De ce a votat PSD cu Hellvig

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig a fost aproape de un vot în unanimitate la investirea sa ca director SRI
Eduard Hellvig a fost aproape de un vot în unanimitate la investirea sa ca director SRI

O Românie în care cetăţenii umblă cu laptop-urile pe umăr şi sunt investitori la bursă este viziunea lui Cătălin Predoiu,  premierul anunţat al unei viitoare guvernări PNL.

Zugrăvirea acestei Românii în care jumătate din populaţie cară laptop-uri şi cealaltă jumătate - din mediul rural care nu investeşte la bursă - face agricultură cu tractorul propriu şi se plimbă pe melegurile natale cu camioneta ar trebui să capaciteze în aşa măsură mediul politic, încât să urmeze pe dată moţiunea de cenzură şi înscăunarea guvernării PNL.

Votul dat luni în favoarea lui Eduard Hellvig la şefia SRI ar putea părea un semnal puternic în acest sens. Au fost doar 15 voturi împotrivă, victoria fostului europarlamentar PNL fiind magistrală. Cu un asemenea scor, o nouă majoritate nu pare departe de realizare, aducând la Palatul Victoria echipa pe care şi-o doreşte Klaus Iohannis.

Dar, rezultatul votului fusese stabilit deja din momentul în care Victor Ponta anunţase că PSD va vota pentru Hellvig.

PSD a lăsat să se înţeleagă că nu a ridicat mâna pe gratis urmând să negocieze a doua numire care se aşteaptă, cea pentru şefia SIE. Indiferent însă, de nominalizarea pentru SIE, PSD a jucat realist cartea Hellvig.

Preşedintele Iohannis este pe val. Popularitatea sa depăşeşte 70% şi era clar că a începe un conflict cu şeful statului pe tema Hellvig nu ar fi adus decât pierderi de imagine pentru PSD. Kalus Iohannis îşi conturează din ce în ce mai bine profilul de preşedinte şi primele vizite la nivel internaţional i-au consolidat imaginea. În consens cu preşedintele, Hellvig a vorbit despre importanţa capitală a parteneriatului cu Statele Unite şi despre misiunea SRI în combaterea corupţiei. Un punctaj corect care ar fi făcut inutilă o eventuală încercare a PSD de a împiedica în Parlament acestă numire.

În privinţa luptei pentru putere, Victor Ponta are de înfruntat o situaţie dificilă în interiorul partidului. Anchetele anti- corupţie au decimat baronimea PSD şi au arătat liderilor din teritoriu că premierul nici nu poate, nici nu vrea să ofere protecţie. Evident o astfel de acţiune ar fi sinucigaşă pentru Ponta care ştie foarte clar că singura sa şansă în politică este să nu fie implicat într-un dosar penal. Orice cerere de începere a urmăririi penale pe numle său ar duce, inevitabil, la plecarea sa din fruntea guvernului şi a PSD.  

Dar, cât timp are guvernarea, Victor Ponta poate spera că nu va pierde bătălia pentru partid. El poate oferi partidului avantaje substaţiale pentru că, una este să stai la butoane şi alta să faci programe din opoziţie. Ce pot spune mai mult adversarii săi? Că e mai bine pentru PSD să piardă guvernarea şi să se pregătească de alegeri din băncile pe care le ocupă acum PNL?

Dacă reuşeşte să pună în aplicare măcar o parte din reducerile fiscale anunţate, este posibil ca PSD să obţină un sprijin important din partea mediului de afaceri şi a salariaţilor care duc greul impozitării în România.  În aceste condiţii, pentru PNL este vital să ducă bătălia decisivă cât mai repede, dar promisiunile programului Predoiu sunt mult mai palide decât cele din codul fiscal al lui Darius Vâlcov.

”Laptop-ul pe umăr” poate fi un slogan mai interesant decât „cu căciulile pe frunte”, dar nu va fi şi suficient pentru alungarea lui Ponta de la Palatul Victoria.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite