De ce este populist primarul care a renunţat la pensia specială. Trei argumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Morar, primar PMP în oraşul Ulmeni (judeţul Maramureş), a renunţat prin declaraţie notarială la pensia specială pe care ar urma să o primească în urma adoptării Codului Administrativ de către Guvern. Numai că, din punct de vedere juridic, Lucian Morar a renunţat la ceva ce nu are. Gestul său e un exemplu clasic de populism vândut ca gest nobil. Iată explicaţia în trei paşi.

1. În primul rând, pensia specială pentru aleşii locali - primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean - se acordă la cerere, nu din oficiu. Aşadar, e suficient ca primarul să nu facă cerere, nu să renunţe, prin declaraţie notarială, la un drept financiar de care nu beneficiază automat după adoptarea Codului Administrativ. Practic, Lucian Morar a renunţat la ceva ce nu are. 

2. Ca să primească pensie specială, un ales local trebui să îndeplinească mai întâi condiţiile de pensionare. În primul rând vârsta. Lucian Morar are 41 de ani, deci ar trebui să mai aştepte încă vreo 20 de ani ca să iasă la pensie, apoi să renunţe la indemnizaţia specială ofertă de Guvernul Dăncilă prin Codul Administrativ. 

3. Articolul din Codul Administrativ referitor la pensia specială intră în vigoare la 1 ianuarie 2020. Potrivit unor surse din PSD, dacă Guvernul nu va reuşi să acopere gaura bugetară în această toamnă, e posibil să se amâne intrarea în vigoare a pensiilor speciale. De asemenea, Codul Administrativ ar putea pica la CCR, în condiţiile în care Curtea a mai declarat de două ori neconstituţionale pensiile speciale. 

Concluzia: prin declaraţia notarială, primarul din Ulmeni renunţă la o pensie care va intra în vigoare anul viitor  (dacă va intra), o pensie de care oricum nu va beneficia în următorii 20 de ani, pentru că nu bifează limita de vârstă, şi la care nu trebuie să renunţe, ci e suficient să nu o accepte. 

Pe de altă parte, şi gestul Guvernului de a oferi pensii speciale prin Codul Administrativ este unul profund populist. În primă fază, majoritatea PSD-ALDE a încercat să ofere pensii speciale prin lege, însă proiectul a picat de două ori la CCR. Ca să mobilizeze aleşii locali înainte de campania pentru prezidenţiale, Guvernul Dăncilă a transformat proiectul de lege în ordonanţă de urgenţă. Astfel, pensiile speciale vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, dacă până atunci Avocatul Poporului, Renate Weber, nu contestă OUG la CCR. 

Peste 218.000 de euro la nuntă

În 2017, Lucian Morar, primarul din oraşul Ulmeni, s-a căsătorit cu solista de muzică populară Ioana Pricop. Pentru că numărul invitaţilor a fost mult prea mare, cei doi au decis să organizeze nunta în şapte locuri diferite, în cele cinci sate aparţinătoare şi în două săli din Ulmeni. Printre invitaţi s-au numărat Traian Băsescu şi Elena Udrea. Potrivit declaraţiei de avere, Morar a obţinut peste 218.00 de euro din dar.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite