De ce vrea Plahotniuc să păcălească UE?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a reuşit să îşi pună un preşedinte pro-putinist şi un adversar declarat al UE (Igor Dodon), oligarhul Vladimir Plahotniuc se află într-o situaţie delicată în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă.

Guvernarea PDM nu este pe roze, iar de măsuri populiste nu prea poate fi vorba întrucât banii de la UE sunt încă blocaţi. Astfel, că Plahotniuc are o miză uriaşă în a reuşi să pună mână pe ajutorul macro-financiar de la UE de circa 100 de milioane de euro care încă este condiţionat de oficialii de la Bruxelles.

Cu aceşti bani în visteria Guvernului Filip, Plahotniuc ar avea timpul necesar să pună în practică nişte scamatorii populiste prin intermediul cărora să mai câştige puncte electorale în toamnă. În momentul de faţă, situaţia politică de la Chişinău este net favorabilă unei alianţe PSRM-PDM, care din toamnă ar îngropa definitiv munca defunctelor alianţelor de integrare europeană, de după debarcarea de la puterea a dictatorului comunist de tristă amintire, Vladimir Voronin.

În opinia mea, oficialii de la Bruxelles au înţeles demult duplicitatea politicienilor moldoveni care vor bani europeni ca să guverneze ruseşte însă Plahotniuc se ambiţionează să demonstreze că el este cheia dintre EST şi VEST în R.Moldova, şi pentru aceasta se află într-o continua campanie de PR politic transatlantic. Dar Plahotniuc nu face aceste lucruri pentru electorii săi, ci pentru a-şi consolida şi mai mult autoritatea în contextul în care „preşedintele propriului său birou“ nu reuşeşte să îi câştige simpatia lui Vladimir Putin.

Fără bani europeni şi cu o relaţie alambicată cu silovikii lui Putin, Plahotniuc joacă sfătuit de consilierii săi americani cartea pro-europeană şi caută să ofere Occidentului imaginea unui oligarh bun, dispus la negocieri şi preocupat de soarta cetăţenilor săi. Acest lucru reiese dintr-un editorial pe care şi l-a plătit în portalul neweurope.eu unde Plahotniuc vorbeşte deschis despre un dialog cu toate forţele politice de la Chişinău pentru continuarea drumului european al R.Moldova. Ori aici Plahotniuc uită să spună că nu mai poate fi vorba despre vreun dialog cu aceste forţe politice din moment ce a distrus PLDM şi PL, iar PUN şi PPDA-PAS nu cred că ar avea ce să obţină de la oligarhul cel bun în acest moment.

“Recenta reuniune a Consiliului de asociere UE-Moldova, din 3 mai, reprezintă atât o oportunitate de evaluare corectă a realizărilor pe care le-am făcut, cât şi un punct de pornire pentru un dialog politic incluziv între toţi politicienii reformatori, cu participarea partenerilor europeni. Ghidaţi de angajamentele noastre europene şi cu ajutorul UE, ne-am descurcat bine: creşterea economică este robustă, noile reforme structurale produc rezultate încurajatoare, veniturile şi standardele de viaţă au crescut şi majoritatea cetăţenilor susţin o mai mare integrare europeană. Din perspectiva alegerilor parlamentare din acest an, provocarea constă în faptul cum să consolidăm această viziune europeană pentru viitor şi să facem angajamentele noastre ireversibile“, scrie Vladimir Plahotniuc.

Nu ştiu la ce reforme se referă Plahotniuc dar guvernarea PDM este una de linie care a bătut pasul pe loc din 2016 încoace în ceea ce priveşte reformele cerute de Bruxelles, iar corupţia şi struţo-cămila electorală mixtă au blocat pe termen nelimitat banii europenii, după care „suspină“ Plahotniuc şi acoliţii săi în acest editorial.

Citeşte continuarea analizei pe Jurnalistii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite