De ce riscă Rovana Plumb inculparea în „Dosarul Belina“ dacă pleacă în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb. FOTO Inquam Photos
Rovana Plumb. FOTO Inquam Photos

Rovana Plumb, capul de listă al PSD pentru euroalegeri, ar putea rămâne fără protecţia Parlamentului după ce ajunge europarlamentar. Plumb a fost salvată de PSD de începerea urmăririi penale în 2017, în „Dosarul Belina”. Însă, dacă pe parcursul cercetării penale au apărut elemente noi care să o vizeze pe Rovana Plumb, DNA va putea cere din nou ridicarea imunităţii, de data asta de la Klaus Iohannis, care a răspuns de fiecare dată favorabil.

Magistraţii Curţii de Apel au decis joi că se poate începe judecarea „Dosarului Belina“, probele fiind corect administrate. Pe scurt, e vorba despre modul în care s-au transferat Insula Belina şi Braţul Pavel de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman şi cum au fost concesionate apoi către societatea Tel Drum. În acest dosar, fostul vicepremier Sevil Shhaideh e acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu. Tot în acest dosar, Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziţia de ministru al Mediului. 

Situaţia Rovanei Plumb s-ar putea schimba odată cu plecarea în legislativul de Bruxelles. În Parlamentul European, actualul ministru al Fondurilor Europene se bucură de imunitate, dar doar pentru faptele pe care le face în timp ce este europarlamentar. În cazul în care DNA ar veni cu noi probe în ceea ce priveşte „Dosarul Belina” şi e vizată şi Plumb, atunci procurorii ar putea solicita din nou ridicarea imunităţii. De această dată, cel care ar urma să se pronunţe e şeful statului.

La fel s-a întâmplat şi în precedentul Dan Nica (europarlamentar PSD, fost ministru al Comunicaţiilor), în afacerea Microsoft. Procurorii au cerut iniţial Parlamentului European ridicarea imunităţii, însă forul european a răspuns că atâta vreme cât faptele de care era acuzat Dan Nica s-au petrecut înainte de preluarea mandatului în PE, trebuie să se aplice procedura naţională privind imunitatea. În consecinţă, procurorii au transmis solicitarea preşedintelui României, care a şi aprobat-o. Dosarul lui Dan Nica a fost ulterior clasat, pentru că a intervenit prescripţia faptelor.

PSD pregăteşte noi miniştri

Liderul PSD Liviu Dragnea a cerut miniştrilor care candidează pentru Parlamentul European să demisioneze înaintea campaniei electorale, pe motiv să nu folosească resursele statului în campanie. Vizate sunt Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene, şi Natalia Intotero, ministru al Relaţiei cu românii de pretutindeni. Prin urmare, social-democraţii pregătesc noi nume pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Potrivit unor surse politice, în cursa pentru Ministerul Fondurilor Europene ar fi Roxana Mânzatu, vicepreşedinte PSD la nivel naţional şi şefă a Departamentului pentru fonduri europene din partid, precum şi Mihaela Toader, în prezent secretar de stat în acest minister şi fost şef al instituţiei în perioada ianuarie-februarie 2017.

Pe de altă parte, pentru funcţia de ministru pentru Românii de pretutindeni sunt luate în calcul mai multe nume. O primă variantă ar fi Claudia Ţapardel, europarlamentar care nu a mai prins un loc eligibil pentru următoarea legislatură, şi Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat în acest minister şi şefă a PSD Diaspora. Nu îl ultimul rând, o variantă ar fi şi Andreea Păstârnac, consilier al premierului Viorica Dăncilă. Păstârnac a mai condus Ministerul pentru Românii de pretutindeni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite