De ce îl ţine PSD în braţe pe Ponta chiar şi după trimiterea în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a ajuns la mâna partidului
Victor Ponta a ajuns la mâna partidului

Social-democraţii nu numai că nu vor să-i retragă sprijinul politic, dar resping chiar şi ideea ca Victor Ponta să-şi dea demisia, de bună voie, din fruntea Guvernului, după ce a fost trimis în judecată. Astfel, PSD arată că îşi doreşte să rămână cu orice preţ la guvernare.

Social-democraţii cred că trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta nu este un motiv suficient de puternic  pentru ca acesta să renunţe la funcţia de premier. Calculul liderilor PSD este unul cât se poate de simplu: ieşirea de la guvernare înseamnă închiderea robinetului cu bani publici. De aceea, liderii din teritoriu consideră neîntemeiate solicitările privind demisia formulate de Iohannis. „Nu este nimic nou în această declaraţie a lui Klaus Iohannis, ci doar o repetare obsesivă a cererii referitoare la demisia domnului Ponta. Este foarte presantă această cerere şi oarecum surprinzătoare insistenţa atâta timp cât nu există o situaţie parlamentară care să susţină o asemenea solicitare. Nu cred că preşedintele Iohannis ar vrea să creeze acum o criză politică guvernamentală în România“, a reacţionat, pentru Mediafax, vicepreşedintele PSD Dumitru Buzatu, preşedintele al Consiliului Judeţean Vaslui. Liderul social-democraţilor vasluieni a mai spus că prim-ministrul Victor Ponta ar trebuie să rămână în continuare în fruntea Guvernului, chiar dacă DNA l-a trimis în judecată joi, într-un dosar de corupţie. 

„Se pune presiune pe premier“
Şi de la Cluj s-au transmis mesaje de susţinere a premierului Victor Ponta. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că Victor Ponta trebuie lăsat să continue actuala politică guvernamentală începută, care este în beneficiul românilor. „În cazul lui Victor Ponta este mai mult o chestiune politică decât una juridică. În România, funcţionează instituţii democratice care ar trebui să spună când se poate schimba un premier, nu oricine poate să îşi dea cu părerea despre acest lucru. Toate aceste chestiuni legate de Ponta sunt făcute cu scopul de a pune presiune pe premier. Victor Ponta nu trebuie să demisioneze, Guvernul pe care îl conduce a făcut foarte multe lucruri bune pentru ţară, iar premierul trebuie lăsat să continue“, a spus Lăpuşan.

Nici Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD, urmărită penal de DNA, nu vede o problemă în faptul că Guvernul este condus de un premier trimis în judecată.  „Eu cred că nimeni nu e deasupra legii, dacă legea nu îi cere acest lucru, nici noi nu ar trebui să i-l cerem“, a declarat Ecaterina Andronescu.

La rândul său, PSD Cătălin Rădulescu a arătat că Ponta se bucură de toată susţinerea partidului. „Dacă nu ar avea susţinerea partidului, ar fi altceva.  Faptul că este trimis în judecată este şi dorinţa dânsului, şi-a exprimat-o public şi faţă de media că îşi doreşte cât mai repede să ajungă în instanţă să-şi dovedească nevinovăţia. Nu are de ce să-şi dea demisia,  atâta timp cât am avut un preşedinte, pe domnul Iohannis care a fost în această situaţie când a candidat la Preşedinţie, era trimis în judecată şi nimeni atunci nu s-a ofuscat, nimeni nu a sărit, nici cei din străinătate să spună că avem un preşedinte care candidează şi este trimis în judecată“, a spus Rădulescu.

Dragnea are nevoie de Ponta
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea nu poate risca să piardă guvernarea cu câteva zile înainte de Congresul în care urmează să fie ales preşedinte plin al PSD. De asemenea, presat de Congres, Dragnea nu poate să pună PSD-ul în situaţia de a susţine un alt premier din coaliţia de guvernare, precum Gabriel Oprea. De aceea, Dragnea a făcut un scop, cel puţin până la Congres, din rămânerea PSD la guvernare. „Eu sprijin interesul partidului, interesul partidului este să rămână la guvernare, este un interes legitim. Am avut dscuţii cu mai mulţi colegi astăzi şi opinia generală este că nu vrem să riscăm ca PSD să iasă de la guvernare, vrem să fim la guvernare până în 2016. plecare lui Ponta din fruntea guvernului poate să pună partidul într-o situaţie dificilă, nu este o garanţie că preşedintele Iohannis va numi un premier tot din partea PSD. Eu, personal, îl susţin pe Victor Ponta“, a spus liderul PSD, la câteva ore de la trimiterea în judecată a lui Ponta.

Dragnea a exclus ipoteza vehiculată în ultimele zile, aceea că Ponta ar putea fi înlocuit cu vicepremier Gabriel Oprea. „Părerea mea este că poate fi un prim-ministru bun, dar PSD nu poate rămâne într-un guvern în care premierul nu este dat de partidul nostru. Din punct de vedere politic nu se poate“, a mai spus Liviu Dragnea, la B1 TV.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte luni pentru a organiza Congresul stabilit în data de 11 noiembrie. Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor disucta împreună cu Ponta noua sa situaţie juridică şi vor lua o decizie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite