Ce cote au candidaţii pentru Primăria Capitalei la casele de pariuri. De ce vor parlamentarii să se facă primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea este favorită pe site-urile de pariuri FOTO Adevărul
Gabriela Firea este favorită pe site-urile de pariuri FOTO Adevărul

Zeci de parlamentari vor să schimbe Casa Poporului cu marile Primării ale ţării, de unde spun că vor putea să facă mai mult pentru cetăţeni. Unii dintre ei recunosc că vor încerca să se întoarcă în Parlament dacă nu le surâde norocul la Primărie. Pentru alţii, de rezultatul din 5 iunie depinde viitorul lor politic. La casele de pariuri, Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, este favorită.

Zeci de deputaţi şi senatori vor să schimbe fotoliul de parlamentar cu scaunul de primar şi vor candida la alegerile locale din 5 iunie. Toţi spun că din funcţia de edil vor putea face mai mult pentru cetăţeni decât au făcut până acum din poziţia de parlamentar. Ceea ce niciunul nu vrea să spună este că Parlamentul care se va forma în toamnă va fi mult mai suplu şi mulţi nu se vor mai regăsi pe locuri eligibile ale partidelor. Pentru a nu rămâne pe dinafară, mulţi dintre ei s-au reorientat îşi încerce norocul la alegerile locale, care se vor desfăşura cu şase luni înainte de cele parlamentare. Mai ales că nu au nimic de pierdut în contextul în care legea le permite să candideze la Primărie fără să-şi piardă funcţia de parlamentar. Dacă ajung în funcţia de primar, parlamentarii au la dispoziţie 15 zile să demisioneze din Parlament. Dacă pierd competiţia electorală de la alegerile locale, parlamentarii rămân în funcţie şi pot candida, din nou, în toamnă pentru a obţine un nou mandat.

La mai multe primării mari din ţară bătălia se va da între doi sau mai mulţi actuali parlamentari. De exemplu, la Primăria Capitalei, trei dintre candidaţi ocupă în prezent un loc în Parlament: senatoarea PSD Gabriela Firea, senatorul ALDE Daniel Barbu şi deputatul Bogdan Diaconu.

Daniel Barbu recunoate că dacă nu îi va surâde norocul  la Primărie va încerca să se întoarcă în toamnă să se întoarcă în băncile din Parlament. „Dacă cumva nu voi avea încrederea bucureştenilor în iunie, sigur că voi cere pentru Senat sau Camera Deputaţilor în toamnă“, a spus Daniel Barbu, care admite că partidul i-a cerut să-şi asume această candidatură din partea ALDE.

„După analiza pe care am făcut-o în ALDE s-a dovedit că aş fi cel mai convingător candidat. Mi-am asumat această candidatură. Sunt născut în Bucureşti, am trăit toată viaţa în Bucureşti şi am câteva idei care sunt diferite de ceilalţi canddiaţi. Cred că am ceva de adus concetăţenilor mei. Am fost ministru, am fost decan zece ani. Cred că experienţa mea administrativă este consistentă“, a spus Daniel Barbu, pentru „Adevărul“, întrebat ce îl mână în competiţia electorală pe un parlamentar în funcţie.

Pierdeţi, nu mai veniţi în toamnă“

Şi la Primăriile de Sector este inflaţie de candidaţi care ocupă în prezent funcţia de parlamentar. La Primăria Sectorului 1, principalii trei candidaţi sunt deputaţii Dan Tudorache (PSD), Alexandru Nazare (PNL) şi Eugen Tomac (PMP).

Tudorache povesteşte că şi-a dorit să devină primar încă din 2008, dar a pierdut în faţa liberalului Andrei Chiliman, după care a ajuns în Parlament. Candidatul PSD la Sectorul 1 spune că dacă va pierde şi a doua oară se va lăsa de politică şi nu va mai candida pentru nicio funcţie publică.

„Am încercat şi în 2008 şi nu am ieşit. Am lucrat în Administraţia locală ca viceprimar şi mi-a plăcut. Vreau să las ceva în urma mea în locul în care m-am născut. Dacă voi pierde pe 5 iunie, nu voi mai candida la Parlament pentru că ar fi un eşec. Viitorul meu politic are legătură cu ce se întâmplă pe 5 iunie. Mi-am asumat-o, i-am cerut preşedintelui partidului să candidez şi mi-a spus că dacă pierd, plec acasă. Ne-a spus-o clar: «dacă pierdeţi, pierdeţi. Nu mai veniţi în toamnă». Ne-a spus-o clar Dragnea la toţi candidaţii“, a precizat Tudorache, pentru „Adevărul“.

Spre deosebire de contracandidatul său, deputatul Eugen Tomac, candidatul PMP la Primăria Sectorului 1, nu se antepronunţă în privinţa viitorului său politic, în situaţia în care va ieşi înfrânt la alegerile locale. „Nu am luat în calcul ce voi face după 5 iunie pentru că obiectivul meu este să câştig alegerile. Consider că după o experienţă acumualtă în Parlament, aici unde am elaborat legi cu scopuld e a face mult mai eficientă administraţia public locală, este timpul să mă implic şi în ceea ce priveşte influenţarea deciziilor la nivel local. Trăiesc într-o comunitate de 20 de ani, Sectorul 1 locuiesc, în Sectoprul 1 s-au născut cei doi copii, şi pentru orice om politic este bine să-şi pună experienaţ în slujba cetăţeanului“, a arătat Eugen Tomac.

„Nu mă voi demotiva dacă voi pierde“

Cristina Pocora, candidatul PNL la Primăria Sectorului 3, recunoaşte că Robert Negoiţă, candidatul PSD, pleacă favorit în cursa electorală, de aceea nu priveşte un eventual eşec la alegerile din 5 ca pe sfârşitul carierei politice. „Este o bătălie serioasă şi grea, dar lucrurile se joacă până în ultima clipă. Premisele nu sunt favorabile în ceea ce mă priveşte, dar refuz să abordez lucrurile în maniera dacă nu voi câştiga. Voi vedea! Cred că am încă lucruri de spus în politică. Nu mă va demotiva dacă voi pierde“, spune Pocora, care arată că din poziţia de primar va putea fi mai aproape de cetăţeni. „Diferenţa dintre Parlament şi partea executivă, administrativă, este una care vine să aducă rezultate mult mai repede şi mult mai vizibile în ceea ce îi priveşte pe oameni. Activitatea mea parlamentară este concentrată pe zona socială. Ca primar, ai pârghiile şi poţi să intervii mai repede“, a mai precizat Pocora.

Lângă Bucureşti, deputatul PNL Florin Secară se luptă să-i ia lui Florentin Pandele Primăria Voluntari. Şi el crede că poate face mai multe ca primar. „Consider că la nivelul unei Primării rezultatele efortului depus se văd imediat şi proiectele pentru comunitatea locală îţi oferă satisfacţii imense. Într-o funcţie aleasă în Admnistraţia Locală, contactul cu oamenii este direct şi le poţi rezolva mult mai uşor problemele. La fel de important este faptul că locuiesc în oraşul Voluntari de ani de zile împreună cu familia mea şi aici vreau să trăiesc toată viaţa“, argumentează Secară alegerea sa.

Lista este lungă

Printre parlamentarii care vor să devină aleşi locali se numără senatorul PNL Cătălin Boboc (Brăila), senatoarea PNL Vasilica Miron (Rădăuţi), senatorul PNL Dragoş Luchian (Bacău), deputatul PSD Liviu Harbuz (Piatra-Neamţ), deputatul PSD Romeo Rădulescu (Râmnicu-Vâlcea), deputatul PSD Daniel Florea (primăria Sectorului 5), deputatul PNL Ovidiu Raeţchi (Primăria Sectorului 5), senatorul Gabriel Mutu (Primăria Sectorului 6), deputatul PNL Răzvan Mironescu (Primăria Sectorului 6).

Gabriela Firea, favorită la casele de pariuri

Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, e considerată favorită pe site-urile de pariuri aceasta având o cotă de 1,50. Mai exact, cine pariază un leu candidatul social-democrat poate câştiga un leu şi 50 de bani în cazul în care aceasta iese pe primul loc în confruntarea pentru Bucureşti.
Al doilea favorit pentru Capitală e dat candidatul USB, Nicuşor Dan, acesta având o cotă de 2,40. La mare distanţă se află Cătălin Predoiu, cel care are o cotă de 25, în timp Robert Tuurcescu are cotă de 50.  Politicieni ca Daniel Barbu sau Bogdan Diaconu au cote de 100.  

Pe unele site-uri de pariuri, oferta e şi mai variată, fiind posibilă optarea pentru curse electorale în care sunt implicaţi lideri politici din teritoriu, cum e cazul Emil Boc. Cu o cotă de 1,10, fostul premier e văzut drept unul dintre candidaţii cei mai siguri din ţară de faptul că vor obţine victoria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite