De ce nu se dau OUG-uri pe Justiţie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa de guvern de vineri erau aşteptate OUG-uri pe justiţie, cel puţin aceea legată de completurile de 5. N-a fost să fie, nu s-a promovat nimic referitor la justiţie. Declaraţiile ministrului Toader şi ale premierului Dăncilă dădeau ca iminente aceste OUG-uri. Presiunea dinspre PSD şi ALDE era teribilă. Şi totuşi, nu s-a dat nicio OUG pe această temă. Care să fie motivele?

Declaraţii Dăncilă şi Toader pe această temă

Premierul Dăncilă: „Toţi oamenii care au suferit au dreptul să aibă acest proces corect. Ceea ce este trist e că mulţi oameni au făcut puşcărie, şi-au distrus familiile, sănătatea. (...) Trebuie să dăm şi acestor oameni o şansă“. "Am discutat cu domnul ministru (al Justiţiei - n.n.), am discutat şi vineri, în legătură cu ce putem face cu recursul compensatoriu, am discutat cu ordonanţa cu completurile de 5, urmează să am o nouă discuţie săptămâna aceasta să vedem cum. Domnul ministru are un proiect, dar trebuie să discutăm mai aprofundat. Şi cel cu completurile de 5 judecători. Am mai subliniat acest aspect”. Eu sper ca în cel mai scurt timp să venim cu această ordonanţă".

Tudorel Toader: „La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG”. Ministrul Toader  a  explicat că, pentru a fi adoptată, OUG va respecta normele de tehnică legislativă privind transparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ. Pe 20 ianuarie, ministrul Justiţiei a anunţat că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Şi suntem în 16 februarie şi OUG, ioc.

De fapt, ministrul Toader o lălăie, îi este frică să promoveze această OUG in guvern.

Reacţia oficialilor UE

În 24 ianuarie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă. "Comisia urmăreşte îndeaproape discuţiile din România privind posibila ordonanţă de urgenţă pe măsuri extraordinare de apel ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecători în raportul MCV”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene i-a transmis premierului Viorica Dăncilă în întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna trecută, că adoptarea unei OUG care să dea posibilitatea condamnaţilor la completurile de 5 de la Curtea Supremă din 2014 până în 2018 ar însemna ”trecerea unei linii roşii”, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. La rândul ei, Dăncilă l-a anunţat pe Timmerans că Guvernul are în proiect adoptarea ordonanţei într-o proximă şedinţă de guvern. Timmermans a avertizat-o pe Dăncilă că o asemenea ordonanţă de urgenţă ar elibera practic toţi marii corupţi condamnaţi în ultimul an, situaţie inacceptabilă pentru Comisia Europeană, şi i-a spus că trecerea unei asemenea ”linii roşii” va avea consecinţe politice.

Motivele pentru care guvernul nu are curaj să dea OUG-uri pe Justiţie

În primul rând, reacţia hotărâtă a oficialilor de la UE, care spun că astfel de OUG-uri nu respectă statul de drept. Este vorba şi despre declaraţiile extrem de dure ale lui Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, ale altor înalţi oficiali sau purtători de cuvânt ai CE, care spun la unison acelaşi lucru: nu daţi OUG, că daţi foc relaţiei României cu UE. Asta-i mai lipsea guvernului Dăncilă, acum în timpul preşedinţiei rotative a UE: să fie repudiat şi ignorat. Chiar dacă în mod formal nu poate fi dat afară, majoritatea reprezentanţilor ţărilor din UE i-ar fi întors spatele.

Cum aprobarea fondurilor europene nerambursabile va fi strict legată de respectarea statului de drept, iată încă un motiv pentru care guvernul trebuie să fie extrem de atent la semnalele venite de la Bruxelles. Cine plăteşte, hotărăşte!

O altă greşeală extrem de gravă: repudierea dnei Koveşi, inculparea ei în speranţa că-i va bloca drumul spre şefia Parchetului European. Semnalele venite în ultimele zile le-a arătat guvernanţilor că aşa ceva nu este posibil, prostirea celor de la Bruxelles nu este echivalentă cu prostirea bazinului electoral al PSD şi ALDE. Dimpotrivă, scandalul naţional şi internaţional declanşat de inculparea Codrutei Koveşi a demonstrat lipsa totală de credibilitate a afirmaţiilor făcute de Toader şi compania. Dacă mai dădeau şi OUG privind completurile de 5, deveneau oaia neagră a UE.

Reacţia populaţiei a venit ca bomboana pe coliva OUG-ului privind completele de 5. Oricum iritată de implicarea penală a dnei Kovesi şi de comunicatul ilogic al Parchetului care se ocupă de anchetarea magistraţilor, asta mai lipsea, să se trezească şi cu OUG privind justiţia. Manifestaţiile ar fi explodat în capul guvernanţilor, ca la OUG 13. Reacţiile presei independente şi ale asociaţiilor de magistraţi, care demonstrează că o astfel de OUG este  neconstituţională, l-au făcut pe Toader să bată în retragere. În ciuda presiunilor şi enervării lui Dragnea şi a penalilor din PSD-ALDE-UDMR.

Reacţia preşedintelui Iohannis a fost şi ea extrem de dură, caracterizând OUG privind completurile de 5 ca profund neconstituţională. Cum nu mai poate fi suspendat, a ignora ce spune preşedintele înseamnă să stai fără miniştri aprobaţi la ministere cheie, fără promulgarea legii bugetului de stat, cu atacuri repetate la CCR, astfel încât bugetul va intra în funcţie când înfloreşte liliacul.

În concluzie

Nu putem şti la ce nivel au ajuns reacţiile de la UE,  pe canale nepublice. Probabil s-au înroşit  telefoanele.  De aici iritarea lui Dragnea, demonizarea a tot ce este străin şi tendinţa de a se apropia de Moscova. Din păcate pentru Dragnea şi acoliţii săi populaţia înţelege prea bine care îi sunt interesele legate de justiţie, complet diferite de interesele lui Dragnea. Şi alegerile europarlamentare se apropie...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite