De ce lansează PSD scenarii monarhice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lecţia numărul unu pe care PSD a învăţat-o în politică a fost diversiunea. Din decembrie 1989 şi până astăzi membrii acestei formaţiuni politice au excelat în a crea realităţi paralele, inclusiv conceptul statului paralel pe care îl vântură astăzi. Monarhia pesedistă este un concept asupra căruia trebuie să medităm, după cum spune Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD.

După ce zeci de ani, PSD a fost inamicul Regelui şi al ideii de monarhie în România, dintr-o dată discipolii lui Ion Iliescu s-au trezit vrăjiţi de farmecele blazonului regal. La Craiova, procesiune pesedistă cu lacrimi în ochi, la Bucureşti toate notabilităţile partidului marcate aparent de moartea Regelui, de parcă nu l-ar fi alergat cu miliţienii pe autostradă şi nu ar fi cerut în Parlament expulzarea definitivă a Majestăţii Sale.

A descoperit PSD valorile despre care Mihai I a vorbit în Parlamentul României, democraţie, libertate, demnitate, respect?

Sau mai degrabă noul discurs ţine de anti-valorile despre care amintea Regele cu aceeaşi ocazie, cinismul, agăţarea de putere cu orice preţ, punerea mai presus de ţară a interesului personal?

Discutând cinic, care ar fi avantajele PSD în lansarea unei asemenea discuţii?

În primul rând, pentru PSD dispariţia Regelui înseamnă că scapă de un stres. Partidul acesta, prefabricat din module ale Partidului Comunist, a avut meru un complex de legitimitate. După fuga lui Ceauşescu, „emanaţii Revoluţiei” au avut mari dificultăţi în a justifica accesul lor la putere. Regele, deşi singur şi departe de ţară, a fost perceput ca o ameninţare pentru că putea ridica problema legitimităţii şi a întoarcerii la sistemul politic de dinainte de venirea comuniştilor la conducerea României.

Acum, fără Rege, PSD poate să vorbească liniştit de monarhie pentru că nu mai simte niciun pericol. Partidul îşi mai schimbă încă odată faţa pozând într-o formaţiune deschisă, care nu ezită să consulte poporul, dacă e nevoie.

Pe de altă parte, o monarhie controlată ar fi pentru PSD o minune venită din cer. Partidul nu a mai câştigat alegerile prezidenţiale din 2000. În tot acest timp a fost în opoziţie sau a trebuit să împartă puterea executivă în tot soiul de formule de coabitare cu preşedintele.Convieţuirea cu Băsescu a fost grea şi a dus la două suspendări, iar coabitarea cu Iohannis nu e mai puţin dăunătoare pentru interesele partidului.

O regalitate cu o casă monarhică decorativă ar însemna ca întreaga putere executivă să fie concentrată în mâinile PSD, o formaţiune care a câştigat întotdeauna cel mai mare număr de voturi, dacă vorbim de partide şi nu de coaliţii.

PSD s-ar eterniza la putere având toate avantajele pe care şi le-a creat în timp legate de controlul asupra aparatului de stat, asupra funcţionarilor şi administraţiei locale.

În aceste momente de emoţie, PSD testează piaţa şi nu se dă înapoi să se ataşeze mediatic de ideea de monarhie. Îşi permite să facă aşa ceva, tocmai pentru că singura valoare la care se raportează este interesul de personal şi de grup.

Cât timp Regele putea fi o ameninţare potenţială, a fost tratat de PSD ca un duşman de clasă şi a fost ţinta tuturor campaniilor de dezinformare. Acum, când ideea de monarhie poate aduce simpatie, de ce nu, e bună pentru PSD.

Şi ar mai fi o explicaţie. Şefii PSD s-au săturat să li se tot spună baroni. Ar vrea şi ei să se cheme lorzi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite