Decizia de numire a lui Kovesi în funcţia de procuror-şef european, semnată de şeful PE şi de ministrul finlandez al Afacerilor Europene

Decizia de numire a lui Kovesi în funcţia de procuror-şef european, semnată de şeful PE şi de ministrul finlandez al Afacerilor Europene

Decizia privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european a fost semnată miercuri de preşedintele Parlamentului European David Sassoli şi de către ministrul finaldez al Afacerilor Europene Tytti Tuppurainen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele PE şi ministrul finlandez al Afacerilor Europene, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, au semnat decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi, care devine astfel primul procuror-şef european.

Ceremonia s-a desfăşurat la Strasbourg.

De asemenea, cei doi oficiali au mai semnat directivele privind avertizorii de integritate, reglementarea indicaţiilor geografice şi referitoare la siguranţa infrastructurii rutiere.

Parlamentul European a confirmat numirea lui Kovesi în funcţie în 16 octombrie,după ce, în 14 octombrie, şi Consiliul UE a făcut acelaşi lucru. La sfârşitul lui septembrie, cele două instituţii au ajuns la un acord pe tema numirii procurorului - şef european.

”Prioritatea Consiliullui este ca Parchetul European să fie funcţional până în noiembrie 2020. În acest sens, numirea procurorului şef european devine urgentă . Dna Kövesi, ca prima ocupană a acestui post, va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. Misiunea pe parcursul celor şapte ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a biroului şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea biroului pentru a ne asigura că avem un EPPO eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei vizând banii UE”, a declarat atunci Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiţiei, din partea preşedinţiei finlandeze a Consiliului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: