De ce premierul Dăncilă este singura opţiune a PSD la prezidenţiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se limpezesc apele în PSD în privinţa candidaturii la prezidenţialele din noiembrie. Obiectivul PSD este intrarea în turul al doilea al prezidenţialelor. Neatingerea acestui obiectiv ar însemna bomboana pe coliva (politică) a PSD şi a dnei Dăncilă, ţinând cont de alegerile care vin în 2020.

Aşa cum s-a întâmplat în trecut, un eşec electoral de proporţii la prezidenţiale va conduce la „devorarea“ liderului PSD, şi la trecerea pe linie moartă a PSD, cel mai mare partid din România.

Văzând şi primele sondaje, după analize îndelungate cu „nobilii“ apropiaţi, cu consilierii, Viorica Dăncilă a decis că singura şansă să atingă obiectivul propus este să candideze ea însăşi la prezidenţiale, din partea PSD.

„Iepuraşii“ electorali ai PSD n-ar avea nicio şansă

Probabil asta au spus şi sondajele. Niciunul dintre cei 4-5 candidaţi care şi-au anunţat dorinţa să candideze nu trec de 5% în intenţia de vot arătată de sondaje.

Eugen Teodorovici („discotecarul“, „chiparosul“). Trebuie să ia urgent măsuri de reechilibrare bugetară, cu sacrificiile deja anunţate: impozitarea pensiilor speciale, interzicerea cumulării pensiilor cu salarii la stat, reducerea personalului bugetar din ministere şi agenţii. Cum termenul limită ar fi rectificarea bugetară de la sfârşitul lui iulie, e clar că la Congresul din 3 august va avea parte mai degrabă de huiduieli.

Gabriela Firea. Nu şi-a anunţat formal intenţia de a candida, nu a intrat în sondajele comandate de PSD, a lovit partidul şi pe dl Dragnea cu celebra scrisoarea concepută împreună cu Paul Stănescu. Rezultatele electorale şi managementul de la Bucureşti nu i-ar da „aripi“ să se înscrie într-o cursă aşa complicată fără susţinerea „nobililor“ de frunte ai PSD.

Ecaterina Andronescu. Cu abia 50 de voturi la recentul Congres, cu renumele, reconfirmat în acest mandat, de a fi „groparul“ învăţământului românesc, nu văd ce pretenţii mai poate ridica la un mandat de asemenea importanţă.

Liviu Pleşoianu. Este moştenitorul lui Dragnea, chiar mai virulent decât acesta. Dacă ar deveni preşedinte, România s-ar „muta“ în Africa!

Mihai Fifor. Nu are vreo contribuţie la bunul mers al ţării şi al PSD. A semnat scrisoarea iniţiată de Firea, după care s-a jurat pe toţi sfinţii că n-a semnat-o. Este filolog, filosof, specialist în Ioana Radu şi Maria Tănase. S-a remarcat prin laudele extreme aduse lui Dragnea şi acum dnei Dăncilă.

Şerban Nicolae. Un fidel al lui Dragnea, dat afară din funcţia de şef al grupului senatorilor PSD, nu mai reprezintă ceva în partid.

Ce avantaje are candidatura premierului Dăncilă

Este liderul partidului, poate ordona şi dispune de resursele partidului, umane şi materiale. În calitatea de şef al guvernului, dispune de banii bugetului şi de bazinul de funcţii gras plătite de la stat. Poate face remanieri prin care să răsplătească fidelii din partid, şi să-i îndepărteze pe cei care mişcă în front. Dar, în special, faptul că dispune şi distribuie banii bugetului îi dă o greutate foarte mare în ochii „nobililor“ PSD.

În afara votanţilor tradiţionali, candidatul PSD trebuie să recâştige şi din voturile pierdute, care s-au dus spre alte partide sau au stat acasă. Venită doar de 2 ani în politica mare, Premierul Dăncilă nu este legată de fraudele PSD, nu are dosare penale, nu a dat OUG-urile pe justiţie care ar fi pus la colţ PSD şi România în UE.

Candidatura dnei Dăncilă tranşează şi relaţia cu Tăriceanu. Între doi şefi de partide, unul de 4,5% şi altul de 23%, alegerea e simplă. Mai poate păstra dna Dăncilă alianta cu ALDE şi cu alte partide mai mici? Greu de presupus. Va trebui să se bazeze exclusiv pe forţele proprii, numeroase, ale PSD.

Ce şef al guvernului, dna Dăncilă păstrează aura de importanţa pe care ţi-o dă asemenea funcţie, cu toată logistica guvernamentală la dispoziţie, cu relaţiile îmbunătăţite la Bruxelles, după dispariţia „nobilului“ Dragnea. Fidelii ei ştiu că vor fi răsplătiţi din punga largă a guvernului, prin HG-uri şi OUG-uri, dacă pun osul la treabă în campanie şi la alegerile prezidenţiale. Nu e puţin lucru!

Reticenţa dnei Dăncilă la aplicarea raportului GRECO rezultă din prudenţa de nu-şi ostiliza încă fidelii lui Dragnea, care l-au aplaudat la Congres pe Pleşoianu şi i-au dat voturi când a vorbit de Dragnea. Şi remanierea, sau nu, a ministrului Ana Birchall ne va da o indicaţie asupra intenţiilor majorităţii „nobililor“ care dirijează delegaţii la Congresul din 3 august.

În concluzie, PSD nu are o altă variantă pentru candidatura la prezidenţiale. De aici anunţul făcut de Viorica Dăncilă că nu exclude să candideze, în pregătirea propriului electorat pentru anunţul care va veni în zilele următoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite