De ce nu-i retrage Traian Băsescu decoraţia lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu 
i-a înmânat lui 
Adrian Năstase „Steaua României“ în
noiembrie 2002  Foto: mediafax
Ion Iliescu i-a înmânat lui Adrian Năstase „Steaua României“ în noiembrie 2002  Foto: mediafax

Şeful statului putea să-i retragă „Steaua României“ fostului premier Adrian Năstase, după ce acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare. Traian Băsescu a ales o altă variantă: se mai gândeşte

În toamna anului 2002, preşedintele Ion Iliescu îi agăţa în piept premierului de atunci, Adrian Năstase, Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“. 

Zece ani mai târziu, în iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“, fiind acuzat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale. Într-un alt dosar, Adrian Năstase a mai fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani cu suspendare pentru şantaj, recursul urmând a fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de cinci judecători.

Conform legislaţiei privind sistemul de ordine şi medalii, o persoană decorată de şeful statului îşi poate pierde distincţia în momentul în care este condamnată definitiv la închisoare cu executare.

CE SPUNE LEGEA
Articolul 52 din Legea 29/2000 arată, negru pe alb, cum poate fi retrasă o decoraţie. „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului“, spune textul legislativ.

Având în spate litera legii, preşedintele Traian Băsescu putea să-i retragă distincţia fostului premier. Totuşi, niciun articol din lege nu stipulează clar faptul că un ordin se retrage automat în caz de condamnare. Totodată, legea nu prevede o perioadă de timp în care preşedintele are dreptul să smulgă din piept o decoraţie după ce titularul a fost condamnat. Semnarea unui decret prezidenţial este singurul lucru stipulat de lege.„Radierea din evidenţă a unei persoane decorate se face numai după ce preşedintele României a semnat decretul de retragere a decoraţiei“, prevede articolul 59.

„NE MAI GÂNDIM“
Deşi a trecut mai bine de un an de la condamnarea lui Adrian Năstase, preşedintele Traian Băsescu i-a lăsat în continuare distincţia fostului premier, deşi în alte cazuri de demnitari condamnaţi pentru corupţie a procedat la retragerea decoraţiei. Am întrebat la Preşedinţie dacă putem afla motivele pentru care Traian Băsescu încă nu i-a retras decoraţia lui Năstase. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, ne-a răspuns sec: „Nu. Ne mai gândim“.

În februarie anul acesta, şeful statul se arăta indulgent cu fostul său rival politic. „Îmi pare rău pentru ce i s-a întâmplat. Năstase nu şi-a vândut ţara. Năstase a fost condamnat pentru o găinărie. Astea ţi le poate ierta electoratul. Năstase are potenţial să revină în viaţa politică“, spunea Băsescu la B1TV.

PRECEDENTUL VOICU
Într-o situaţie similară cu Adrian Năstase a fost şi ex-senatorul PSD Cătălin Voicu, însă acesta nu s-a bucurat de clemenţa preşedintelui. După ce, în data de 22 aprilie 2013, Voicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie, în data de 9 mai, preşedintele a emis decretul prin care i-a retras acestuia Ordinul „Virtutea Militară“ - în grad de Cavaler, distincţie acordată tot de fostul preşedinte Ion Iliescu. Traian Băsescu şi-a motivat gestul prin decizia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Şi fostul preşedinte Emil Constantinescu a smuls din piept decoraţia  „Crucea Comemorativă“ lui Vasile Ciolpan, fost torţionar şi comandant al închisorii de la Sighet între 1950-1955. Deşi Constantinescu i-a retras Ordinul în 2007, Ciolpan a returnat medalia abia în 2012. ;

Vadim, cu decoraţia în instanţă

Europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor a rămas şi el, în mai 2007, fără Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler. În cazul lui Vadim Tudor, medalia a fost retrasă la cererea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României. Motivul retragerii? Vadim nu şi-a prezentat scuze în termen de 15 zile pentru scandalul făcut în plenul Parlamentului la şedinţa în care a fost citit raportul Tismăneanu prin care regimul comunist a fost condamnat în mod oficial. 

Vadim nu s-a lăsat cu una cu două, a atacat decizia în instanţă şi a câştigat procesul şi Ordinul. Vadim fusese decorat în 2004 de Ion Iliescu pentru „contribuţia meritorie la desfăşurarea actului legislativ, la adoptarea unor legi fundamentale, necesare dezvoltării ţării“. Imediat după decorarea lui Vadim, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, profesorul Elie Wiesel, a restituit Ordinul „Steaua României“ cu care fusese decorat în iulie 2002, pe motiv că nu poate fi coleg de Ordin cu Vadim Tudor din cauza atitudinilor antisemite ale liderului PRM.

MARI NUME CU DECORAŢIE
Consiliul de onoare al Ordinului Naţional „Steaua României“ este format din următoarele personalităţi: preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, generalul Anghel Andreescu, cosmonautul Dumitru Prunariu, fostul tenisman Ion Ţiriac, dirijorul Răzvan Cernat şi fostul prim-ministru Petre Roman. 

"Steaua României" este cel mai înalt ordin oferit de statul român

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite