune Ministerul de Finanţe", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Acesta a precizat că Executivul nu are nicio atribuţie asupra TVR, această fiind în subordinea Parlamentului. "Guvernul nu are absolut nici o atribuţie acolo, cum prea bine ştiţi. Avem guvernanţi membri în consiliul de administraţie. Consiliul de administraţie are responsabilitatea respectivă, numirea ţine de parlament. Dar acum nu vorbim de aceste lucruri, vorbim, pur şi simplu, de modificări în legi existente, fie Legea insolvenţei, fie Legea Radio-TV-ului, modificări care permit, apoi, că televiziunea cel puţin, căci despre televiziune vorbim, să între într-o altă etapă procedurală, fie că vorbim de insolvenţă, fie că vorbim de o fuziune. Aceste decizii ţin de parlament, pentru că presupun modificări legislative", a mai spus Suciu.

La sfârşitul lunii ianuarie, Irina Radu anunţă că TVR a terminat anul 2015 cu pierderi cumulate de 689 milioane de lei. Tot atunci, ea a spus că, în 2015, 20% din totalul cheltuielilor TVR s-au dus pentru plata unor datorii istorice, comparativ cu doar 5,4% cheltuiţi pentru programe şi licenţe. Tot atunci, ea a spus că situaţia se înrăutăţea rapid, în condiţiile în care, dacă toate datoriile ar fi plătite în cinci ani, la veniturile de acum TVR ar rămâne cu bani pentru doare 350-400 de angajaţi, comparativ cu totalul de 2.500 cât are în prezent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite