De ce este iraţională atitudinea USR-PLUS, în actualul context politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Barna şi Dacian Cioloş nu înţeleg faptul că nu sunt posibile alegeri anticipate. Lucrul este grav, la un asemenea nivel politic! Au votat moţiunea de cenzură, guvernul Dăncilă a devenit interimar, îi lipsesc şapte miniştri,  cei de la Justiţie şi Externe nu mai ascultă de Dăncilă, iar cei doi  vor să mai lase guvernul în funcţie 3-4 luni, până la alegeri anticipate. Cum să conducă ţară un guvern interimar, în asemenea condiţii?

Alegeri anticipate nu sunt posibile

Nici să ne explice cum ar fi posibile alegeri anticipate nu se deranjează Barna şi Cioloş. Mulţi analişti, ziarişti, foşti consilieri prezidenţiali, demonstrează că în România nu se pot organiza alegeri anticipate, pentru că ar însemna ca parlamentul să se dea jos singur. Ori mai nimeni, cu excepţia celor doi, nu crede că acest lucru ar fi posibil. Argumentul invocat, totuşi, de cei de la USR-PLUS,  este de tot râsul.

„Partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă”.

Să discuţi în politica românească de „obligaţii morale” ar fi o glumă proastă, dacă nu ar veni de la conducerea unui partid cu scor foarte bun la europarlamentare. Şi chiar dacă şefii partidelor ar accepta asemenea „obligaţii morale”, de unde garanţia că parlamentarii de rând ar respinge două propuneri de guvern, iar apoi să plece acasă?

Iraţinonalul din atitudinea USR-PLUS

Aici apare iraţionalul în atitudinea USR-PLUS. Pe care nu face niciun efort să-l lămurească. Din păcate pentru ei. Alegătorii lor sunt persoane inteligente şi informate, nu înghit gogoşi precum fac alegătorii altor partide. La Iaşi, dl Barna a fost confruntat de un simpatizant exact cu această întrebare: doar calculele dv electorale contează? Dar noi, cetăţenii, nu contăm?

Iarăşi un calcul greşit, nepermis la asemenea nivel. Şefii USR-PLUS nu realizează că-şi pierd electoratul. Votează moţiunea de cenzură pentru plecarea lui Dăncilă, apoi declară că ar fi bine  să mai stea Dăncilă încă 3-4 luni, să facem alegeri anticipate. De ce ati mai votat moţiunea de cenzură?

  Premierul Dăncilă a şi precizat faptul că, fiind guvern interimar, nu poate alcătui bugetul pe 2020. Examenul de rezidenţiat nu se poate susţine fără Ordin semnat de ministrul Educaţiei, care nu există, lipsesc şapte miniştri din guvern, nu se pot adopta măsuri esenţiale pentru activitatea în economie, educaţie, sănătate, ordine publică (nici ministru de interne nu avem),  şi USR-PLUS vrea ca guvernul Dăncilă să rămână încă 3-4 luni în funcţie. De fapt până la viitoarele alegeri parlamentare. Să organizeze şi trei rânduri de alegeri!

USR-PLUS şantajează viitorul guvern Orban să adopte în parlament legea alegerii primarilor în două tururi, luni sau marţi. Iarăşi o dovadă de iraţionalitate. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, dominat de PSD, nu  pune pe ordinea de zi această propunere legislativă. Care nu are şansa să treacă, chiar dacă ar intra în dezbatere, pentru că PSD şi UDMR se opun. Atunci ce rost are să vii cu astfel de condiţii ultimative? Propunerea „fără penali în funcţii publice” necesită schimbarea Constituţiei, pentru că ţine de drepturile omului. (Apropos, dacă eşti „penal” pentru că ţi-a cedat frâna de la maşină şi ai produs un accident, tot nu ai voie în funcţii publice?).

Premierul Dăncilă este total depăşit de situaţie, dacă declară că ia în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis. Cu două săptămâni înainte de primul tur al prezidenţialelor. Un hohot de râs a cuprins mai toată presa. Şi acest premier să rămână în funcţie încă un an? Aşa ne propune USR-PLUS.

Ţara trebuie guvernată de un guvern responsabil

Chiar şi fără majoritate în parlament, un guvern valid trebuie să avem. Majorităţile se mai schimbă, cum spuneam aici. După alegerile prezidenţiale conducerea PSD va fi decapitată, şi mulţi parlamentari vor emigra spre alte partide, care le-ar putea asigura un viitor mandat în parlament. Chiar şi aşa, un guvern responsabil are multe pârghii care nu depind de parlament: Ordonanţe simple, Ordonanţe de Urgenţă, HG-uri, Ordine de ministru, asumări de răspundere în parlament. Nu se pot face reforme profunde, dar acestea mai pot aştepta un an. Ca USR-PLUS nu intră la guvernare, se poate înţelege. Are propriile calcule electorale. Uniunea Salvaţi România lasă pe alţii să salveze România. Ei vin la guvernare când ţara este gata salvată. Dar să nu voteze guvernul Orban, nu mai este de înţeles. Guvernul de tranziţie Orban are câteva sarcini precise, mari şi late: să plece guvernul impotent Dăncilă, să deparaziteze instituţiile statului de clientela politică a PSD, să prevină criza bugetară ce se conturează a fi una extrem de gravă şi nociva pentru România, să organizeze în bune condiţii alegerile ce urmează. Cine să organizeze alegerile, guvernul Dăncilă? Am văzut ce s-a întâmplat în diaspora cu o astfel de organizare.

În concluzie

Până şi Tăriceanu recunoaşte: „Ce facem, prelungim această criză politică, pentru că ea va avea consecinţe foarte grave în ceea ce priveşte situaţia economică deja afectată". Aceasta e realitatea politică a momentului, pe care mai toţi actorii politici o cunosc. Mai puţin liderii USR-PLUS. Cum spuneam, la nivel de conducere a unor partide importante este greu de înţeles,  acceptat sau tolerat aşa ceva. Că vor plăti la viitoarele alegeri această poziţie iraţională este o pedeapsă care nu consolează pe nimeni în momente de criză politică, precum cele actuale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite