De ce o sa merg la vot pe 25. De ce consider boicotul o prostie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 25 mai se voteaza Europa
Pe 25 mai se voteaza Europa

Reforma sistemului politic nu se poate realiza printr-un boicot al alegerilor europarlamentare. Pe 25 mai lumea trebuie sa iasa la vot şi să voteze Europa.

O sa incerc sa raspund la aceste doua intrebari, deoarece vad tot mai multa lume care cocheteaza cu ideea de boicot la alegeri. Ideea de a scrie acest articol mi-a venit dupa ce am avut o dezbatere argumentata pe facebook cu Claudiu Craciun, unul dintre oamenii care sustin boicotul. In afara de Claudiu, am vazut ca sunt mai multe persoane publice care incurajeaza acest boicot, Ioana Lupea, Liviu Mihaiu. Pentru toti trei am o stima si o simpatie aparte pentru ca sunt open mind si pentru ca promoveaza valori ca democratia, dreptul la libera exprimare, lupta impotriva coruptiei.

Ei sunt impotriva prezentei la vot, mesajele promovate de ei, ca persoane publice, incurajeaza boicotarea alegerilor. Ioana Lupea scria pe blogul ei ca ea voteaza in strada! Claudiu Craciun mi-a scris pe facebook ca acum e momentul „sa iesim din prizonieratul in care ne tin” politicienii de atatia ani si ca „daca ne vom abtine de la vot si vom fi indeajuns de multi, vom da o lovitura politicienilor.” Liviu Mihaiu a zis ca e de acord cu boicotul si o sa ne explice intr-un text ce si cum. Ceea ce este curios pentru mine este ca persoanele de mai sus stiu foarte bine ce inseamna politica, ce inseamna dreptul de a alege, ce inseamna democratie participativa si totusi si-au asumat pozitii publice de a boicota un drept fundamental: acela de a vota.

Da, sunt de acord cu ei: e nevoie de o democratizare a sistemului politic. Nu doar la europarlamentare ci si pentru alegerile locale. Si eu sunt satul de aceleasi fete si eu sunt satul de clasa politica actuala si eu sunt satul de incapacitatea, coruptia si slaba guvernare a politicienilor. Si sunt de acord cu ceea ce sustin cei 3: sistemul politic trebuie democratizat! Scriam pe blog la inceputul anului urmatorul articol „De la sistemul fanariot la reforma de 3 zile din România şi câteva propuneri” unde enumeram propunerile unor organizatii de reforma a sistemului politic. Da, vreau reforma sistemului, dar nu printr-un boicot al alegerilor! Prin acest boicot nu se va realiza nicio reforma!

Nu mi-a placut nimic la campania aceasta: nici mesajele, (Keep calm and…a devenit trademark politic pentru PNL, PMP si PNTCD) nici afisele cu poze copiate din Belarus si Polonia, nici dezbaterile. La noi, tot cu scandalul si cu balacareala, ba un salt cu parasuta, ba o replica peste umar aruncata la misto, asa intelege clasa politica sa faca campanie pentru „europarlamentare”. Ca cica prinde!

Nu am inca favoriti pentru aceste alegeri. Sunt la fel de scarbit de clasa politica ca orice om decent din tara asta. Cu toate astea pe 25 mai o sa merg la vot si acestea sunt argumentele mele:

  • Romania poate decide prin prezenta la vot, viitorul politicilor din UE. Atentie! 75% din legislatia romana este adoptata in UE. Batalia mare acum la nivel european se da intre Partidul Popular European si Socialistii Europeni. Liberalii europeni se claseaza pe 3. Cei de la Institutul pentru Politici Publice explica intr-un minut importanta prezentarii la vot pentru viitorul UE:  

Filmuletul de la IPP explica, de ce ar trebui sa mergem la vot si cum poate schimba Romania viitorul UE. Deficitul democratic al filmului reiese din indemnul de a vota  doar cele 4 variante, membrii ai principalelor partide paneuropene: PSD, PDL, PNTCD si UDMR

  • In ultimul articol scris De ce nu prind mesajele europene in Romania” spuneam ca principalele partide din Romania s-au prins cum sta treaba cu alegerile si nu fac nimic pentru a scoate lumea la vot. Ei nu sunt interesati sa scoata lumea la vot deoarece daca voteaza doar aparatele de partid, procentele se pastreaza. PSD ar fi principalul castigator al boicotarii alegerilor deoarece au cel mai dezvoltat mecanism de colectare de voturi, masinaria partidului lucreaza pentru ei! Apoi urmeaza celelalte partide: PNL,PDL,PMP.  
  • Un boicot al alegerilor nu ar ajuta cu nimic. O reforma a sistemului politic se face in ani de zile printr-o presiune constanta a societatii civile si cu ajutorul unor politicieni. Sistemul trebuie schimbat din interior, iar parghiile legislative sunt in mana politicienilor. Ei trebuie sa schimbe lucrurile! Nu proteste si actiuni de forta avem nevoie ci chestiuni argumentate si mult lobby si advocacy indreptat spre clasa politica. Societatea civila are nevoie de lobby si advocacy pentru “democratizarea sistemului politic”. Un articol, un raport de politici publice, o conferinta chiar si un boicot nu schimba sistemul politic! E nevoie de mult mai mult. E nevoie de ani intregi indreptati spre un asemenea scop si un dialog structurat cu clasa politica. Un  exemplu de lobby si advocacy facut cu cap in Romania a fost cel realizat de Academia de Advocacy care a modificat transparent Legea transparenţei decizionale nr.52/2003! Dar le-a luat cel putin 4 ani sa o faca.  Nu cred ca un sistem politic poate deveni mai democratic printr-un boicot al alegerilor europarlamentare!  
  • Aici o sa-l citez pe bunul meu prieten Raul, care a spus “Treaba asta cu absenteismul programatic e cel mai mare truc social al inceputului astuia de secol. Asta pentru ca transforma pasivitatea intr-un extrem de pervers activism static. Pasivitatea e pasivitate oricum ai impacheta-o. Iar democratia nu se poate manifesta decat participativ. Fauna politica asa cum arata ea acum nu e o cauza. E un efect al pasivismului social din ultimii 15-20 de ani. A incuraja in continuare pasivismul social, chiar si cu spoiala asta noua numita "absenteism programatic", e o nebunie curata”  
  • E putina ipocrizie in declaratia ca nu ai cu cine sa votezi: sunt 15 formatiuni politice si 11 candidati independenti. Esti de dreapta? Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai-Razvan Ungureanu, Ramona Manescu sunt toti oameni bine pregatiti cu experienta si expertiza, reprezentand diferite partide de pe scena dreptei.  Esti de stanga?  Dan Nica sau Mircea Pascu sunt profesionisti. Esti ecologist? Cauta listele Partidului Ecologist Roman sau ale Partidului Verde si vezi daca iti plac candidatii. Esti agricultor? Exista Alianta Agricultorilor! Vrei independenti? Corina Ungureanu militeaza pentru educatie, sanatate si bunastare prin sport. Pe langa ea mai sunt 10 independenti. Deci alternative sunt daca doresti cu adevarat sa mergi la vot!  

A insirat un prieten pe facebook zece argumente contra boicotarii alegerilor. Si primul a fost legat de absenta la vot si de favorizarea masinariilor de partid care vor aduce voturile. Mai facea si o gluma legata de mortii din Teleorman care o sa voteze in locul celor care decid sa boicoteze alegerile. Boicotul favorizeaza direct sistemul actual, adica exact sistemul aratat cu degetul de cei care vor sa iasa in strada!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite