De ce i-a sunat Traian Băsescu pe Laura Codruţa Kovesi şi pe Florian Coldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi-a schimbat radical discursul de când a părăsit Palatul Cotroceni
Traian Băsescu şi-a schimbat radical discursul de când a părăsit Palatul Cotroceni

Fostul preşedinte Traian Băsescu a avut o reacţie ciudată faţă de anchetele DNA: i-a pus la zid, dintr-un foc, pe Laura Codruţa Kovesi (şefa DNA), Florian Coldea (adjunctul SRI) şi Livia Stanciu (preşedintele Curţii Supreme). Practic, Traian Băsescu a devoalat un anti-Traian Băsescu. Fostul şef al statului a mai domolit tonul agresiv cu câteva anecdote.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalistul Ion Cristoiu, într-un interviu la B1TV, dacă i-a sunat, după ce a plecat de la Cotroceni, cu o problemă oarecare, pe Codruţa Kovesi, Livia Stanciu sau Florian Coldea. „Nu“, a răspuns, scrut, Băsescu. „De ce nu.? Mă luaţi de fraier?“, a insistat, amical, Ion Cristoiu. „Pot să vă spun că din silă“, a comentat, după o clipă de tăcere, Traian Băsescu.

Ion Cristoiu a plusat şi l-a întrebat dacă, totuşi, a sunat-o vreodată, direct, pe Laura Codruţa Kovesi. „Niciodată. Am sunat o singură dată la Cabinetul doamnei Kovesi şi i-am cerut secretarei numărul de de telefon al unui procuror care a lucrat în dosarul Flota. Trebuia să-mi prelungesc autorizaţia de port-armnă. A apărut o sesizare să nu mi se elibereze permisul de port-armă pentru că am un dosar penal în curs. Era o neînţelegere cu un dosar disjuns. L-am sunat pe procuror şi l-am întrebat ce am de făcut. Mi-a spus omul: «Faceţi o cere, noi comunicăm la Constanţa, apoi o să comunice ei la Minister». Am făcut şi s-a rezolvat“, a spus Traian Băsescu la B1TV.

„Doar la Coldea am lăsat mesaj să mă sune, pentru că nu era în unitate. Găsisem la mine nişte documente secrete care nu s-au predat“, a rememorat Băsescu. „Dar ei, Kovesi, Coldea, v-au sunat?“, a mai întrebat Ion Cristoiu. „Niciodată nu m-a sunat niciunul din ei“, a încheiat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a oferit şi câteva caracterizări succinte.

”Doamna de la ÎCCJ, Livia Stanciu,  a ajuns datorită mie unde e. Florian Coldea era maior când l-am descoperit. Laura Codruţa Kovesi era procuror la Sibiu. Ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie. Ce să fac? Vor să mai rămână 5 mandate în funcţie! Le-am văzut şi alte feţe la toţi 3 după ce am terminat mandatul. După ce nu am mai fost preşedinte, s-au făcut că nu mă cunosc“, a comentat Băsescu. 

Cât despre anchetele DNA, Traian Băsescu a avut o poziţie oarecum stranie: a fost de partea celor cu cătuşe, deşi, în timpul mandatelor de preşedinte clama activitatea procurorilor. 

„Un inculpat care are pe cap Înalta Curte, despre care ştie că e partenerul DNA, procurori, SRI, ce şanse mai are un om care are aceste instituţii pe el? Nu pot să spun, la Şova, care a distrus probe – asta e elementară că te duce la arest sau la Vâlcov de care îmi pare rău, că îl ştiu de când era copil. Nu mai ai ce să faci. Nu ştiu dacă e caz de arestare, în condiţiile în care a recunoscut tot, dar arestările în vederea obţinerii mărturisirii încalcă orice normă a Drepturilor Omului“, a spus Traian Băsescu despre arestările preventive, categorie unde se încadrează şi Elena Udrea.

Nu a fost singura critică a lui Traian Băsescu la adresa Justiţiei. „Eu cred că este şi o pasiune a şefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar ca să mai ia un mandat. Cred că astfel de abordări nu vor face decât rău. Se va decredibiliza în timp. Mai eşti şi îngrădit în a te apăra. Într-un fel se apără un om într-o libertate relativă şi altfel se poate apăra unul care e băgat la beci. Nu vreau să atac justiţia, nu vreau să compromit ce s-a făcut în timpul meu, pentru că eu am găsit o justiţie în care politicienii erau călare pe justiţie. Mi-aduc aminte de o doamnă, Iordache, au băgat-o şi la beci pentru nu ştiu ce aprobare dăduse ca secretar de stat la Finanţe, dar e nenorocită. A fost terminată“, a spus fostul şef al statului.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite