De ce fug „dinozaurii“ PNL la Parlamentul European

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Hava sunt doar trei dintre greii PNL care au ales să fie prezenţi pe lista partidului la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Ai zice că e un semn bun, că partidul se trezeşte şi bagă în lupta artileria grea împotriva PSD. Pe lângă cei trei, mai sunt şi alte nume importante care speră la un loc eligibil: Gheorghe Falcă, Dan Motreanu şi Cristian Buşoi. În mod cert, cu Blaga la butoane rezultatul alegerilor va fi unul bunicel pentru PNL, deoarece primarii şi aleşii locali au datorii mari la cel care i-a pus pe listele electorale în 2016.

Totuşi, există o capcană pentru PNL, pe care Ludovic Orban nu o sesizează sau îi convine situaţia crezând că îl avantajează. Plecarea greilor la Bruxelles îi va transforma pe aceştia în simpli funcţionari europeni puşi la îngrăşat pe indemnizaţii enorme, o specie de liberal român cel mai bine reprezentată de Theodor Stolojan. Îmbuibarea şi liniştea bruxelleză îi vor scoate din piaţa internă. Poate pentru Orban e de bine, scapă de concurenţă. Poate pentru Crin Antonescu, Vasile Blaga şi Mircea Hava e tot de bine, vor avea nişte venituri imense şi o pensie frumoasă. Poate e de bine şi pentru unii mai tineri din PNL, care au ocazia să demonstreze că merită să câştige poziţii mai bune în partid şi să devină liderii de opinie ai noii generaţii de liberali. Ar părea că toată lumea e bucuroasă şi fericită! Aşa să fie?

Lucrurile stau însă altfel. Adevăratul motiv pentru care dinozaurii PNL fug la Bruxelles: nu mai cred în şansele partidului să ajungă la guvernare. Părăsesc o corabie care e în derivă. Orban se bucură inutil că scapă de concurenţă: nu Blaga, nu Antonescu, nu Hava este un pericol pentru el, ci lipsa lui de soluţii şi strategie politică, de viziune, care va duce la un PNL tot mai mic, un fel de cadavru politic din care se vor înfrupta PSD şi ALDE. O parte din electoral, în special cel din marile oraşe, va merge poate către Cioloş şi USR, însă primarii din micile oraşe şi de la sate, împreună cu votanţii lor captivi, se vor alinia la coadă la uşa lui Dragnea sau Tăriceanu pentru favoruri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite