De ce este supărat, de fapt, Traian Băsescu? Poate pentru că nu mai are cui să dea ordine politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Papici    FOTO Mediafax
Lucian Papici    FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu şi-a adus aminte de justiţie, în acelaşi mod în care şi-a adus mereu aminte. Vorbeşte despre cum s-a încălcat independenţa justiţiei, la interviul dat pentru EVZ, dar tot acolo aminteşte că l-a sunat el personal pe şeful Parchetului General: „Eu l-am sunat să-i spun că nu e bine, domnul procuror”. Deci, cum e bine?

E bine dacă preşedintele dă indicaţii procurorului-şef, dar nu e bine dacă Victor Ponta vorbeşte la televizor despre procurori. Cititorii informaţi îşi aduc aminte de multe alte momente în care domnul Traian Băsescu a dat indicaţii procurorilor, recunoscute chiar de el sau prin intermediul presei. După cum îşi aduc aminte şi de momentele în care procurorii primeau ordine de la Monica Macovei, tot prin intermediul presei (ce indicaţii dădea în mod direct nu se ştie public, încă). 

Câteva fapte (nu vorbe) simple, care arată că, pe tema Papici, e mult zgomot pentru nimic:

  • Procedura de înlocuire a fost derulată de procurorul general, conform legii. Este vorba de încheierea unui interimat, şi de numirea unor procurori care, anterior, fuseseră nominalizaţi de ceva timp de Ministerul de Justiţie. Deci, decizia a luat-o Parchetul. Nu ministerul de Justiţie, nu Ponta, nu USL-ul.   
  • Procurorii înlocuiţi, inclusiv domnul Papici, rămân în activitate în Parchetul General, fără să mai ocupe respectivele poziţii de conducere, după ce li s-a încheiat mandatul în acele posturi. Activitatea lor ca procurori va continua. La fel, vor continua să se ocupe de toate dosarele de care s-au ocupat şi până acum. Înlocuirea lor a fost influenţată tocmai de terminarea unui interimat. Bănui că şi lor, că şi domnului Morar, le-ar fi plăcut să fie şefi până la pensie, indiferent ce scrie în lege. Aşadar, isteria a apărut tocmai pentru că s-a aplicat legea!  
  • Procurorii numiţi sunt tot din echipa adusă la Parchet de către Daniel Morar şi s-au ocupat până acum tot de cauze importante de corupţie. Aşadar, pleacă oamenii lui Morar şi sunt înlocuiţi cu alţi oameni de-ai lui Morar...  
  • În declaraţiile publice, procedura a fost apreciată ca fiind corectă de Daniel Morar. Acesta a spus, conform unui site de ştiri, că „Dl. Papici era împuternicit printr-o delegare şi i s-a terminat mandatul. E dreptul procurorului general să înceteze o delegare. N-aş vrea să intru în detalii. Aşa este cum spune Koversi. Discuţia este juridicăƒ. Regulamentul spune cムdelegare se face la propunerea procurorului general”. Aşadar, dacă şi domnul Morar spune că e în regulă...  
  • Mai mult, încheierea interimatului s-a facut după ce respectivii procurori au finalizat dosarul referitor la acuzaţiile aduse lui Liviu Dragnea privind fraudarea referendumului de suspendare a preşedintelui Băsescu, de anul trecut. Deci, nu le-a fost blocată activitatea. Dimpotrivă, s-a aşteptat până când aceştia au terminat activitatea pe dosar, tocmai pentru a nu exista suspiciuni. Dacă se dorea intervenţie politică, se blocau dosarele.  
  • De notat din nou că, într-o intervenţie publică de astăzi, preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că a intervenit în justiţie şi l-a sunat pe procurorul general, cerându-i să nu pună în aplicare această înlocuire. Nu este prima dată când Traian Basescu recunoaşte public că a intervenit în justiţie.  
  • Declaraţiile publice ale premierului Ponta şi ale miniştrilor săi nu au conţinut niciodată ingerinţe la adresa justiţiei, nu s-au făcut public solicitări către procurori. Oricât de tare ar fi isteria în zona unor analişti, eu nu cunosc declaraţii în care procurorului şef să i se fi dat indicaţii pe acest caz. Cunosc doar declaraţia preşedintelui Traian Băsescu...  

Aşadar, iată 7 informaţii despre faptele din jurul înlocuirii acestor procurori. Ceva ce arată că, dacă dăm la o parte patima unor oameni care ar vrea să conducă justiţia la fel ca şi până acum, nu e mare brânză. E doar aplicarea legii în cazul încetării unor delegări în funcţie. Nimeni nu e dat afară, nimănui nu i se iau dosarele. Dimpotrivă. 

Sigur, există un motiv de supărare pentru tabăra Băsescu/Macovei (dacă o mai exista, cu adevărat, o astfel de tabără) -€“ anume, faptul că nu mai pot dicta aşa cum vor ei în justiţie. Independenţa justiţiei şi faţă de USL şi faţă de Băsescu pare să fie un câştig important, chiar dacă unii ţipă acum foarte puternic. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite