De ce un nou partid?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni de unul singur nu va putea să schimbe în bine toate lucrurile care nu funcţionează în România. Nu o mână de oameni şi nici măcar câteva zeci de profesionişti nu vor putea să rezolve problema ineficienţei administraţiei publice. Nici calitatea clasei politice, nici problemele legate de corupţie, nici nesimţirea agresivă a celor de la putere nu sunt uşor de schimbat chiar dacă vom fi câteva sute sau câteva mii.

Schimbarea se face cu mulţi profesionişti, cu mulţi oameni cu valori solide şi cu multă, multă muncă. Nu cu discursuri sforăitoare. Nu cu pile, rude sau aplaudaci slugarnici.

Ar fi un miracol ca oamenii care au fost la putere în cea mai mare parte a ultimilor 28 de ani să devină brusc modele de cinste sau de profesionalism. Disperarea multora de a nu sfârşi în puşcărie sau de a-şi pierde privilegiile nemeritate e toxică pentru România. Compromisurile uriaşe făcute de o bună parte a clasei politice pentru a fi mai bogată şi mai puternică au un efect profund negativ. România nu poate deveni mai bună divizând societatea şi provocând oamenii unii împotriva altora.

Nu investiţiile financiare uriaşe în campanii menite să prezinte corupţia acceptabilă, şi pe corupţi victime, vor face România mai prosperă. Populismul amăgitor, manipularea, jumătăţile de adevăr, agresivitatea sunt folosite pentru a salva câteva cariere politice şi pentru a-i ţine în libertate pe cei mai avuţi corupţi. Pentru ei, televiziunile şi ziarele se transformă în mecanisme de propagandă dominate şi controlate de oameni lipsiţi de coloană vertebrală. Dar toate acestea ne slăbesc ca popor. Promisiunile aberante ne sărăcesc. Minciunile şi proasta-creştere ne despart şi ne fac să ne dispreţuim sau să ne urâm unii pe ceilalţi. Pericolul este să obosim. Să vrem să plecăm departe de toate nedreptăţile şi dezamăgirile.

Marea majoritate a convingerilor noastre şi a dorinţei noastre de a face bine se bazează pe un set solid de valori etice bine interiorizate. Nu din dorinţa de putere.

O parte dintre voi aţi aşteptat, poate, ca eu să fac mai mult. Aţi fi vrut ca noi cei câţiva foşti tehnocraţi să fi fost prezenţi în politică până acum. Să fi folosit mai bine încrederea şi susţinerea voastră. Am avut câteva ezitări despre ce ar fi trebuit să facem şi e foarte posibil să fi greşit. Dar tot ceea ce am făcut a fost cu bună credinţă. Nu ne-a fost niciodată teamă să muncim din greu. Nu ne-am ferit nicicând de probleme dificile. Însă nu avem imunitatea politicianului tipic, antrenat în a fi împroşcat şi a împroşca mizerii. Nu suntem nici agresivi şi nici „şmecheri“. Marea majoritate a convingerilor noastre şi a dorinţei noastre de a face bine se bazează pe un set solid de valori etice bine interiorizate. Nu din dorinţa de putere.

Vrem din tot sufletul o Românie mai bună, o Românie condusă cinstit. O Românie unde elitele politice sunt oameni drepţi, generoşi, profesionişti. Oameni modeşti şi cu bun simţ. Cred sincer că schimbarea în bine se produce în primul rând începând cu fiecare dintre noi. Asumându-ne conştient că trebuie să ne pese mai mult. Că trebuie să facem mult mai mult noi înşine înainte de a le cere altora să o facă pentru noi. Că România va fi mai bună numai dacă noi vom face mai multe lucruri bune. Nu spiritul de gaşcă, nu teama de a pierde privilegiile obţinute necinstit, nu loialitatea slugarnică şi interesată ar trebui să fie liantul unui partid.

Ne dorim să inspirăm oamenii care cred că România merită o nouă clasă politică.

Vreau să fiu parte a unui partid mare cu oameni noi. Cu oameni care schimbă România în bine acum şi nu doar vorbesc despre necesitatea schimbării. Un partid în care eu voi fi unul dintre cei mulţi care muncesc pentru a pregăti generaţia nouă de politicieni oneşti şi competenţi de care avem atât de mare nevoie. Un partid susţinut prin cotizaţii mici de românii care îşi doresc o Românie normală fără politicieni ţinuţi în laţ de finanţatori interesaţi. Un partid în care atât donaţiile cât şi cheltuielile să fie total transparente.

Va fi o încercare ambiţioasă şi riscantă mai ales că aşteptările de la noi sunt mari. Ne dorim să inspirăm oamenii care cred că România merită o nouă clasă politică. O clasă politică cu toleranţă zero faţă de corupţie, nepotism şi nesimţire. Avem nevoie de voi, de fapt avem nevoie unii de alţii.

Am depus la tribunal actele pentru înfiinţarea partidului.

În următoarele luni, Mişcarea România Împreună va căpăta o existenţă formală şi vom începe pregătirile pentru alegerile care vor urma. Avem nevoie acum de cât mai mulţi simpatizanţi şi voluntari care să poată să pună umărul şi să ajute. Oameni gata să îşi asume că schimbarea se face nu pentru ei ci cu ei. Oameni care sunt gata să doneze timp şi bani pentru a construi o clasă politică aşa cum ar trebui să avem. Oameni care atunci când partidul va primi aprobarea judecătorească să devină membri de partid.

Dacian Cioloş,
Preşedinte fondator Mişcarea România Împreună

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite