De ce nu pleacă ALDE de la guvernare: să nu-şi piardă Tăriceanu imunitatea parlamentară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Tăriceanu a fost ignorat cu ocazia desemnării candidatului PSD la prezidenţiale, deşi la rectificarea bugetară toate protestele celor de la ALDE sunt tratate cu dispreţ de către Teodorovici, ALDE nu se grăbeşte să plece de la guvernare. Explicaţia este simplă. Lui Tăriceanu îi este frică că, în cazul în care va pleca de la guvernare, parlamentarii PSD îi vor vota ridicarea imunităţii parlamentare cerută de DNA.

Şi iată cum întreg partidul este prizonierul imunităţii lui Tăriceanu.

Nu este deloc exclus ca DNA să fi păstrat probe din dosarul având ca obiect mita de 800.000 de euro, pe care ar fi încasat-o Tăriceanu sau să fi apărut între timp probe noi. Dosarul este beton, fiind constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece. DNA are posibilitatea să ceară din nou Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a lui Tăriceanu oricând, începând cu noua sesiune parlamentară. Şi o va face, dacă ştie cu PSD va vota pentru ridicarea imunităţii şefului ALDE.

Şi iată cum un întreg partid, care a şi fost descalificat de electorat prin acel 4,5% obţinut la alegerile din 26 mai, este prizonierul lui Tăriceanu. Foarte probabil că la următoarele scrutine electorale să nu mai conteze deloc.

ALDE-Europa a criticat în numeroase rânduri ALDE-Tăriceanu pentru lupta sa acerbă împotriva justiţiei, împotriva lui Koveşi şi pentru reducerea luptei anticorupţie. Ca să nu fie dat afară din ALDE-Europa, Tăriceanu a ales să plece singur. Mai ales că nu mai are niciun parlamentar în Parlamentul European. S-a aflat ce se află în spatele luptei anti justiţie a lui Tăriceanu: dosarul privind mita de 800.000 de euro.

Tăriceanu a acceptat să-l înlocuiască pe Meleşcanu de la Externe cu Ramona Mănescu, care este la fel de absentă în spaţiul diplomatic. Nici nu cred că mai ştie multă lume cine este ministrul de Externe al României. Este de presupus că presiunea premierului Dăncilă a fost categorică, încât Tăriceanu nu a avut ce face.

Este evident că la rectificarea bugetară de săptămâna aceasta obiecţiile ALDE n-au avut nicio trecere. Luni era prevăzută o întâlnire în coaliţie, pentru discutarea obiecţiilor ALDE la rectificare, care n-a mai avut loc pentru că cei de la PSD n-au mai dorit întâlnirea. Nu pun preţ pe ameninţările ALDE că va părăsi guvernarea. Ştiu că Tăriceanu tremură de frică să nu-şi piardă imunitatea parlamentară.

Aşa se face, că un întreg partid, ALDE, rămâne prizonierul şefului său, Tăriceanu. Că structurile judeţene şi locale ale partidului nu înghit această situaţie, ne-a arătat-o votul din 26 mai, cu scorul la o treime din ce dădeau sondajele privind intenţia de vot pentru ALDE.

Până şi iluzia lui Tăriceanu că ar putea intra măcar în turul doi la prezidenţiale devine ridicolă, după rezultatul de la 26 mai.

Un întreg partid va ieşi din scena politică a României pentru că şeful său, Tăriceanu, are probleme în justiţie şi se visează preşedintele României. Dar fiecare partid pe limba lui piere. Inclusiv ALDE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite