Decalogul lui Predoiu pe tema Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, explică Guvernului USL, în 10 puncte, cum ar putea opri conflictele sociale, care iau amploare în fiecare zi, cu privire la proiectul de la Roşia Montană.


„Gâlceava publică iscată de USL în proiectul Roşia Montană poate fi lămurită uşor dacă Guvernul, formând un grup de lucru interministerial jusţitie - mediu - economie, redactează un document de politică publică“, este soluţia înaintată de prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

Potrivit fostului ministru al justiţiei, documentul de politică publică ar trebui să ofere răspuns la 10 întrebări.

1) ce obligaţii juridice are statul român faţă de investitor astăzi?
2) ce obligaţii juridice are investitorul faţă de statul român astăzi?
3) ce vrea guvernul, sa facă sau nu proiectul?
4) are investitorul capacitatea tehnică să facă proiectul?
5) are investitorul credibilitatea pentru a fi finanţat de bănci să facă proiectul?
6) are investitorul probleme de încorporare juridică sau nu?
7) sunt sau nu drepturile financiare ale statului român comparabile cu drepturile unui stat din Europa sau America de Nord conferite de investitor in proiecte similare?
8) dacă Parlamentul adoptă proiectul Guvernului USL, vădit neconstituţional, va fi acceptat ca izvor de drepturi pentru investitor de către băncile care vor fi solicitate sa finanţeze proiectul?
9) dacă băncile nu vor finanţa proiectul pentru că legea adoptată de Parlament, izvor de drepturi pentru investitor, este neconstituţională, va fi statul român pasibil de daune sau nu?
10) dacă statul român va fi pasibil de daune către investitor pentru că legea USL nu va fi considerată un izvor de drepturi legitim de către banci, fiind neconstituţională, şi în consecinţă, acestea nu vor finanţa proiectul, cine va acoperi daunele, membrii Guvernului USL sau parlamentarii care vor vota proiectul Guvernului USL?

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat marţi constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege pentru exploatarea auriferă de la Roşia Montană.

Comisia specială va fi formată din 21 de parlamentari, 10 senatori şi 11 deputaţi, fiecare grup parlamentar primind câte o funcţie de conducere. În fruntea noului for a fost instalat deputatul PSD Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, care va fi secondat de Haralambie Vochiţoiu din partea PPDD, respectiv Andrei Gerea, de la PNL. Funcţia de secretar i-a revenit lui Ioan Moldovan, senator PC.

Bucureştenii au ieşit în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Luni, manifestanţii au părut mai obosiţi, probabil după mobilizarea de duminică, atunci când s-a atins şi cifra de 15.000 de oameni pe stradă.

Pe aceeaşi temă:

Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei speciale privind Roşia Montană

Parlamentul a ales comisia pentru Roşia Montană. Gabriela Firea şi Tudor Ciuhodaru, printre „experţii“ care vor dezbate problema exploatării aurului

Ziua 17 de proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană: tango flashmob la miez de noapte

 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite