De ce fac actorii reverenţe în faţa politicienilor aflaţi în campanie. Drumul  „de la vanitate până la bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Popescu Bitănescu
Rodica Popescu Bitănescu

Mari actori români au ales să coboare de pe scenă pentru a ridica osanale unui politician aflat în cursa electorală, în încercarea de a trasfera capitalul de imagine către candidaţi, cei mai mulţi de la PSD. Specialiştii arată că motivele actorilor variază de la bani, interese, dorinţa de recunoaştere sau chiar din convingeri politice

Campania pentru alegerile locale a adus, din nou, în prim-plan mari actori, care au ţinut să-şi arate admiraţia şi susţinerea publică faţă de un anumit candidat. Ultimele exemple sunt actriţele Rodica Popescu Bitănescu şi Anca Sigartău, care au ţinut să fie alături de Gabriela Firea la dezbaterea electorală organizată de Antena 3, pentru a o ridica în slăvi pe candidata PSD la Primăria Capitalei. Bitănescu a folosit numai epitete de laudă la adresa lui Firea, luându-se chiar la harţă cu unul dintre contracandidaţii săi, Nicuşor Dan.

„Eu am venit aici ca să o susţin clar pe Gabriela Firea. De ce? Pentru că o cunosc. Când eram pregătită să nu mă mai prezint la vot, deodată mi-a trezit interesul Gabriela Firea. Ea ştie să asculte oamenii, ştie să găsească soluţia cea mai bună pentru tot şi iubeşte actorii. A fost foarte încolţită în seara asta, dar te-ai descurcat extraordinar, eşti grozavă“, a ţinut să intervină Rodica Popescu Bitănescu.

Pe de altă parte, actriţa Anca Sigartău şi-a exprimat admiraţia faţă de Firea şi primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, urmărită penal, pe care le-a asemănat într-un sens pozitiv. „Gabriela Firea îmi aduce aminte de Olguţa Vasilescu, a făcut lucruri extraordinare pentru artişti“, a descris-o Anca Sigartău pe Firea.

anca sigartau

O strategie veche a PSD

Candidaţii aleg actorii sau artiştii cu care să se afişeze în urma unor sondaje care testează conexiunile dintre electorat şi publicul actorilor. „Nu este prima şi nici ultima dată când PSD apelează la această strategie. Nu fac candidaţii asta, ci consilierii lor. Este o schemă simplă de manual, de alunecare a imaginii şi a simpatiei de pe actor pe politicianul susţinut. Actorii sunt aleşi în urma unor teste de simpatie, de unde rezultă că publicul lor votează PSD“, arată specialistul în comunicare politică, Sorin Bocancea.

Asocierea cu actorii pentru atragerea simpatiei publicului lor este o strategie specifică mai ales candidaţilor PSD. În fiecare campanie electorală, PSD a apelat la personalităţi cunoscute publicului larg pentru a-i ajuta în campanie cu laude exagerate. Fostul preşedinte Ion Iliescu era un spectator fidel al pieselor de teatru, iar aprecierea pentru actori a fost contiunată de succesorii săi în fruntea PSD. Actriţa Florina Cercel, o apropiată a lui Ion Iliescu, a rămas aproape de PSD şi de liderii săi. Acriţa a participat la lansarea uneia dintre cărţile semnate de fostul premier Adrian Năstase, la acea vreme proaspăt ieşit din închisoare. În 2014, a ajuns rândul lui Victor Ponta pentru a fi susţinut de Forina Cercel, care i-a adus o odă candidatului PSD la Preşedinţie în studioul Antenei 3, asemenea celei adresate de Rodica Popescu Bitănescu Gabrielei Firea.

florina cercel

„Domnule Ponta, v-am cunoscut prima data acum 16 ani când vă ocupaţi de tineretul pesedist, iar când am dat mâna cu dumneavoastra pentru prima dată m-am simţit brusc foarte bine. Fiind actriţă, sunt senzitivă şi simt aura oamenilor. M-a impresionat fizicul dumneavoastră sportiv“, a spus Florina Cercel, care a susţinut că USL este „un proiect fascinat gândit de Victor Ponta“.

„Îl susţin pe Victor Ponta“

La vârsta de 96 de ani, Radu Beligan, cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, a participat la fastuoasa lansarea a lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale pentru a trasnmite un mesaj de susţinere plin de laude la adresa candidatului PSD. „Îl susţin pe Victor Ponta, pentru că ţara asta are nevoie de un Preşedinte tânăr şi energic! Cred în tineri, doamnelor şi domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preţ. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos şi până la vârf! Sixi et salvavi animam meam (am spus şi mi-am mântuit sufletul – n.r.)“, a spus Radu Beligan, în prezenţa a sute de mii de oameni şi alte milioane aflate în faţa televizoarelor.

radu beligan

Tinereţea a reprezentat un atuu şi pentru actorul George Ivaşcu, susţinător declarat a lui Victor Ponta în noiembrie 2014. „Domnul prim-ministru este un om energic, tânăr, care a ajuns în acest vârf al piramidei, ceea ce dovedeşte că este un politician de succes. Asta este un semn foarte bun de seriozitate“, spunea George Ivaşcu despre Victor Ponta.

„Bani şi vanitate“

Dacă interesele politicienilor erau mai uşor de dedus în ceea ce priveşte asocierea cu personalităţi, motivele actorilor pentru că se pretează la aşa ceva sunt mai greu de descifrat şi mai variate, având în vedere simpatia de care se bucură şi neîncrederea publicului în politică. Şi atunci de ce recurg actorii la asemenea gesturi? „De la bani până la dorinţa de a mai apărea public şi de a arăta că el contează în societate. De la vanitate până la bani. Actorii care au făcut acest lucru sunt simpatizanţi ai vechiului Partid Comunist, ajuns PSD. Ei au anumite nostalgii şi au afinităţi cu stilul de a face politică a acestui partid: un populism mascat sub idea de echitate. Nu am văzut actori tineri care să susţină PSD. Majoritatea sunt de vârsta a treia, iar publicul lor votează PSD“, a arătat Sorin Bocancea.

Doi dintre marii actori au trecut de etapa susţinerii publice, ci chiar s-au înscris într-un partid politic de dragul liderului său. Înainte cu puţin timp să izbucnească scandalul  cu moartea poliţistului aflat în coloana oficială a lui Gabriel Oprea, actorii Vasile Muraru şi Alexandru Arşinel s-au înscris în UNPR, lăundând activitatea liderului său de atunci care era şi vicepremier.

„De ce acum? Poate că acum mi-a venit ceasul ăla bun şi poate pentru că intervenţia domnului Oprea m-a determinat să spun «da». Eu am ajuns cu o rugăminte la dumnealui şi modul cum a reacţionat şi cum a venit în întâmpinarea dorinţei mele şi a colegului meu Vasile Muraru m-a determinat să cred că lângă asemenea oameni încă se mai poate face ceva pentru România“, arăta Alexandru Arşinel. Ulterior, numele lui Gabriel Oprea a ajuns în mai multe dosare penale, iar cariera sa politică s-a sfârşit odată cu tragedia din Colecitv, care a generat demisia întregului Guvern.

„Cred că există cu adevărat simpatii politice în rândul actorilor. Nu neapărat cred în programul politic, dar au o oarecare simpatie dintr-un motiv sau altul. Este un anumit risc, dar este şi o formă de implicare a actorilor. În măsura în care simpatizează un candidat dintr-un motiv sau altul, vor să-l ajute printr-un transfer de imagine. Sunt şi anumite interese pentru oamenii aflaţi în funcţie“, crede sociologul Mircea Kivu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite