De la cine pot lua voturi Ponta şi Iohannis în turul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Românii care au votat cu Tăriceanu, Meleşcanu, Diaconescu, Vadim şi Funar se vor îndrepta spre Victor Ponta, iar Klaus Iohannis trebuie să depună eforturi pentru a atrage nehotărâţii şi votanţii anti-Ponta, susţin specialiştii contactaţi de „Adevărul“.

Marea finală prezidenţială din turul II se va juca, aşa cum era de aşteptat, între candidatul PSD, Victor Ponta, şi candidatul ACL, Klaus Iohannis. Potrivit Biroului Electoral Central, datele centralizate de la 98,30% din secţii indicau că Ponta a obţinut 40,33% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Klaus Iohannis, a fost votat de 30,44% din români. În cele două săptămâni până la turul II, staff-urile de campanie ale candidaţilor trebuie să găsească strategii prin care să atragă cât mai multe 

voturi. 

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ susţin că există şase paliere de electorat care în primul tur nu au votat cu cei doi candidaţi. Este vorba de electoratul care a votat cu Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, electoratul lui Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar, electoratul Elenei Udrea şi al Monicăi Macovei, electoratul care a votat cei doi etnici maghiari, cei care nu au votat în primul tur şi cei care au votat candidaţi sub 1%. 

Analistul politic Adi Zăbavă a declarat pentru „Adevărul“ că cei doi candidaţi vor încerca să ia voturi din toate aceste paliere, dar pentru Victor Ponta vor fi prioritare palierele electorale care au votat cu Călin Popescu Tăriceanu /Teodor Meleşcanu sau  Corneliu Vadim Tudor/ Gheorghe Funar / Dan Diaconescu. „Pentru prima categorie se vor folosi mesaje pe direcţia reunificării USL, lupta contra lui Băsescu, poate chiar cooptarea PLR la guvernare şi desemnarea lui Tăriceanu premier, iar pentru a doua categorie se vor folosi mesaje în cheia naţionalistă pe direcţia «mândri că suntem români»“, a explicat pentru „Adevărul“ Adi Zăbavă. 

Punctul de vedere al politologului Adi Zăbavă este susţinut şi de analistul politic Dan Ionescu. „Victor Ponta şi-ar dori să rămână cu aceiaşi votanţi şi în plus să beneficieze de voturile contracandidaţilor din turul I. Cei care au votat cu Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar şi Dan Diaconescu au o componentă pronunţat naţionalistă şi se vor mişca, cu siguranţă, înspre Victor Ponta“, este de părere Dan Ionescu.  

„Ponta – răul infinit“

În opinia lui Dan Ionescu, Klaus Iohannis are şansa să ajungă preşedinte doar dacă reuşeşte să-i mobilizeze la vot pe cei care nu au votat în primul tur ori dacă această categorie de votanţi se va mobiliza singură.„Sarcina lui Iohannis, în acest moment, este uriaşă. Klaus Iohannis va ajunge preşedinte doar dacă votanţii anti Ponta se mobilizează de la sine şi reuşesc să vadă în Ponta răul infinit“, ne-a declarat politologul. În opinia sa, voturile Elenei Udrea şi ale Monicăi Macovei, atât de necesare lui Iohannis, ar trebui să vină tot la candiatul ACL, însă pentru ca acest lucru să se materializeze, Iohannis trebuie să-şi dezvolte o strategie foarte bună. „Voturile Elenei Udrea şi ale Monicăi Macovei trebuie să se dizolve într-un sentiment anti-Ponta care să vină spre Iohannis. Însă, atenţie!, pentru că nu este acelaşi tip de transfer, cum ar spune, de exemplu, Tăriceanu: «Votaţi-l pe Ponta!». Iohannis a îndepărtat votanţii celor două doamne, realizând cea mai proastă campanie pe care am văzut-o până acum şi strategic, şi conceptual, şi la nivel de discurs“, mai susţine Ionescu. 

Adi Zăbavă consederă că pentru Klaus Iohannis prioritare vor fi voturile electoratului care nu a votat în primul tur şi ale celor care au votat cu Macovei şi Udrea. „Pentru primele două paliere se va marşa pe votul anti-Ponta, identificarea «răului» cu Victor Ponta, şi «tragedia ce ne paşte în cazul în care Victor Ponta va câştiga» În plus, se va încerca maximizarea rezultatului în categoria care a votat Tăriceanu sau Meleşcanu“, ne-a declarat Adi Zăbavă. 

Politologul Radu Magdin nu crede că Iohannis va reuşi să-l bată pe Victor Ponta în turul II. „Campania lui Iohannis nu are vână. El pare un luptător liniştit şi e posibil să nu anime lumea în turul II, nu în procentajul necesar“, a precizat Radu Magdin.  

Cum i-a bătut Băsescu pe Năstase şi Geoană

Marii perdanţi ai alegerilor prezidenţiale din 2004 şi 2009 au fost doi lideri PSD, Adrian Năstase şi Mircea Geoană. În 2004, după primul tur, diferenţa dintre Năstase şi Băsescu a fost de circa 700.000 de voturi, adică cu 200.000 de voturi mai puţin decât diferenţa de astăzi dintre Ponta şi Iohannis. Cum a reuşit Traian Băsescu să atragă un număr atât de mare de voturi în numai două săptămâni de campanie, ne-a explicat politologul Radu Magdin. „Băsescu a mizat pe latura emoţională a campaniei dintre cele două tururi. În plus, a acuzat frauda masivă la vot (deşi nu a fost dovedită nici în ziua de azi), a câştigat dezbaterea TV, a mobilizat la vot un număr masiv de tineri şi de români din diaspora. De asemenea, l-au ajutat şi mesajele axate pe dreptate, adevăr şi anticorupţie, care au percutat cu opinia publică“, a declarat pentru „Adevărul“ politologul Radu Magdin. În 2004, Băsescu l-a învins pe Năstase cu o diferenţă de 245.374 voturi.

În 2009, tot Traian Băsescu l-a învins şi pe Mircea Geoană, deşi după primul tur actualul şef al statului avea un uşor avans în faţa liderului PSD. Era pentru prima dată când un lider PSD nu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale.  În 6 decembrie 2009, Traian Băsescu câştigă cel de-al doilea mandat de preşedinte, învingând, pentru a doua oară, un lider PSD. Diferenţa de voturi care i-a adus victoria lui Băsescu a fost de numai 70.000 de voturi. Sociologul Mircea Kivu ne-a explicat de ce a câştigat tot Traian Băsescu. „Filmuleţul în care Băsescu apare lovind un copil a avut un impact mai mic decât plimbarea lui Geoană la Vântu. Geoană ar fi câştigat alegerile dacă electoratul l-at fi ascultat pe Crin Antonescu şi ar fi votat cu liderul PSD. S-a dovedit că numai jumătate din ei s-au conformat. În plus, a fost pentru prima dată când în turul II au venit mai mulţi oameni decât în primul tur“, a explicat Mircea Kivu.  

UDMR se decide joi

UDMR va decide joi pe care dintre cei doi candidaţi îl va susţine în turul II. Gyorgy Frunda a declarat, la Realitatea TV, că, deşi o decizie oficială va fi anunţată abia joi, în principiu, UDMR îl va 

susţine pe Victor Ponta. „Klaus Ioahnnis a avut o atitudine rigidă în ceea ce priveşte problema autonomiei“, a explicat Gyorgy Frunda.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis a pierdut alegerile

Klaus Iohannis a cules ce a semănat. După o campanie dominată de indolenţă în acţiuni, de aroganţă comunicaţională şi mesianism personal bazat pe un mit creat la Sibiu, neamţul nostru a reuşit să piardă din primul tur. Soarta s-a dovedit de multe ori generoasă şi chiar şi acum îi mai oferă o şansă în turul doi. Dar dacă Victor Ponta va fi preşedinte peste două săptămâni, acest fapt i se va putea imputa, în cea mai mare măsură, lui Klaus Iohannis.

Micro-campania

Există „macro-campania”, bătălia la vedere. Atîta cîtă e. Toată lumea îşi dă seama că nu e o întrecere cinstită, pe doctrine, proiecte şi profesionalism. E un simplu caft de cartier. Niciodată nu s-a coborît atît de jos în materie de „proceduri” electorale.

Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultate oficiale parţiale anunţate de BEC la ora 11.oo: Ponta - 40,33%, Iohannis - 30,44%

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Conform rezultatelor parţiale anunţate de BEC la ora 11.00, până la ora 10.20 au fost centralizate 98,30% din procesele verbale. Victor Ponta a obţinut 40,33% din voturi, urmat de candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,44%

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite