De la politica de birt la Pactul pentru cetăţeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E imposibil să nu te încerce un sentiment de deznădejde profundă când vezi la ce nivel am ajuns în cursa electorală din acest an. Pe de-o parte, aceleaşi feţe obosite, aceleaşi nume vechi şi fumate, care au demonstrat cu vârf şi îndesat ce pot şi ce vor. Pe de altă parte, nicio soluţie credibilă din spaţiul nou, prins în aceleaşi mreje ale unei politici de birt.

Politica de birt nu se opreşte însă la clasa politică de astăzi, incapabilă să pună în valoare oameni competenţi, integri şi dornici să lupte pentru comunitate. E un întreg sistem murdar, de la partide putrede la jurnalişti cumpăraţi şi afacerişti incapabili să prospere într-o competiţie curată. Cum să schimbi lucrurile în bine dacă la butoane sunt atât de bine înfipţi, braţ la braţ, corupţii de ieri şi de azi, care negociază între două şpriţuri bani, putere şi influenţă? Totul pe spinarea oamenilor cinstiţi care încă rabdă, prea cuminţi şi prea tăcuţi.

În tot acest circ sinistru, păcăliţii suntem noi, cetăţenii. Ne lăsăm iarăşi prinşi în jocul superficial al formelor fără fond, cu aceiaşi actori fără idei şi fără cap, cu aceleaşi replici goale dar exprimate cu emfază, şuierate printre dinţi, împuşcate din zbor, jertfind rânjind limba română pe altarul politicii de birt de ieri şi de azi.  „Încă una şi mă duc, tovarăşi!” Unii se duc, din fericire. Nu de bunăvoie, ci îndemnaţi cu binişorul de DNA. Alţii însă le iau locul: feţe noi cu năravuri vechi. Unii vorbesc frumos, pe punctaje. Vorbesc despre transparenţă şi despre o altfel de politică, dar luaţi la întrebări despre sursele de finanţare dau din colţ în colţ.

A sosit timpul să ne întrebăm nu de ce aşa-zişii lideri politici îşi bat joc de noi toţi, ci de ce le mai permitem noi să facă asta. Suntem pregătiţi să îi oprim? Suntem pregătiţi să îi tragem la răspundere şi să le cerem lucruri concrete?

Cel mai puţin folosit cuvânt în această fadă (pre)campanie este „soluţie”. Nu pentru că nu e nevoie de soluţii concrete, ci pentru că ei nu le au şi sunt incapabili să le pună în practică. Viitorul României la nivel local şi judeţean nu are cum să sune bine între clinchetele paharelor din politica de birt. Aţi auzit să dezbată cineva pe bune problemele oraşelor şi satelor României de astăzi? Aţi întâlnit o viziune coerentă despre ce ar însemna un smart city sau un „oraş pentru oameni”, bazat pe bunele practici din alte ţări? Îl pomeneşte cineva pe Charles Montgomery şi a sa biblie „Happy City”? Sau pe Jan Gehl? Dar pe Valentin Vrabie, celebrul primar al comunei Peştera din judeţul Constanţa, l-a contactat vreun candidat să-i ceară un sfat despre cum se poate dezvolta satul românesc?

Ceea ce actorii reciclaţi din trista arenă politică românească nu înţeleg şi n-au cum să înţeleagă este că politica nu este despre ei, ci despre cetăţeni. Dar, vai, cum să renunţe la orgolii şi bârfe de doi bani? La manipulările de la ore de vârf? Să vorbească despre nevoile cetăţenilor pe care, chipurile, vor şi pot să îi reprezinte? Să prezinte soluţii concrete şi viabile? Oameni buni, haideţi să-i luăm la bani mărunţi. Gata cu păcăleala.

Soluţia este să le cerem lucruri concrete. Şi dacă nu le îndeplinesc să-i dăm afară pe sus. Am propus zilele acestea Pactul pentru cetăţeni. Îi provocăm pe toţi candidaţii să semneze public şi să-şi asume cinci măsuri de bun simţ. Hai să vedem cine este cu adevărat în slujba cetăţenilor:

Pactul pentru cetăţeni

În calitate de candidat la funcţia de primar/consilier local/consilier judeţean pentru alegerile din data de 5 iunie 2016, mă angajez să respect şi să duc la îndeplinire următorul Pact cu cetăţenii pe care doresc să îi reprezint:

1. Doar profesionişti în administraţia locală/judeţeană.

  • Depolitizarea pe deplin administraţia locală/judeţeană prin transparentizarea procesului de selecţie a personalului şi angajarea doar pe bază de competenţe.
  • Stabilirea unor standarde clare de evaluare a performanţei personalului din administraţia locală/judeţeană.

Termen de îndeplinire după preluarea mandatului: 30 de zile.

2. Transparenţă 100%.

  • Transparentizarea completă a activităţii autorităţii locale/judeţene prin transmiterea live, pe internet, a tuturor şedinţelor Consiliului Local/Judeţean, precum şi prin publicarea ordinii de zi, a minutelor şedinţelor şi hotărârilor adoptate în cadrul şedinţelor pe site-ul oficial al instituţiei.
  • Publicarea pe site-ul oficial al instituţiei atât documentele prevăzute de legea nr. 544/2001 (de ex., programul de audienţe, bilanţul contabil, bugetul instituţiei), cât şi alte documente de interes public: execuţia bugetară; lista posturilor vacante; agenda zilnică a persoanelor din conducere; drepturile salariale ale persoanelor din aparatul public şi beneficiile acestora; şi formularele tip cerute de autorităţi persoanelor fizice/juridice.

Termen de îndeplinire după preluarea mandatului: 30 de zile.

3. Implicarea activă a cetăţenilor în luarea deciziilor.

  • Susţinerea participării civice prin includerea efectivă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor. Temele si documentele ce vor fi dezbătute în şedinţele de CL/CJ vor fi publicate cu minim o săptămână înainte de data şedinţei, astfel încât cetăţenii cu drept de vot să fie informaţi şi să îşi poată exprima votul până la ora şedinţei. Votul va putea fi acordat online sau în persoană la sediul instituţiei, iar eu mă angajez să susţin în faţa Consiliului Local/Judeţean respectarea voinţei cetăţenilor astfel exprimate.
  • Introducerea bugetării participative, astfel încât cetăţenii să stabilească anual, în urma unor consultări în comunitate, proiectele prioritare.

Termen de îndeplinire după preluarea mandatului: 90 de zile.

4. Banul public la vedere.

  • Eliminarea clientelismului şi a conflictului de interese la nivel local prin adoptarea unor măsuri de tipul open government, care să urmărească cheltuielile şi sursa banilor din administraţia locală.
  • Publicarea tuturor contractelor Primăriei/Consiliului Local/Consiliului Judeţean pe site-ul instituţiei.
  • Publicarea listei tuturor furnizorilor de servicii şi bunuri ai Primăriei/Consiliului Local/Consiliului Judeţean.
  • Susţinerea obligativităţii ca toate achiziţiile să se deruleze exclusiv online.

        Termen de îndeplinire: 90 zile.

5. Maxim două mandate.

  • Limitarea candidaturii la două mandate pentru aceeaşi funcţie şi în aceeaşi circumscripţie.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite