De unde provine numele mijlociu al lui Dacian Cioloş: „Mama a propus numele de Julien după ce a citit romanul «Roşu şi Negru»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a povestit, marţi seară, într-un interviu la radiolul public, că al doilea prenume, Julien, l-a ales mama sa după ce a citit cartea ”Roşu şi negru” de Stendhal şi a marcat-o personajul Julien Sorel, precizând că prenumele de Dacian a fost dorinţa tatălui său care, de altfel, a înregistrat naşterea la starea civilă.

”Pur şi simplu, ceea ce mi-a spus mama – că după ce a născut şi discuta cu tata prenumele pe care să mi-l dea, tata avea o idee fixă cu Dacian. Auzise acest prenume şi voia neapărat să fie al meu. Mama a propus Julien pentru că în perioada sarcinii, stând mai mult acasă, mi-a spus că a citit citit «Roşu şi negru». Era perioada când era destul de dificil să faci rost de o carte bună. Făcuse rost de o carte bună şi a citit «Roşu şi negru», de Stendhal şi a marcat-o personajul Julien Sorel şi a propus Julien”, a povestit premierul Dacian Cioloş.

El şi-a mai aminit că mama sa ar fi vrut ca Julien să fie primul prenume, dar cum tată său a fost cel care s-a dus la starea civilă să declare naşterea, a pus Dacian. ”E mai senzaţională ideea că Julien înseamnă că sunt vândut francezilor sau mai ştiu eu cui...”, a comentat premierul Cioloş.

Julien Sorel este personajul principal al romanului psihologic „Roşu şi Negru”, publicat în 1830 de romancierul francez Marie-Henry Beyle - cunoscut sub pseudonimul literar de Stendhal. În roman, Sorel - un fiu de tâmplar din zona rurală a franţei post-napoleoniene cu o ambiţie nemărginită - încearcă să-şi facă un nume într-o societate reformată cu numele, însă în fapt împărţită între interesele aristocraţiei şi ale clerului catolic. 

În ultima vreme, mai mulţi lideri politici au făcut declaraţii critice la adresa premierului în care acesta a fost invocat cu prenumele complet, Dacian-Julien, printre ei şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. 

”Un mincinos. Şi el, şi Klaus Iohannis, doi mincinoşi. Klaus Iohannis ne-a spus - pot să îi spun acum Klaus Iohannis pe nume pentru că e om politic, este şeful de facto al PNL, şi Dacian Julien Cioloş la fel, şi dumnealui e membru simplu în PNL, deocamdată - amândoi ne-au minţit atunci când ne-au cerut să îl sprijinim pe Dacian Julien Cioloş premier al României, spunând că este un mandat limitat”, a spus Liviu Dragnea, pe 25 octombrie, referindu-se la faptul că Cioloş a acceptat să fie susţinut de PNL pentru postul de prim-ministru după alegerile din 11 decembrie.

Al doilea prenume al lui Cioloş a fost utilizat şi de Traian Băsescu, într-o postare de sâmbătă pe contul său de Facebook.

"Julien a reuşit să-l umilească pe Brâncuşi, ratând cu zâmbetul pe buze subscripţia publică pentru achiziţionarea lucrării «Cuminţenia Pământului». Măcar o scuză publică pentru rateu şi din respect pentru opera lui Brâncuşi putea fi. Werner n-a vrut să se lase mai prejos şi s-a aşezat cu fundul pe una din operele capitale ale lui Brâncuşi, Masa Tăcerii", a scris Băsescu, pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite