De ce a ucis Plahotniuc democraţia din Republica Moldova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invalidarea alegerilor pentru primăria capitalei moldave şi implicit mandatul de primar al candidatului PPDA –PAS, Andrei Năstase, reprezintă o manieră brutală şi bolşevică a oligarhului Vladimir Plahotniuc de a anula voinţa electoratului moldav, prin intermediul unei justiţii controlate, cu ajutorul judecătoarei Rodica Berdilo.

„Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chişinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, a scris judecătoarea Rodica Berdilo, în hotărârea pe care a adoptat-o marţi seara, la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare.


Deşi motivele invocate de justiţia moldavă sunt puerile în cazul anulării mandatului de primar lui Andrei Năstase, Vladimir Plahotniuc şi-a calculat atent această mutare riscantă în contextul în care guvernarea PDM încearcă din răsputeri să convingă Bruxellesul că face reforme pentru a lua banii promişi. Pe de altă parte, cu un primar pro-european şi anti-oligarhic la Chişinău calculele politice ale lui Plahotniuc s-ar fi complicat în această toamnă, când speră să controleze atent jocul electoral pentru configurarea noului plen de la Chişinău.

Surse din cadrul democraţilor moldoveni ne-au confirmat faptul că Plahotniuc l-a blocat pe Andrei Năstase cu ajutorul justiţiei pentru că exista riscul ca acesta să coalizeze forţele pro-europene până la campania electorală din toamnă alături de Maia Sandu, din fotoliul de edil al capitalei moldave. De asemenea, Plahotniuc a fost deranjat de sprijinul politic pe care partidele de opoziţie de la Bucureşti i l-au oferit în campanie şi de atacurile pe care acesta le-a făcut în presa de peste Prut. În momentul de faţă, Plahotniuc nu este sigur de nimeni şi de nimic în contextul în care Igor Dodon joacă rolul unui „arlechin” la curtea „Ţarului de la Kremlin” şi nu obţine nimic concret.

De asemenea, sursele noastre ne-au mai spus că Plahotniuc nu se teme de proteste şi de posibile acţiuni de nesupunere civică ale cetăţenilor, pentru că are controlul forţelor de ordine, al SIS şi nu va permite un scenariu de genul celui din aprilie 2009, când a fost debarcat regimul Voronin, prin forţa străzii.

Decizia lui Plahotniuc în cazul lui Năstase a fost atent calculată, deşi a părut o acţiune de moment, în contextul în care oligarhul moldovean are probleme cu „hoţul în lege” Karamalak, trecut în tabara lui Renato Usatâi, şi a dorit să transmită un mesaj direct oamenilor lui Putin.

La Kremlin, tandemul Dodon-Plahotniuc nu reuşeşte să convingă silovikii din jurul lui Putin că sunt „oameni fideli Ţarului” în contextul în care oscilează între cele două axe: Bruxelles şi Kremlin. Pe de altă parte, nici lobbiul pe care preşedintele Kârgâstanului, Almazbek Atambaev i l-a făcut lui Plahotniuc la Kremlin nu a avut nici un rezultat, iar Plahotniuc a luat decizia să rişte şi să anuleze alegerile democratice de la Chişinău, pentru a arăta lui Putin că încă „este stăpânul jocului la Chişinău”.

Această manevră bolşevică îi anulează lui Plahotniuc întreaga sa muncă de „european vopsit, dornic să cheltuiască banii Bruxellesului” aruncând R.Moldova într-o zonă şi mai adâncă a neîncrederii, la graniţa dintre UE şi Federaţia Rusă.

„PD va face alianţe politice cu oricare partid de dreapta care va trece pragul electoral. Nu vom lupta împotriva acestor formaţiuni nici până la campania electorală şi nici în timpul acesteia”, declara Vladimir Plahotniuc în toamna anului trecut.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite