De ce a eşuat întâlnirea dintre Alina Mungiu şi Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu a ratat prilejul unei dezbateri la Cotroceni
Alina Mungiu a ratat prilejul unei dezbateri la Cotroceni

Potenţiala întâlnire dintre preşedintele Traian Băsescu şi politologul Alina Mungiu-Pippidi s-a încheiat cu un fiasco, după o săptămână de negocieri şi de neînţelegeri.


  După ce Traian Băsescu a declarat că Alina Mungiu Pippidi ar trebui să intre în politică şi să iasă din demagogie, politologul i-a lansat o invitaţie la dialog preşedintelui, pe o temă fierbinte: proiectul de la Roşia Montană.

Vineri, în presă a apărut un schimb de mesaje între Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, şi Alina Mungiu-Pippidi, mesaje care arătau disponibilitatea preşedintelui de  a avea o dezbatere cu profesorul universitar, în calitate de „reprezentant al societăţii civile“, deci şi al protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Alina Mungiu nu a fost însă de acord să fie privită ca emisarul demonstranţilor. „ Această discuţie a fost provocată de faptul că dl preşedinte Traian Băsescu, cu toată autoritatea poziţiei sale, s-a referit la mine, persoană privată, de mai multe ori într-o emisiune de televiziune, în absenţa mea. Acest fapt m-a făcut să propun întâlnirea, şi nu faptul că aş avea vreun mandat de reprezentare a manifestanţilor din Piaţa Universităţii sau Berlin, cele două manifestaţii la care am participat. Nu am nici un asemenea mandat“, a fost răspunsul Alinei Mungiu-Pippidi. În paralel cu acest schimb de epistole, în presă a apărut o nouă informaţie: Alina Mungiu nu este recunoscută ca reprezentant al protestatarilor.

„DEZBATEREA A FOST ANULATĂ DE PREŞEDINTE“

Contactată de „Adevărul“, Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), vede un singur vinovat: Traian Băsescu. „Dezbaterea a fost anulată de preşedinte. Nu ştiu dacă în vreun moment a vrut să avem o dezbatere. Este o manifestaţie în piaţă, nimeni nu poate să-şi asume rolul de reprezentant. Este regretabil că a renunţat. În toate mesajele am spus că nu se pune problema ca eu să fiu reprezentantul manifestanţilor. Supărarea lor că am publicat schimbul de mesaje este absurd. Arată că aveau intenţii ascunse“, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

PROTESTATARII NU VOR LIDER

Protestatarii din Piaţa Universităţii spun că nu s-a pus problema ca Alina Mungiu să-i reprezinte la Cotroceni, dintr-un motiv simplu: nu au nevoie de lideri.. „Nu recunoaştem pe nimeni ca un lider. Cine merge acolo merge ca persoană fizică. Traian Băsescu a încercat să manipuleze piaţa şi să caute lideri. Să caute mult şi bine în continuare“, a spus Eugen David, activist al ONG-ului „Alburnus Maior“. 

Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi un alt cunoscut protestatar, Cristian Neagoe. „Manifestanţii nu-şi doresc un lider sau un reprezentant care să medieze. Traian Băsescu este cel care a încercat să o transforme pe Alina Mungiu-Pippidi în reprezentantul manifestanţilor, iar aceasta a refuzat“, a comentat Neagoe.

OPREA NEAGĂ

În acelaşi timp, Bogdan Oprea, consilier prezidenţial, neagă că ar fi existat vreo dezbatere pe ordinea de zi a preşedintelui Traian Băsescu. „Nu am anunţat nicio dezbatere. Nu a fost nicio referire publică la acest aspect din partea Administraţiei Prezidenţiale. Eu nu ştiu despre această dezbatere. Nimeni nu a discutat, nici oficial, nici neoficial, despre acest subiect din partea Administraţiei Prezidenţiale“, a declarat Oprea pentru „Adevărul“. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite