20 de miniştri şi-au depus cererile de retragere a demisiilor din Guvern. Guvern: Nu pot fi retrase. Iohannis: Discuţia despre demisii e inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci de miniştri dintre cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, a anunţat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a afirmat că aceste cereri sunt lipsite de obiect. În cererea de retragere a demisiei, foştii miniştri ai Guvernului Grindeanu au precizat că recurgerea la acest act a fost o formă de protest faţă de şeful lor direct.

Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susţine declaraţii de presă la Palatul Victoria

UPDATE Klaus Iohannis, despre retragerea cererilor de demisie: „Am văzut că în ţară s-a iscat o discuţie foarte mare despre demisiile miniştrilor. Un ministru este în funcţie ori până îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut, ori până ce mandatul este preluat de către un alt ministru, ceea ce nu s-a întâmplat. Este un scandal superficial. Discuţia despre demisii e inutilă. Cred că este este evident evident pentru toată lumea faptul că nu voi numi un ministru pentru doar două zile.“, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, fiind întrebat despre situaţia miniştrilor demisionari de la Bucureşti.

UPDATE Ministrul Turismului, Titus Dobre: „Demisia a fost o formă de protest“. Întrebat cum de toate cererile de retragere a demisiilor sunt identice, Dobre a răspuns:  „Am discutat între noi. E cumva interzis prin lege? E problema noastră internă. Nu trebuie să dau explicaţii. Am discutat între noi colegii demisionari şi am trimis acest text“.

UPDAE Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: În acest moment, la Cabinetul primului-ministru au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei din partea miniştrilor membri ai Cabinetului Grindeanu.. În total, vorbim de 27 de membri ai cabinetului, inclusiv secretarul general al Guvernului. Aceste cereri sunt lipsite de obiect. Oricine citeşte Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea  Guvernului României şi ministerelor şi ajunge la articolul 6 înţelege acest lucru.

Am aici copii după cererile de retragere a demisiei. În toate cele 20 de cereri, care sunt tip, textul fiind identic, în toate cele 20 de documente este pus şi numărul de înregistrare al demisiei de la Cabinetul primului-ministru.  În momentul în care cabinetul primului ministru şi secretariatul dau număr de înregistrare acestor documente, pun eu acum o întrebare, s-a luat act de demisie?  S-a luat act de demisii. Ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect. 

Ne puteţi spune cine şi-a depus cererile de retragere a demisiilor?

Marius Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu,Titus Dobre, Sevil Shhaideh, Petre Daea, Florian Bodog, Ana Birchall, Rovana Plumb, Toma Petcu, Pavel Năstase, Andreea Păstârnac Alexandru Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Viorel lie, Graţiela Gavrilescu, Mihai Tudose, Tudorel Toader, Viorel Ştefan, Adriana Petcu.  

Dacă s-a luat act de ele de ce nu au fost transmise în acelaşi timp cu cele ale doamnei carmen Dan şi ale doamnei Sevil Shhaideh?

Este decizia primului ministru cum, când şi câte demisii trimite la Palatul Cotroceni.

Ne puteţi spune dacă aceşti miniştri sunt interimari ca şi premierul, adică se pot întoarce la lucru?

Nu că se pot întoarce la muncă, aceşti miniştri, iar premierul le-a mulţumit, au venit la muncă. Au fost câţiva dintre ei care au ales să-şi delege dreptul de semnătură către secretari de stat sau către secretarul general. Miniştrii trebuie să meargă la muncă, asta scrie în lege şi mai ales după adoptarea moţiunii de cenzură. Până în momentul învestirii noului guvern miniştrii merg la muncă. 

Ne puteţi spune cum sună o asemenea cerere?

Motivele sunt următoarele. În acest text tip sunt schimbate eventual fonturile şi numele: „Având în vedere retragerea încrederii acordate unui Cabinet prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, până la depunerea jurământului de către membrii viitorului Guvern, pentru a nu bloca activitatea de conducere a administraţiei publice, având în vedere că preşedintele României nu a luat act de demisia subsemnatului şi nu a declarat vacantă funcţia de membru al Guvernului, îmi retrag demisia înaintată la SGG, în data de, cu numărul de înregistrare X, în vederea asigurării stabilităţii Guvernului, precum şi a gestionării şi îndeplinirii actelor necesare pentru gestionarea lucrurilor publice“.  

Avem şi un paragraf de încheiere identic: „Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcţiei de membru a (al - nr.) Guvernului, intervine doar de la acest moment prin publicarea moţiunii de cenzură în Monitorul Oficial. 

Se pot aloca fonduri de anumite ministere?

În acest moment Guvernul a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură. Constituţia României şi regulamentele de funcţionare prevăd foarte clar care  e nivelul şi gradul de funcţionare. Se prevede că Guvernul până la învestirea noului Cabinet asigură treburile administrative şi bunul mers al lucrurilor. Miniştrii au drept de semnătură până în momentul în care există o nouă învestire.

UPDATE Cum arată o cerere de retragere a demisie. „Subsemnatul..., luând act de adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură faţă de Guvernul în exerciţiu, îmi retrag demisia din demnitatea de ministru al ..., demisie înregistrată sub nr.... pentru asigurarea continuităţii activităţii Ministerului...până la finalizarea procedurilor constituţionale de învestitură a noului Guvern“

Retragere demisie - captura Digi24

UPDATE Sunt 14 miniştri care  şi-au retras demisiile. În plus faţă de cei menţionaţi anteriori sunt Tudorel Toader, Mircea Dobre, Andreea Păstârnac, Viorel Ilie  sau Pavel Năstase.


Pe lângă demisiile lui Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Toma Petcu şi Mihai Tudose, la scurtă vreme, au sosit la SGG şi cererile de retragere a demisiei din partea ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, şi a ministrului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu. Informaţii iniţiale arătau că printre cei care şi-ar fi retras demisiile ar fi şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ulterior însă surse din ministerul condus de acesta spunând că, de fapt, Toader nu a renunţat la demisie, mai ales că dimineaţă el a declarat că rămâne în funcţie, porivit legii, până la 30 iunie, dată până la care este aşteptat să existe un nou cabinet.

Începând de dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului au început să vină cereri de retargere a demisiilor, acestea fiind trimise şi la cabinetul primului-ministru, potrivit unor surse guvernamentale.

Încă de miercuri seară, ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că membrii cabinetului Grindeanu îşi vor retrage demisiile depuse anterior pentru a asigura funcţionarea Guvernului până la momentul în care un nou cabinet va fi instalat.

„Cred că o să ne retragem toţi demisiile ca să poată fi funcţională activitatea ministerelor până în momentul în care va fi învestit viitorul guvern, să asigurăm conducerea ministerelor ca interimari”, a afirmat ea.

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a scris miercuri seară, pe Facebook, că demisiile miniştrilor din Guvernul Grindeanu au fost anunţate public, s-a luat act de depunerea lor, astfel că sunt „irevocabile”, iar miniştrii nu trebuie „să se facă de râs pe vecie" revenind într-un cabinet demis chiar de voturile lor. Reactia lui Ponta a fost determinată de anunţul ministrului demisionar al Muncii Lia Olguţa Vasilescu potrivit căruia toţi miniştrii îşi vor retrage demisille, pentru a asigura interimatul până la instalarea noului Guvern.

„STOP - nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte?? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea - Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali??? Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic?”, a precizat Victor Ponta.

Deputatul a susţinut că demisiile miniştrilor din Guvernul Grindeanu sunt „irevocabile”, în condiţiile în care fostul secretar general al Executivului, Mihai Busuioc a luat act de ele.

„Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să îşi retragă demisiile şi să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor - deşi Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt „irevocabile"?!?! Fac precizarea că au fost anunţate public, prezentate în scris primului ministru şi "s-a luat act de depunerea lor" de către fostul Secretar General Busuioc - ghinion). Atâta neseriozitate şi incompetenţă e greu de găsit ....”, a conchis Victor Ponta.

El postează şi articolele de lege referitoare la demisia miniştrilor, conform cărora demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.

Ironiile lui Băsescu

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a scris joi, pe Facebook, că este „culmea penibilului” că toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a „incompetenţei” în îndeplinirea programului de guvernare, iar acum vor să îşi retragă demisiile pentru a face parte din Cabinet.

„Culmea penibilului! La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare. La scurt timp după căderea guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi, îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru?”, a precizat senatorul PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite