De ce ne trimit SUA ca ambasador un diplomat de carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans Klemm a fost coordonator pentru implementarea statului de drept în Afganistan
Hans Klemm a fost coordonator pentru implementarea statului de drept în Afganistan

Dacă va primi girul Congresului american, Hans G. Klemm va deveni cel de-al treilea diplomat de carieră numit în funcţia de ambasador al SUA în România. Alegerea lui Klemm a fost explicată de foştii miniştri de Externe Cristian Diaconescu şi Teodor Baconschi

După mai mult de doi ani de când SUA nu au ambasador în România, timp în care republicanii din Senat s-au opus democratului Barack Obama, preşedintele SUA l-a nominalizat marţi pe Hans G. Klemm pentru Ambasada din România. Dacă va primi votul Congresului american, Hans G. Klemm devine cel de-al treilea diplomat de carieră acreditat la Bucureşti în funcţia de ambasador. 

După 1989, SUA au trimis în România următorii ambasadori: Alan Green (1989-1992), John R. Davis Jr. (1992-1994), Alfred Moses (1994-1997), James Rosapepe (1997-2001), Michael Guest (2001-2004), Jack Dyer Crouch II (2004-2005), Nicholas Taubman (2005-2009) şi Mark Gitenstein (2009 - 2012).  Dintre aceştia, doar doi ambasadori au fost diplomaţi de carieră – John R. Davis Jr. (1992-1994) şi Michael E. Guest (2001-2004), ceilalţi şase fiind persoane desemnate de preşedintele SUA din afara sistemului diplomatic, unii dintre ei fiind nominalizaţi dintre susţinătorii din campania electorală a preşedintelui SUA, aşa cum arată fostul ministru de Externe, Teodor Baconshi. „În primul rând, salut numirea unui nou ambasador după un interimat de trei ani, când misiunea a fost condusă de un Însărcinat de Afaceri. Un diplomat de carieră nu are nimic în minus decât un ambasador ales din susţinătorii de campanie ai preşedintelui Obama. Încheiem o perioadă incertă şi cred că alegerea unui diplomat de carieră este pentru că mandatul preşedintelui Obama nu va mai dura foarte mult. Dacă preşedintele Obama era la început de mandat, nu era exclus să trimită tot un politician“, a spus Baconschi, pentru „Adevărul“.

„Este un semnal de interes sporit al SUA“
Un alt fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu, crede că şi poziţia strategică a României în regiune a cântărit foarte mult în decizia preşedintelui Obama de a trimite un diplomat de carieră în funcţia de ambasador. „Faptul că SUA trimit un diplomat, din punct de vedere al dreptului diplomatic, se consideră a fi la cel mai înalt nivel de reprezentare diplomatică. Este un semnal de respect pentru ţara-gazdă, şi un semnal că în această parte a Europei de Sud-Est, SUA doresc să-şi promoveze interesele la cel mai înalt nivel. Eu, ca şi diplomat de carieră, văd nominalizarea lui Klemm ca un semnal de interes sporit, iar problemele din regiune fac parte din această decizie. Un diplomat de carieră înseamnă experienţă, profesionalism şi o promovare a interesului american în România“, a declarat Cristian Diaconescu, blogger adevarul.ro. „Pe agenda dintre România şi SUA se află discuţii extrem de importante, mai ales de securitate. Sunt multe alte teme care ne interesează din punct de vedere regional“, a arătat şi actualul ministru de Externe român Bogdan Aurescu.

Cine este Hans G. Klemm
Propunerea lui Barack Obama, Hans G. Klemm, vorbitor de germană şi japoneză, a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010, şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. În perioada 2012-2015, Klemm a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al departamentului, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la Ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012). În prezent, Klemm este consilier al subsecretarului pentru Management la Departamentul de Stat, o funcţie pe care o deţine din ianuarie 2015.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite