De unde să ia Ponta bani?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta se plânge că nu are bani. Că la viitoarea rectificare bugetară din octombrie ia de la unii să dea la alţii, acolo unde arde, că Guvernul nu are un rezervor secret de bani. Adică va rectifica sărăcia, de la unii la alţii.  Ponta are bani. Mulţi, dar nu vrea să facă ce trebuie cu ei.

Ecuaţia finanţării unui stat e simplă. Cât mai puţini bani la cei care nu-i produc, la funcţionarii de stat, şi cât mai multe avantaje, inclusiv de natură fiscală, la cei care-i produc, fără de care ne-am duce cu toţii la plimbare pe alte meleaguri.

Statul nu conduce economia, ca pe timpul comuniştilor, dar o poate influenţa prin:

-fiscalitate redusă

-investiţii mari în frastructură

-stipendii şi ajutoare acolo unde e cazul

-concesionari de active de stat

Şi banii puţini, de care dispune statul acum, se duc pe apa sâmbetei, în absenţa unor mecanisme de control si verificare  ante şi post finanţare. Se întreabă dl Ponta de ce primarii dau 150.000 euro pe o toaletă de şcoală? Dar 90.000 euro pe un gard? Dar 4 euro pe o panseluţă dintr-un parc aflat într-o comună fără asfalt pe uliţe? Nu se întreabă. Când se va întreba, va găsi şi banii.

Se întreabă Victor Ponta de ce TVR are 100 milioane euro datorii, când nu produce şi nu comercializează bunuri şi servicii? Nu se întreabă, că soluţia e simplă, îi pune în condiţii egale de finanţare cu alte instituţii media.

Mă uit pe lista ordonatorior principali de credite. Ce să caute acolo Ministerul Tineretului şi Sportului, doar pentru a avea Banicioiu minister? Ştie cineva cu ce se ocupă acest minister? Dar Ministerul Culturii, când patrimoniul cultural poate fi dat în grija Consiliilor Judeţene, iar în rest, creatorii de cultură îşi fac treaba indiferent de existenţa vreunui minister? Dar Ministerul Agriculturii, când toată agricultura e privatizată, ce să facă, există instituţii, Cadastru, APIA, ADS, atâtea altele, de ce mai e nevoie şi de un minister cu direcţii judeţene, care taie frunze la câini?

Dar Ministerul pentru Societatea Informaţională, cu se ocupă? Nici nu mai ştiu cine e ministru. Asta vară se plimba prin ţări exotice împreună cu şefii din minister. Cu ce se ocupă? Care sunt rezultatele activităţii sale? Stăm la cozi şi plătim taxe pentru caziere fiscale şi juridice, în loc ca aceste date să fie obţinute prin dialogul a două computere. Şi câte alte aprobări şi hârtii, care pot fi înlocuite de aplicaţii informatice, de computere care nu fură, nu greşesc şi nu cer şpagă? Şi nici nu primesc salarii, prime şi ajutoare sociale.

Avem două ministere de finanţe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, ambele finanţate cu bani grei. Ca să ce? Că încasările la buget scad pe măsură ce economia creşte. S-a iscat un scandal monstru acum câţiva ani când un ministru a vrut să reducă bonusurile, veniturile suplimentare ale acestor funcţionari. Acum e linişte, dovadă că primele au revenit la vechile formule.

Dar agenţia de presă AGERPRES, de ce să fie finanţată din bani publici, că există cel puţin 10 alte agenţii mult mai bune?

Dar de ce să finanţăm Direcţii Judeţene de Turism şi Sport, mai face cineva sport ca în timpul Daciadei, sau miza o reprezintă veniturile generate de baza materială a acestora, care nu se ştie ce drumuri apucă?

Dar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, ce mai face, la 23 de ani de la revoluţie, în afară de dosare pentru cât mai mulţi revolutinari, pe principiul „puţini am fost, mulţi am rămas”?

Aşa că Victor Ponta are o soluţie pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Dar care necesită curaj.

Pentru bugetul de stat pe anul 2014, ia un marker roşu şi harşt, taie acei ordonatori de credite, principali, secundari, care nu-şi justifică existenţa, într-un stat sărac, care trebuie să se întindă atât cât îl ţine plapuma. Şi-i avertizează pe şefii acestor agenţii, companii de stat, instituţii publice, că de la 1 ianuarie 2014 nu vor mai primi un sfanţ de la bugetul de stat.

La fel cu transferurile de la bugetul central spre bugetele locale. Dacă are curajul lui Balcerowicz nu mai dă niciun ban primăriilor care nu se descurcă singure. Să se desfiinţeze, să se unească unele cu altele, să ajungem la o normă de 8.000-10.000 de cetăţeni pe o primărie. Cu clarificarea atribuţiilor şi resurselor administraţiei centrale şi locale.

Dar ajutoarele acordate unor companii de stat falimentare? CFR, Oltchim, Tarom, atâtea altele, care au datorii uriase la stat si nu se sustin singure? Că managementul privat s-a dovedit frecţie la picior de lemn. Fug privaţii de nu-i ajungi nici cu avionul, aşa că punem „privati” politruci.

Plătim în educaţie sute de licee cu promovare ZERO sau aproape de zero la Bacalaureat. De ce? Să se transforme în şcoli profesionale şi să intre în colaborare cu agenţi economici să pregătească împreună forţa de muncă necesară pieţei.

Va lua Victor Ponta toate aceste măsuri curajoase? Evident că nu. Încă nu avem în România un Balcerowicz polonez.

Victor Ponta e prizonierul baronilor şi al modului de a face politică dâmboviţeană. Ar avea o şansă să intre în istorie ca primul premier reformator al ţării. Pentru asta îţi trebuie tărie de caracter, spirit de sacrificiu, intelegerea profundă a realităţilor economice şi intereselor naţionale.

Victor Ponta nu le are. Poate următorul premier.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite