De ce l-a forţat Dăncilă pe Moga să demisioneze. Care e strategia de comunicare a PSD pe subiectul Caracal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Moga
Nicolae Moga

Nicolae Moga a demisionat subit din fruntea MAI, fiind silit de premier, care, în caz contrar, ar fi trebuit să deconteze în faţa preşedintelui Ioahnnis comportamentul lipsit de orice empatie al poliţistului care a discutat cu Alexandra. Potrivit unor surse politice, premierul a fost informat că Poliţia şi STS au greşit în egală măsură, însă stenogramele au dezvăluit un agent care a repezit-o pe Alexandra, în loc să-i ofere sprijin moral.

PSD şi-a construit strategia de comunicare pe tema tragediei de la Caracal plecând de la premisa că Poliţia şi STS sunt cele două mari instituţii responsabile. Premierul Viorica Dăncilă l-a demis imediat pe Ioan Buda, şeful Poliţiei, în timp ce directorul STS, Ionel Vasilca, a renunţat la funcţie la sugestia preşedintelui Klaus Iohannis. STS se află în subordinea CSAT, insituţie prezidată de şeful statului.

Surse politice susţin pentru „Adevărul“ că Viorica Dăncilă, pe baza informaţiilor primite de la MAI, era pregătită să susţină în şedinţa CSAT că slaba colaborare dintre Poliţie şi STS a dus la eşecul localizării victimei în termen scurt. Vinovaţii - şefii celor două instituţii - plătiseră deja cu funcţia, deci impactul era aplanat. Numai că, luni seara, în timp ce liderii PSD erau reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv, în presă au apărut stenogramele discuţiei dintre Alexandra şi poliţistul de la 112. Concluzia a fost clară: agentul s-a comportat lipsit de prefosenionalism şi fără nicio urmă de empatie.

„În CEX nu s-a pus problema ca Nicola Moga să plece, însă subiectul s-a aprins peste noapte. De dimineaţă, Viorica Dăncilă i-a cerut explicaţii ministrului, care a început să se încurce. Aşa că premierul i-a cerut să plece, ca să nu fie pusă la zid în şedinţa CSAT de preşedintele Klaus Iohannis“, susţin surse din partid pentru „Adevărul“. Şedinţa era programată la prânz, aşa că premierul s-a dus în CSAT cu „capul“ ministrului de Interne  ca urmare a reacţiei aproape inumane a poliţistului din Olt. 

Dăncilă şi Fifor, avertismente pentru poliţişti
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că se lucrează pe mai multe planuri, atât pentru a afla adevărul în cazul de la Caracal, cât şi pentru a se găsi soluţii pentru evitarea unor situaţii similare. „Românii trebuie să continue să creadă în MAI, este datoria aceste structuri să asigure siguranţa oamenilor. Avem în MAI mulţi profesionişti, oameni care îşi fac datoria şi care se bucură de respect şi apreciere, însă toţi cei pentru care nu primează interesul cetăţeanului trebuie să plece“, a mai spus premierul.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a anunţat că va avea toleranţă zero faţă de cei care nu-şi îndeplinesc cum trebuie atribuţiile de serviciu, iar cei care sunt vinovaţi în cazul dramatic de la Caracal vor plăti, fără rezerve. „Nu vreau să sperii pe nimeni, nu vreau să induc ideea că se fac tăieri de capete, dar repet, cu toată fermitatea, cei din Ministerul de Interne trebuie să îşi facă datoria aşa cum prevede legea, fără niciun fel de abatere de la lege, iar cei care nu înţeleg să facă lucrul acesta, cu siguranţă, trebuie să plece acasă. Poliţia Română este o instituţie  unde cetăţeanul trebuie să aibă încredere, cetăţeanul trebuie să aibă siguranţă în fiecare colţ al acestei ţări“, a spus Fifor.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat miercuri seară măsurile pe care Guvernul le-a luat ca urmare a tragediei de la Caracal. Printre cele zece idei se regăseşte şi crearea unui Registru al persoanelor cu agresiuni sexuale la activ. În rest, măsurile anunţate sunt, de fapt, un bilanţ al vorbelor din ultimele cinci zile.

Te-ar putea interesa şi:

Viorica Dăncilă a găsit vinovatul pentru tragedia de la Caracal: Spectacolul din lupta anticorupţie, care a lăsat în plan secund lupta împotriva criminalităţii

Surse. Haos în PSD. Partidul, luat prin surprindere de demisia lui Moga. „A cedat la impulsuri. Nu trebuia să o facă“

Ce spune Alexandru Cumpănaşu despre o candidatură la prezidenţiale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite