De ce prezidenţiabilii au preferat doar televiziunile prietene în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, în studioul Antena 3 FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta, în studioul Antena 3 FOTO Arhiva Adevărul

Teama de a ieşi din zona de confort a propriilor declaraţii politice şi frica de un junalist potrivnic l-au împins pe Victor Ponta să aleagă să fie intervievat numai de jurnaliştii de la Antena 3 şi România TV, iar pe Klaus Iohannis şi Elena Udrea să accepte numai invitaţii în platourile de la Realitatea TV şi B1 TV. Toţi candidaţii, în schimb, au participat la emisiunile de la Digi24, televiziune considerată neutră.

În campaniile electorale, televiziunile reprezintă unul dintre principalele instrumente prin intermediul cărora mesajele candidaţilor pot ajunge la cât mai mulţi votanţi. Candidaţii nu au pierdut ocazia de a apărea la televizor însă pelerinajul lor are loc doar în stodiourile cu care sunt deja familiarizaţi. 

Premierul Victor Ponta, de exemplu, este o prezenţă obişnuită la Antena 3, televiziune patronată de Dan Voiculescu, în prezent încarcerat la Rahova. În plus, Voiculescu este fondatorul PC, partid aflat într-o alianţă politică cu PSD şi UNPR. România TV este televiziunea lui Sebastian Ghită, prieten apropiat al premierului şi proaspăt suspendat din PSD, dar care visează ca după alegeri să preia frâiele PSD, în tandem cu Liviu Dragnea. 

Klaus Iohannis şi Elena Udrea au onorat mai multe invitaţii la Realitatea TV în campania electorală, televiziune-duşmană principalului contracandidat, Victor Ponta, şi unde moderatorii nu au făcut un secret din afinitatea pentru cei doi. De exemplu, Lavinia Şandru, realizatoarea emisiunii „Deschide lumea“, este o susţinătoare a Elenei Udrea, din cauza căreia chiar a intrat în conflict, recent, cu Oreste Teodorescu. De asemenea, cei doi candidaţi au mai avut apariţii şi la B1TV, televizune de dreapta. Deşi televiziune-potrivnică premierului, Victor Ponta a riscat şi a avut o apariţie şi la acest post, în emisiunea moderată de Mădălina Puşcalău, care însă l-a tratat cu blândeţe pe candidatul PSD.

Teama de a ieşi din zona de confort

Împreună cu analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ am încercat să aflăm de ce candidaţii au preferat să se adrese tot publicului fidel în campania electorală şi nu şi-au dat silinţa să-i convingă şi pe cei din afara bazinului lor electoral. 

Analistul politic Dan Ionescu ne-a declarat că apariţia prezidenţiabililor doar la anumite televiziuni face parte dintr-o strategie de campanie bine ticluită de staff-uri. „Este vorba de teama de a ieşi din zona de confort a propriilor declaraţii. E o decizie strategică a echipelor de campanie, să nu se împiedice în situaţii necontrolabile şi neprevăzute. Toţi candidaţii au ales să se adreseze bazinului electoral. Nimeni nu a încearcat să câştige, prin mesaje şi comportamente, nimeni nu a încercat să atragă nehotărâţii“, a declarat pentru „Adevărul“ Dan Ionescu. 

Analistul este de părere că modul în care candidaţii s-au prezentat în faţa publicului face parte dintr-un plan stabilit dinainte. „Sunt fie înţelegeri de partid, fie situaţii negociate de echipe ori create pe bază de simpatii politice“, a mai spus Ionescu. 

Analistul politic Adi Zăbavă crede că prezidenţiabilii au ales doar televiziunile-prietene, întrucât, în primul tur, au ca principal scop mobilizarea propriului bazin electoral. „Aşa se explică prezenţa principalilor candidaţi doar în studiourile care nu le pot pune probleme mari. Mai este vorba şi de obişnuinţă şi de peisajul general politico-mediatic. Politicienii văd televiziunile de ştiri ca pe un mod prin care îşi pot transmite mesajele mai uşor, dar cunosc, în acelaşi timp, şi riscurile care vin odată cu o dezbatere sa cu un jurnalist potrivnic“, a declarat pentru „Adevărul“ Zăbavă. 

Topul apariţiilor TV

Premierul Victor Ponta se menţine pe primul loc în topul apariţiilor TV, la mare distanţă de ceilalţi candidaţi, scrie Mediafax. În săptămâna 13-19 octombrie, premierul a avut  702 apariţii la TV.

Pe locul al doilea rămâne Klaus Iohannis, unul dintre puţinii candidaţi care au crescut, fiind menţionat de 379 de ori laTV.

Elena Udrea rămâne pe locul al treilea, cu 231 de apariţii la TV.

Şi Călin Popescu Tăriceanu a crescut ca număr de menţiuni în media, recâştigând locul al patrulea, pe care îl pierduse în urmă cu o săptămână în favoarea lui Teodor Meleşcanu. Fostul premier a fost menţionat la TV de 117 ori.

Deşi a scăzut uşor ca mediatizare, Monica Macovei trece pe locul al cincilea în top, cu un total de 98 de menţiuni la TV.

După ce, în săptămâna 13-19 octombrie, scandalul ofiţerului acoperit l-a propulsat de pe locul 7 pe locul 4 în top, Teodor Meleşcanu coboară pe locul 6, înregistrând o scădere foarte mare, fiind pomenit doar de 56 de ori la TV.

Gheorghe Funar urcă o poziţie şi ajunge pe locul 7, cu 55 apariţii la TV. Kelemen Hunor este în scădere şi coboară pe locul al optulea în top cu 29 apariţii la TV. El este urmat de Dan Diaconescu, care, deşi în scădere uşoară, se menţine pe locul nouă în top, cu 412 apariţii în media din care 19 la TV.

Pe locul 10 se situează Corneliu Vadim Tudor, care creşte uşor de la 351 la 387 de apariţii în media -  din care 13 la TV.

Szilagy Zsolt este pe locul 11 şi scade de la 230 la 161 de apariţii -  8 la TV.

Candidatul William Bânză a înregistrat o scădere, de la 218 de menţiuni în media, la 125 - 5 la TV.

Şi candidaţii la Preşedinţie de pe ultimele poziţii au scăzut în topul apariţiilor în media. Constantin Rotaru, scade de la 154 de apariţii la 140 (1 la TV). Mirel Mircea Amariţei scade de la 91 de apariţii în media la 61, fiind pe ultimul loc (1 la TV).

Citeşte şi:

Vântu şi-a început spovedania pe blog: Vă voi spune cum este construit sistemul de putere din România şi cine îl conduce cu adevărat

Alegeri prezidenţiale 2014. Traian Băsescu, la Adevărul Live: Am aflat că Dorin Cocoş este implicat în Microsoft din dosarul trimis de Parchet

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite