Decizia de numire a lui Kovesi în funcţia de procuror-şef european, semnată de şeful PE şi de ministrul finlandez al Afacerilor Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Davide Sassulo

Decizia privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european a fost semnată miercuri de preşedintele Parlamentului European David Sassoli şi de către ministrul finaldez al Afacerilor Europene Tytti Tuppurainen.

Preşedintele PE şi ministrul finlandez al Afacerilor Europene, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, au semnat decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi, care devine astfel primul procuror-şef european.

Ceremonia s-a desfăşurat la Strasbourg.

De asemenea, cei doi oficiali au mai semnat directivele privind avertizorii de integritate, reglementarea indicaţiilor geografice şi referitoare la siguranţa infrastructurii rutiere.

Parlamentul European a confirmat numirea lui Kovesi în funcţie în 16 octombrie,după ce, în 14 octombrie, şi Consiliul UE a făcut acelaşi lucru. La sfârşitul lui septembrie, cele două instituţii au ajuns la un acord pe tema numirii procurorului - şef european.

”Prioritatea Consiliullui este ca Parchetul European să fie funcţional până în noiembrie 2020. În acest sens, numirea procurorului şef european devine urgentă . Dna Kövesi, ca prima ocupană a acestui post, va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. Misiunea pe parcursul celor şapte ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a biroului şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea biroului pentru a ne asigura că avem un EPPO eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei vizând banii UE”, a declarat atunci Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiţiei, din partea preşedinţiei finlandeze a Consiliului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite