De ce este sortită eşecului moţiunea de cenzură a PDL împotriva Guvernului Ponta III

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii au mai făcut un pas în demersul de răsturnare a Guvernului Ponta III. Liderul democrat-liberal, Vasile Blaga, a anunţat, marţi, că PDL a finalizat textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta III. Chiar dacă vor strânge numărul de semnături pentru iniţierea moţiunii, şansele ca aceasta să treacă sunt aproape zero, fără sprijinul liberalilor. Crin Antonescu a anunţat însă că amână moţiunea până la 1 mai.

Democrat-liberalii vor face, public, miercuri, textul moţiunii de cenzură şi, în acelaşi timp, vor demara procesul de strângere al semnăturilor. „Moţiunea de cenzură este finalizată, mâine (n.r. miercuri) o să o facem publică şi cei doi lideri au libertatea din partea partidului de a discuta cu partidele parlamentare de opoziţie pentru strângerea de semnături“, a afirmat Blaga.

Potrivit articolului 113 din Constituţie, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Chiar dacă moţiunea de cenzură va fi iniţiată, şansele de a fi votată de jumătate plus unu din deputaţi şi senatori sunt aproape zero.

Analistul politic Sorin Bocancea a declarat pentru „Adevărul“ că PDL nu se mai află în situaţia în care să ameninţe cu răsturnarea un Guvern. 

„Şansele ca Guvernul Ponta III să cadă prin moţiunea de cenzură iniţiată de PDL sunt zero. PDL nu se află în situaţia în care să poată genera un curent care să răstoarne Guvernul. Mă îndoiesc că PDL mai poate coagula forţe în jurul său pentru o astfel de mişcare. În primul rând, la PDL nu există nu există disciplină şi poate că din cauza asta a şi ajuns unde a ajuns“, susţine Bocancea. Analistul este de părere că Guvernul a trecut prin Parlament doar pentru că „aşa a vrut PNL“. „Dacă PNL va dori, acest Guvern va avea probleme“, mai susţine Sorin Bocancea.

PNL condiţionează moţiunea de CAS

Deşi, vineri, Crin Antonescu nu excludea posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură, acesta a declarat, luni, că PNL nu mai ia în calcul această variantă. „După ce am văzut eu astăzi în Parlament, după simulacrul, gluma, care a avut loc azi în Parlament, aproape că mi se pare neserios să mai vorbim despre moţiune de cenzură. Că pentru a depune moţiune de cenzură trebuie să ai la ce“, a afirmat Antonescu.

Ulterior, Antonescu a revenit asupra deciziei şi a condiţionat moţiunea de cenzură de scăderea CAS-ului. 

Mai exact, PNL va cere Guvernului să adopte până la 1 mai măsurile privind scăderea CAS cu 5% şi neimpozitarea profitului reinvestit, precizând că în caz contrar liberalii vor depune moţiune de cenzură.

„Decizia PNL este să cerem Guvernului Ponta III să adopte până la 1 mai anul curent măsura scăderii CAS cu 5% şi măsura neimpozitării profitului reinvestit. Dacă nu se va întâmpla, atunci PNL va depune moţiune de cenzură“, a spus Antonescu, marţi seară, după şedinţa liderilor liberali.

În lipsa voturilor parlamentarilor liberali, moţiunea de cenzură nu are nicio şansă pentru a trece. Pentru ca o moţiune de cenzură să conducă la retragerea încrederii Parlamentului acordate Guvernului, ar fi necesare jumătate plus unu din voturile senatorilor şi deputaţilor.

Guverne care au supravieţuit moţiunilor de cenzură

-Guvernul Tăriceanu. În data de 24 septembrie 2007, PSD a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, intitulată 1000 de zile de haos - Sfârşitul guvernării de dreapta. Pentru ca moţiunea să conducă la retragerea încrederii acordate Guvernului Tăriceanu erau necesare 232 de voturi din numărul total al parlamentarilor. La finalul votului, rezultatele arătau astfel: din 374 parlamentari prezenţi, 220 au votat pentru, iar 152 împotrivă, existând şi două voturi anulate.

-Guvernul Boc II. Constituit în baza unei fragile majorităţi parlamentare, al doilea Cabinet condus de Emil Boc a supravieţuit în faţa a şapte moţiuni de cenzură, două dintre acestea nemafiind votate în Parlament, potrivit Mediafax.

 Guverne răsturnate prin moţiuni de cenzură

-Guvernul Boc I  a guvernat România din 22 decembrie 2008 şi până în 13 octombrie 2009, când a fost demis prin moţiune de cenzură.  

-Guvernul Ungureanu a fost demis după 78 de zile de mandate, în urma adoptării, moţiunii de cenzură, cu 235 de voturi, înaintată de opoziţie. Cel mai tânăr Guvern din istoria României a avut şi cea mai scurtă viaţă. 

Citeşte şi:

"Furnicuţele" PSD îl împing pe Ponta spre Cotroceni

Liderii PSD din teritoriu insistă ca preşedintele partidului, Victor Ponta, să candideze pentru funcţia de şef al statului.

Primul sondaj de opinie după ruperea USL. Cine e de vină

Cei mai mulţi dintre români (33,4%) cred că ambii lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta, sunt vinovaţi pentru destrămarea USL, arată un sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite