De ce nu mai încape tricolorul pe noile cărţi de identitate?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Lucian Bode sărută tricolorul. Sursa foto: www.lucianbode.ro
Ministrul Lucian Bode sărută tricolorul. Sursa foto: www.lucianbode.ro

Ministrul Lucian Bode îngenunchea pe 26 iunie 2021 şi săruta cu patos drapelul României. Era la Zalău, de Ziua Drapelului Naţional şi nici un ministru nu poate rata un moment de ipocrizie şi fals patriotism.

În faţa tricolorului de la Zalău ministrul Lucian Bode a ţinut şi un scurt discurs: „Le mulţumim celor care s-au luptat, pentru întreaga naţiune, sub culorile drapelului naţional pentru a avea, astăzi, un stat democratic (...). Doresc să transmit un gând bun şi de apreciere tuturor celor care activează în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (...). Pentru ei drapelul este Patria, este România şi în slujba ei îşi pun viaţa. La mulţi ani României şi tricolorului nostru!" Cineva mai puţin obişnuit cu nivelul de ipocrizie al politicienilor români s-ar lăsa înşelat şi ar fi convins că ministrul Bode chiar crede că tricolorul reprezintă România.

Doar că pe 23 august 2021 ministrul Lucian Bode ne-a anunţat că tricolorul nu încape pe noile cărţi de identitate emise de ministerul pe care-l păstoreşte. Adică încape tricolorul, dar pe cărţile de identitate de uz intern, nu şi pe cele care pot fi folosite drept documente de călătorie în spaţiul Uniunii Europene. O şmecherie specifică politicianului român care încearcă să fie şi sătul şi cu slănina în pod. Ideea este că pe cărţile de identitate ale românilor din spaţiul UE nu trebuie să apară tricolorul. Dar de unde această supărare a ministrului Bode tocmai pe drapelul pe care îl sărută cu toată gura?

În documentele UE privind noile cărţi de identitate nu există nici o interdicţie cu privire la redarea drapelului naţional, această decizie aparţine fiecărui stat membru. Sub rezerva unei posibile erori am încercat să văd care este situaţia în alte ţări. Bulgaria, Estonia, Italia, Spania, Franţa au ales să îşi pună drapelul pe noile cărţi de identitate. Austria şi Ungaria au găsit o soluţie intermediară: au redat culorile drapelului pe fundalul cărţii de identitate. Iar majoritatea statelor membre UE emit cărţi de identitate fără drapel (Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia). Această distribuţie a deciziilor din statele UE ridică întrebarea dacă nu cumva există o decizie informală cu privire la prezenţa drapelului naţional pe cărţile de identitate? Să fie legat ministrul Bode de mâini din cauza acestei decizii informale?

Cu doar câteva săptămâni în urmă Ministerul de Interne anunţa că tricolorul se întoarce pe cărţile de identitate româneşti, ministrul Bode a revenit asupra decizie şi ne-a anunţat că tricolorul nu prea se întoarce. Ce fel de om politic sărută tricolorul în public, ţine un discurs în care identifică drapelul cu patria şi apoi decide că tricolorul nu are ce căuta pe actele de identitate? De ce a fost luată această decizie câtă vreme nu există nici un fel de interdicţie expresă şi alte 7 state membre UE au ales să menţină drapelul naţional pe actele de identitate?

Până la urmă nu ne rămâne decât să marcăm cu litere mari numele ministrului Lucian Bode în istoria lipsirii de suveranitate a României, un mic histrion politic care a scos din circulaţie un important simbol naţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite