De ce vrea Dragnea să-i ţină la distanţă pe baronii PSD. Câte capete vor pica la Congresul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ales al PSD, Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Preşedintele ales al PSD, Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Congresul PSD va tranşa conflictul dintre Liviu Dragnea, care vrea să-i elimine pe baroni din conducerea centrală a partidului, şi liderii din teritoriu, care vor încerca o ultimă demonstraţie de forţă. Posibila victorie a lui Dragnea îi va aduce putere infinită în PSD.

Mai mult de jumătate din actualii vicepreşedinţi PSD nu vor mai candida pentru un nou mandat în conducerea PSD pentru că nu au reuşit să intre în graţiile preşedintelui Liviu Dragnea, spun surse din interiorul PSD. Cei vizaţi sunt, în special, liderii din teritoriu, care de-a lungul timpului şi-au arătat colţii în momente de slăbiciune ale preşedintelui PSD, dar şi câţiva miniştri apropiaţi de Victor Ponta.

„Nici jumătate din actualii vicepreşedinţi nu vor fi pe listă“, a spus şi sociologul Vasile Dâncu la Adevărul Live. Dâncu, fost ministru PSD, este strategul în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere.

Frica de baroni

Porivit unor surse din partid, dintre vicepreşedinţii actuali, cei  care au cele mai mari şanse să rămână pe dinafară sunt: preşedintele PSD Bucureşti, Robert Negoiţă, cel care a intrat în dizgraţia lui Dragnea după ce a încercat să-l concureze la şefia PSD, Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, judeţ fidel premierului Victor Ponta, Constantin Niţă, fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta, şi Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin.

Vizaţi de remanierea lui Dragnea din conducerea PSD sunt şi miniştrii Nicolae Bănicioiu şi Mircea Duşa, fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, europarlamentarul Dan Nica, deputatul Eugen Bejinariu, dar şi  fostul preşedinte CJ Prahova, Mircea Cozma. Toţi aceştia au un mare punct comun:sunt foarte apropiaţi de Victor Ponta.

Aceleaşi surse susţin că Mircea Cozma a încercat pe ultima sută de metri o apropiere de Liviu Dragnea, dar a fost refuzat scurt. Încercarea lui Liviu Dragnea de a se descotorosi de baroni are dublă bătaie: pe de-o parte, va clama victoria debaronizării partidului, iar, pe de altă parte, îi va ţine pe aceştia departe şi îşi va securiza, astfel, funcţia de preşedinte al PSD. Odată cei mai mari susţinători ai lui Victor Ponta, baronii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, s-au întors la 180 de grade în momentul în care premierul a început să aibă probleme cu legea. De teamă să nu pice, la un moment dat, în capcana baronilor PSD, Liviu Dragnea îşi ia dinainte măsuri de precauţie pentru orice eventualitate.

Nume noi, pentru imagine

Vechea gardă va fi înlocuită de lupii tineri: Mihai Fifor, liderul senatprilor PSD, Mihai Tudose, ministru Economiei, Ionuţ Vulpescu, ministru Culturii, şi eurodeputatul Victor Negrescu, mai spun surse din PSD.  Noua conducere a PSD va cuprinde  14 funcţii de vicepreşedinţi, cu unul mai puţin faţă de structura precedentă, dintre care patru sunt rezervate femeilor social-democrate. Cele mai mari şanse le au: Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, Gabriela Szabo, ministru Tineretului şi Sportului, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă şi senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Pentru a scăpa de baronii locali aflaţi acum în conducere, Dragnea a instituit o nouă regulă în partid: a interzis cumulul de funcţii, liderii din teritoriu fiind forţaţi să aleagă între funcţia centrală din partid şi cea de preşedinte de organizaţie PSD.  Însă liderii din teritoriu nu se lasă cu una, cu două. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a spus că va candida pentru un post de vicepreşedinte, iar dacă va fi ales, va lăsa judeţul pe mâna „cuiva mai tânăr“.

De altfel, baronii nu pierd nimic dacă intră în competiţia pentru posturile de vicepreşedinte pentru că nu sunt obligaţi să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte de organizaţie locală în momentul depunerii candidaturilor pentru funcţia de vicepreşedinte PSD. Concret, dacă sunt aleşi în funcţia centrală renunţă imediat la cea locală, iar dacă nu sunt aleşi rămân în continuare la cârma judeţului.

Dragnea separă Guvernul de partid

Premierul va avea drept de vot în BPN, la fel şi preşedintele Consiliului Naţional, în timp ce miniştrii vor putea participa la şedinţele BPN doar dacă vor fi solicitaţi. La Congres va fi schimbată şi structura Consiliului Naţional al partidului, condus în acest moment de către Rovana Plumb, cea care l-a contracandidat pe Liviu Dragnea la şefia PSD, în sensul că acest for nu va mai fi unul de decizie, ci de deliberare. Consiliul Naţional va fi format din parlamentari, miniştri sau secretari de stat, preşedinţii de CJ sau vicepreşedinţii, toţi primarii de municipii şi oraşe şi reprezentanţi ai comunelor, câte trei din fiecare judeţ. Consiliul Naţional va ajuta PSD la elaborarea programelor politice, însă nu va mai conta deloc din punct de vedere decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite