De ce insistă Dragnea cu trecerea restructurării guvernului prin Parlament? Vrea să scape de Dăncilă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciudată insistenţa lui Dragnea de a vota restructurarea guvernului în Parlament, săptămâna aceasta, în vacanţa de Paşte. Se ştie că mulţi parlamentari PSD-ALDE sunt plecaţi în vacanţa de Paşte, împreună cu familiile, unii departe de ţară. Ce vrea Dragnea, când e aproape sigur că nu va trece restructurarea, în condiţiile în care coaliţia mai are doar 6 voturi peste cele 233 necesare? Iar UDMR a declarat că nu votează restructurarea?

Dragnea trebuie să-şi demonstreze statutul de „mascul alfa“

Nimic nu-l deranjează mai mult pe Dragnea decât punerea la îndoială a statutului sau de stăpân absolut al destinelor României în guvernarea actuală. Nu suportă aşa ceva. De aceea are nevoie acum să demonstreze lui Iohannis şi ţării întregi cine este „jupânul“ de facto al României. În plus, dacă nu-şi rezolvă rapid riscul condamnării în dosarul Bombonica, riscă să plece „ca prostul“ din funcţiile pe care le are, adică direct după gratii. De aici presiunea enormă asupra premierului Dăncilă, să treacă la restructurarea guvernului imediat. Să vină Nicolicea la ministerul Justiţiei. Miercuri ar urma să fie dat în parlament votul final.

Ce se întâmplă însă, în cazul în care restructurarea guvernului nu va trece de Parlament?

Aici lucrurile devine neclare. Constituţia vorbeşte doar despre validarea restructurării guvernului în Parlament. Nu şi despre invalidarea ei.

Art 85, Constituţia României.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Constituţia nu spune nimic despre ce se întâmplă în caz de invalidare, şi nici în legislaţie n-am găsit nimic. Sunt două variante. Fie guvernul Dăncilă merge mai departe, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, fie se consideră demis, pentru că a pierdut un vot echivalent votului „de încredere“ în guvern, existent în alte ţări.

Prima variantă. Coaliţia va fi supusă unui scandal monstru. Opoziţia va cere demisia guvernului, pe motiv că nu mai are majoritatea parlamentară. În Camera Deputaţilor nici nu are majoritate de facto, şi nu e clar cum va trece, dacă va încerca, proiectele de legi pe Codurile Penale. Oricum, imaginea publică a Coaliţiei va fi făcută ţăndări, inclusiv în ochii electoratului PSD-ALDE. Acesta-i motivul pentru care şi Dăncilă şi Tăriceanu se opun vehement aprobării restructurării guvernului săptămâna aceasta.

De ce riscă Dragnea să nu treacă prin parlament restructurarea guvernului?

Simplu spus, pentru că vrea să scape de Dăncilă. Dăncilă a ieşit de sub ordinele lui Dragnea, la fel cu ceilalţi doi premieri anteriori. A înţeles că răspunde cine semnează, nu cine dictează, şi nu vrea să-şi asume riscuri pentru a-l salva pe Dragnea de puşcărie. Dăncilă nu s-a înghesuit să dea OUG-ul salvator, a păcălit PSD, împreună cu ministrul Toader că-l va da, dar toate termenele au trecut fără vreun efect. Este aici şi influenţa lui Timmermans, care i-a explicat lui Dăncilă până a înţeles, ce riscă dacă intră în jocul lui Dragnea. Să fie demisă prin moţiune de cenzură, în contextul actual, ştie şi Dăncilă că nu se mai poate. Dragnea vrea să folosească nevalidarea restructurării guvernului de către Parlament, pentru a clama, el primul, că Dăncilă şi guvernul său nu mai au legitimitate. Numai că s-a prins şi Dăncilă de şmecherie, şi refuză să ceară parlamentului restructurarea guvernului. L-a refuzat pe Dragnea şi în CEx, şi în convorbirile de ieri de la nivelul Coaliţiei. În opinia mea, nici nu va cere Parlamentului restructurarea, fiind convinsă că-şi taie craca de sub picioare, în caz că nu există o majoritate parlamentară care să-i valideze cererea.

Dacă i-ar ieşi pasenţa, Dragnea ar propune-o ca premier pe Olguţa Vasilescu, cu care are o rezonanţă de gândire politică maximă. Viitoarea naşă îi împărtăşeşte revolta împotriva unei justiţii care nu ţine cont că oamenii aflaţi în fruntea ţării sunt „intangibili“, şi pot fura oricât. Dragnea nu mai este capabil să judece care sunt riscurile constituirii unui nou guvern acum, în prag de alegeri şi de preşedinţie a Consiliului UE.

Şi uite aşa se scrie istoria politică a României!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite