De ce a fost scos Traian din Imnul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii şi democrat-liberalii susţin la unison că intonarea Imnului Naţional fără strofa a doua, în care e menţionat Împăratul Traian, a fost doar o greşeală a firmei care a organizat, sâmbătă, congresul comun PNL - PDL. Analiştii politici sunt însă de altă părere.

Strofa a doua din Imnul de stat al României, ce face referire la Împăratul Traian,  nu s-a auzit în difuzoarele de la congresele de fuziune PNL-PDL, din weekend. Atât la congresul PNL, în care a fost votat proiectul de fuziune cu democrat-liberalii, cât şi la congresul de fuziune PNL-PDL au fost intonate numai prima şi a patra strofă, deşi, în mod oficial, la evenimentele de acest gen se intonează strofele 1,2, 4 şi 11 sau, în funcţie de timpul alocat evenimentului, numai primele două strofe. I-am întrebat atât pe liberali, cât şi pe democrat-liberali de ce a fost evitată tocmai strofa în care apare versul următor: „Triumfător în lupte, un nume de Traian“. Să aibă vreo legătură cu numele preşedintelui Traian Băsescu, marele rival al celor două formaţiuni politice?

„Nu ştiu versurile“

Senatorul liberal Marius Obreja, vicepreşedintele Senatului, spune că nici nu a conştientizat că această strofă a fost evitată, scuzându-se că nu ştie aşa bine Imnul de stat al României. „Vă spun sincer că nu  prea ştiu versurile din Imnul Naţional, dar vă spun la fel de sincer că mă ridic în picioare şi-mi duc mâna la inimă de fiecare dată când aud <<Deşteaptă-te, române!>>, a declarat, pentru „Adevărul“, senatorul liberal.

Deputatul PNL Ludovic Orban, ales recent în funcţia de vicepreşedinte al partidului, ne-a declarat că omiterea strofei a doua nu a fost un gest premeditat, aşa cum a speculat presa. „A fost o pură coincidenţă. Nici să nu vă gândiţi că a fost ceva premeditat! Firma organizatoare care s-a ocupat de congresul PNL ne-a fost recomandată de colegii de la PDL. Deci ei sunt responsabili inclusiv de CD-ul cu intonarea imnului“, ne-a declarat Orban. Nici liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, n-a ştiut să răspundă de ce a fost omisă tocmai această strofă şi ne-a îndrumat să-i contactăm pe organizatorii evenimentului.

„O simplă greşeală“

Deşi democrat-liberalii s-au reunit, sâmbătă, în ultimul congres sub sigla şi numele PDL, momentul intonării Imnului Naţional, obligatoriu la astfel de evenimente, a fost ignorat de liderii partidului. Însă membrii PDL prezenţi la congresul de fuziune cu PNL, al doilea din zi, unde a fost intonat imnul, nu cred că omiterea celei de-a doua strofe a fost făcută intenţionat. Deputatul PDL Roberta Anastase ne-a declarat că în acel moment nici nu a realizat că strofa a doua a fost sărită. Anastase nu crede că acest lucru a fost făcut cu rea-credinţă.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţieanu ne-a declarat că, deşi nu face parte din echipa de organizare pentru a explica tranşant acest gest, incidentul ar trebui interpretat în cheia unei erori neintenţionate.„O simplă greşeală, care nu are nicio legătură cu numele <<Traian>>. Nu am auzit că s-ar fi impus să nu se redea şi strofa a doua. Însă speculaţii se tot pot face“, a spus senatorul. Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, susţine cu tărie că s-a făcut o greşeală, căreia ar fi aberant să i se dea o conotaţie de orice natură. „Eu nici nu mi-am dat seama că s-a sărit peste această strofă“, a declarat Săftoiu pentru „Adevărul“.

Firma organizatoare, vinovată 

Surse din interiorul PDL ne-au declarat că organizatorul congreselor de sâmbătă ale PNL, PDL şi PNL-PDL este o firmă de casă a PDL, denumită „Stage Expert“, care în ultimii şase ani s-a ocupat de organizarea tuturor evenimentelor importante. Până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să intrăm în contact cu niciun reprezentant al firmei. Potrivit altor surse politice, firma organizatoare ar fi luat înregistrarea imnului de pe site-ul Guvernului, întrucât l-au considerat o sursă credibilă. Am căutat pe www.gov.ro, însă pe site-ul instituţiei nu este postată înregistrarea cu Imnul de stat al României.

„O chestiune puerilă, tembelă“

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ nu cred în inocenţa liderilor de dreapta. „Cu siguranţă au încercat să transmită un mesaj politic, însă a fost unul copilăresc. Imnul e imn. E ca şi cum te-ai supăra pe un Ionel, te duci apoi la o nuntă şi ai interzice melodia <<Ionel, Ionelule>>. Din păcate, în politica românească, miştoul şi micile răutăţi iau locul strategiei, fără a avea absolut niciun efect“, spune analistul politic Radu Magdin.

Sociologul Remus Ştefureac, director INSCOP Research, speră că demersul celor două partide a fost neintenţionat. „E o gafă care se întoarce împotriva liderilor PNL şi PDL. Eu sper că a fost doar o gafă, o chestiune legată de rapiditatea cu care s-a derulat congresul. Dacă a fost deliberat, e o eroare. Imnul e un simbol naţional, nu are legătură cu Traian Băsescu“, crede Ştefureac. Sociologul Alfred Bulai este mult mai virulent. „E o chestiune puerilă, tembelă chiar. Nu poţi schimba imnul pentru  că nu-ţi place de Băsescu. E o acţiune penibilă care loveşte în simbolurile naţionale. E inadmisibil. Cred că situaţia a fost gândită, în măsura în care gândesc liderii politici. Sper că nu vă aşteptaţi că zace în ei prea multă inteligenţă“, a conchis Bulai.

2011: Marcel Pavel a amputat Imnul pentru că „se interpreta politic”

Amputarea Imnului Naţional prin evitarea versurilor care amintesc de împăratul Traian a iscat un scandal de proporţii în septembrie 2011, la inaugurarea „Arenei Naţionale” din Bucureşti. Ales să interpreteze Imnul României înaintea partidei de fotbal dintre România şi Franţa, cântăreţul Marcel Pavel a omis ultimele două versuri din strofa a doua, repetându-le pe cele din prima strofă.

A doua zi, Marcel Pavel a afirmat că modificarea imnului i-a fost impusă de Federaţia Română de Fotbal: „Strofele au fost alese de Federaţie, nu puteau fi cântate toate. Am repetat versurile din prima strofă ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam «triumfător în lupte, un nume de Traian», se interpreta politic. Nu am greşit cu nimic”. Federaţia Română de Fotbal a refuzat să comenteze incidentul petrecut înaintea meciului România-Franţa, iar după câteva ore cântăreţul s-a  răzgândit şi a declarat că a modificat Imnul de stat cu de la sine putere. „A fost alegerea mea, am repetat acele versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. Am cântat imnul cu patos, cu demnitate şi cu multă plăcere”, a afirmat Marcel Pavel.  

5.000 de lei amendă
Reacţiile provocate de acest incident au fost dintre cele mai diverse. Dacă Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului, l-a scuzat pe Marcel Pavel, declarând că „e şi el om”, Prefectul Capitalei a decis să-l amendeze atât pe cântăreţ, cât şi Federaţia Română de Fotbal, cu câte 5.000 de lei. „Potrivit legii, intonarea Imnului Naţional cu alt text şi altă partitură constituie contravenţie, iar amenda este de la 2.500 la 5.000 de lei. Dacă noi nu ne respectăm ţara, valorile şi Imnul de stat, atunci să nu ne mire dacă la competiţiile internaţionale vom auzi «Trei culori cunosc pe lume» în loc de «Deşteaptă-te, române!»”, şi-a explicat decizia Mihai Atănăsoaei, prefectul Bucureştiului.

Victor Ponta, pe atunci preşedintele PSD, i-a luat apărarea lui Marcel Pavel şi l-a acuzat pe prefectul Capitalei că, prin sancţiunea pe care a dat-o, n-a făcut decât să politizeze momentul. „Eu îl felicit pe Marcel Pavel, a cântat foarte bine, a fost un moment emoţionant şi nu ar fi remarcat nimeni că versurile respective nu au fost intonate, dacă prefectul nu ar fi atras atenţia!”, a comentat Ponta la momentul respectiv. El s-a arătat convins că prefectul a acţionat asemenea unui funcţionar de pe vremea comunismului, simţindu-se dator să facă „dreptate politică”. (Mihai Voinea)

Primele patru strofe ale Imnului

Strofa întâi: a fost cântată la Congresul comun PNL-PDL

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Strofa a doua: a fost omisă la Congres

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Strofa a treia: protocolul prevede că nu se cântă niciodată

Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

Strofa a patra: a fost cântată la Congresul PNL-PDL

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
"Viaţă-n libertate ori moarte! " strigă toţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite