De ce trebuie să revenim la denumirea de ţigani. Argumentele Diasporei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice sondaj despre legea privind revenirea la denumirea de ţigani tinde să ajungă la un răspuns favorabil de 99 la sută. Atât de tare sunt afectaţi românii de confuzia cu denumirea de ”romi”!
Orice sondaj despre legea privind revenirea la denumirea de ţigani tinde să ajungă la un răspuns favorabil de 99 la sută. Atât de tare sunt afectaţi românii de confuzia cu denumirea de ”romi”!

Întotdeauna când este vorba de a le lua dreptul românilor la limba lor, la denumirea lor, la ţara lor, este invocată ”istoria”. Aşa fac şi organizaţiile de ţigani, şi cele ale extremiştilor maghiari, dar şi comentatorii români care se pun în slujba lor din diferite motive, în principal pentru bani. Iată însă şi argumentele românilor din Diaspora în vederea adoptării legii Partidului România Unită de revenire la denumirea de ţigani pentru ”romi”.

Un articol publicat recent pe Adevărul (AICI) ar vrea, în numele ”istoriei” care, nu ştiu de ce, nu este niciodată în favoarea românilor, ci numai a minorităţilor, să ne interzică dreptul de a ne lua numele de ”român” înapoi, lăsându-i pe ţigani să fie ţigani şi atât. Dintre multele scrisori venite de la românii din Diaspora pe această temă, iată doar un exemplu (îl puteţi găsi AICI), cu argumentele celor care se confruntă direct cu această confuzie dintre români şi ”romi”:

”Românii” care au SPERIAT Marea Britanie sunt, de fapt, ROMI

 „Grupul Salvarii Identitatii Nationale”, organizatia care promoveaza  acest proiect, dezvaluie faptul ca romanii din reportajele televiziunii engleze erau… romi. In articol, se sustine ca “asemănarea dintre cuvintele „rom” şi „român” aduce prejudicii cetăţenilor români din Diaspora şi nu numai, imaginea românului nativ fiind grav afectată, prin confuzia creată în mass-media din afara ţării. Ştirile publicate de presa internaţională  care prezintă faptele antisociale savirsite de catre romi sunt atribuite in proportie de 90% romanilor”.

   Manuela M.Toia, o tinara care traieste si munceste in prezent in Marea Britanie, sustine intr-o scrisoare deschisa ca va renunta la cetatenia romana daca Parlamentul Roman nu va adopta aceasta lege. „Actul meu, de renuntare la cetăţenie,– se spune in scrisoare- va fi un act de protest faţă de deciziile statului român şi a legislaţiilor nedemocratice făcute de UE, dar şi de asigurarea unui viitor familiei mele care trebuie protejata de vini de care nu este vinovata, cauzate de asemănarea numelui “rom” cu român.

   Cert este faptul ca proiectul de lege privind revenirea la denumirea de ţigani are susţinere aproape unanimă în mediul online, fiind votat de 98 la sută dintre respondenţi chiar şi pe site-ul Societăţii Academice din România.

Pozitia mea

Eu, Dan Constantin Goldis, presedintele Asociatiei pentru integrarea cetatenilor romani in Uniunea Europeana- SOCINRO, sustin din toata inima acest proiect de lege. Motivele sustinerii mele sunt urmatoarele:

1.Inca de acum 3 -4 ani, scriu pe site-urile asociatiei despre faradelegile facute de tigani in Germania si plasarea respondabilitatii acestor fapte in seama romanilor. Televiziunile germane (SAT 1, ARD, altele) aveau acum un an cam aceeasi abordare a subiectului ca si televiziunea engleza Channel 4 care a difuzat materialul „The Romanians are coming”.

2. Mai mult…Imi amintesc cum am fost pacalit personal chiar de un reporter al postului de televiziune ARD- post respectabil-, care dupa ce mi-a luat un interviu telefonic in care am vorbit despre ridicarea restrictiilor de munca, (povesteam ca nu va exista nicio invazie romaneasca in Germania dupa 1 ianuarie 2014) mi-au ilustrat textul cu imagini luate din satul Fantanele, (comuna Cojasca, jud Dimbovita), un sat de tigani penticostali, din care vreo 700 se mutasera la Berlin.  M-am convins atunci ca opinia publica germana este „prelucrata” sistematic, dezvoltindu-se un sentiment nationalist impotriva romanilor, argumentat cu date si fapte savirsite de tigani la Duisburg, intr-un celebru bloc tiganesc,  in satrele asezate pe malurile Rinului, la Neukölln in Berlin si in multe alte locuri….

3. Asemanarea dintre cuvintele  “romi” si “romani” dauneaza foarte mult cetatenilor romani din Germania. Exista o idée care se inradacineaza aici ca  “toti tiganii sunt romani si toti romanii sunt… tigani”. Multi germani gindesc astfel si, din pacate, asa gindesc si o parte din… functionarii statului german. Sa va dau un exemplu concret: Stiti de ce nu incaseaza cetatenii romanii ajutoare de subzistenta in Germania? Stiti de ce se intirzie atit de mult acordarea alocatiei europene pentru copii romani in Germania?  Bineinteles ca nu stiti!  Din cauza unei tiganci … care  a fost nemultumita de ajutorul german care i se dadea pina atunci ( vreo 430 de euro) si a vrut mai mult… A solicitat de la Primaria locala bani pentru subzistenţă („existenzsichernde Regelleistung”), apoi un supliment pentru copilul nascut din flori in Germania, plus un ajutor pentru plata cheltuielilor de cazare si încălzire.  Dupa mai multe judecati pe plan local, Tribunalul Sozialgericht Leipzig a inaintat acest dosar  Curtii de Justitie a Uniunii Europene solicitand un punct de vedere. Dupa vreun an de analiza, C.J.U.E. a stabilit ca “doamna din Romania-”, (nu se precizeaza niciunde ca este de etnie roma) nu are dreptul la prestatiile cerute fiindca avea doar 3 ani de scoala, nu stia limba germana si nu a intentionat niciodata sa munceasca pe teritoriul german. ( toate detaliile acestui caz se gasesc AICI)

Ei bine, domnilor si doamnelor, pornind de la aceasta recomandare a CJUE, s-au luat la reanalizat dosarele celor 44.000 de romani din Germania care primeau un mic ajutor social fiindca aveau salarii mici de “Minijob.” Si in urma reanalozarii, o parte dintre ei nu au mai primit aceste ajutoare… Institutiile statelor europene abia asteapta sa aibe un motiv justificat pentru refuzul ajutorului social. Si acum il au fiindca CJUE l-a oferit cu prisosinta pe baza acestui caz. Toate hotaririle judecatoriilor europene vor cita in continutul lor argumentele refuzului lor, mentionind precedentul  Dano. Dar lucrul cel mai grav este ca anumite medii europene, ziare, televiziuni, societati civile  au trimbitat faptul ca Romania are cetateni cu 3 ani de scoala, fara nicio calificare, porniti sa faca turism social prin Europa…

3. Da, recunosc ca am un dinte impotriva tiganilor, dar trebuie sa va spun ca sunt din Timisoara, un oras, in care satrele locuiesc in centru, in locuinte construite de austrieci in urma cu un secol si care acum au fost dobindite ilegal, cu acte false. Timisoara este un oras in care batrinii de 90 de ani din Mehala sau Blascovici sunt pacaliti cu metoda “punem burlane cu 1 milion”, martorii la evenimentele reprobabile nu indraznesc sa depuna sesizari sau nu vin la tribunale in litigii cu tigani, fiscul nu incaseaza niciun leu de la sutele de palate insirate pe Aleea CFR, strada Trandafirilor, prin Luna si tot asa mai departe… Da, am un dinte impotriva tiganilor si nimeni nu va putea sa mi-l scoata.

   In baza tuturor acestor informatii obiective si considerente personale, sustin acest proiect de lege”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite