De dragul guvernării, Vladimir Voronin s-a rebrenduit în pro-european

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dizolvarea alianţei pro-europene de la Chişinău, ca urmare a jocurilor de culise făcute de liderul PDM, Marian Lupu împreună cu oligarhul Vlad Plahoniuc  (finanţatorul democraţilor moldoveni), la moţiunea de cenzură care a dus la prăbuşirea cabinetului condus de Valeriu Streleţ, a readus în prim plan PCRM în negocierile pentru constituirea unei noi alianţe pro-europene.

Criza politică de la Chişinău l-a recalibrat electoral pe liderul PCRM, Vladimir Voronin care intrase în ultimele luni într-un con de umbră, în timp ce rivalii săi de pe frontul pro-putinist: Igor Dodon(PSRM) şi Renato Usatâi (Partidul Nostru) păreau că îl trecuseră pe linie moartă în faţa electoratului cu opţiuni  pro ruse. Astfel, că Voronin îşi joacă politic ultima carte înainte de a fi trimis la pensie de pe scena politică moldavă, printr-o alianţă de conjuctură alături de PDM, PL şi PPEM care să îl aducă la guvernare într-o perioadă dificilă pentru Republica Moldova, când drumul european pare să fie o opţiune geo-politică prea îndepărtată pentru clasa politică moldavă. Vopsit în pro-european, Vladimir Voronin îşi joacă liniştit rolul în timp ce lideri din formaţiunea sa au transmis public mesaje către PDM, pentru alcătuirea unei alianţe de guvernare, pentru a se evita alegerile anticipate. În faţa unei asemenea opţiuni, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti nu are contrapondere întrucât disoluţia PLDM şi incapaciatea de acţiune a lui Valeriu Streleţ a blocat vectorul pro-european.

„Ei vor să le spună europenilor că nu vor cu comuniştii, dar situaţia îi impune. Eu vreau însă să le amintesc câte am făcut noi, comuniştii, încă din 2002, pentru modernizare europeană. Noi multe lucruri am făcut, iar ei nimic nu fac. De când s-a semnat Acordul de Asociere niciun capitol nu a fost îndeplinit. Să nu-şi bată ei capul de comunişti, comuniştii o să fie întotdeauna pentru reforme şi modernizare”, a declarat preşedintele PCRM.

Deşi a lăsat să se înţeleagă că nu ar dori să negocieze cu  PDM, Vladimir Voronin condiţionează o asemenea oportunitate, lansând ipoteza alegerilor anticipate unde partidele pro-europene din cadrul defunctei AIE 3  nu ar obţine rezultate satisfăcătoare în urma crizei din actul de guvernare şi a scandalului de corupţie din cadrul sistemului bancar moldav(dispariţia miliardului de lei de la BEM).

„Acei care au condus, care vor să creeze alianţe, care au adus ţara în această criză şi sărăcie să se gândească ce vor face mai departe. Dacă trebuie anticipate, nicio problemă. Comuniştii niciodată nu s-au temut de alegeri parlamentare”, a adăugat Vladimir Voronin, precizând totuşi că anticipatele ar trebui evitate în pragul iernii, potrivit independent.md.

De dragul Europei, PCRM aşteaptă să guverneze ţara!

La rândul său, analistul politic, Ghenadie Vaculovschi, susţine într-o analiză publicată în paginile portalului pro-putinist Sputnik, că Vladimir Voronin, liderul PCRM este pregătit să facă parte dintr-un cabinet pro-european iar divergenţele cu Iurie Leancă şi Mihai Ghimpu sunt o chestiune minoră de timp.

“Aşa dar, lăsând la o parte titulatura de comunist şi unele nuanţe mai mult cosmetice ale discursului „geopolitic” al lui Voronin, analizând la rece fondul în totalitatea lui, înţelegem că partidele conduse de Vladimir Voronin, Marian Lupu, Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă, dincolo de realizări şi abuzuri, au mult mai multe în comun şi prea puţine aspecte îi divizează la modul practic. Aceste formaţiuni politice, orice s-ar spune, sunt proeuropene. Mai mult, Voronin pledează, în aceste clipe grele pentru ţară, pentru un guvern de unitate naţională şi cu asta îi devansează pe toţi ceilalţi lideri politici din Parlament la capitolul patriotism pur moldovenesc (ataşament faţă de interesul naţional al Republicii Moldova). Comunistul Vladimir Voronin susţine şi modernizarea ţării după modelul european, la fel ca Lupu, Leancă şi Ghimpu”, scrie analistul politic Ghenadie Vaculovschi.

Varianta cooptării PCRM alături de PDM-PL- PPEM într-o nouă alianţă pro-europeană de guvernare ar putea fi o soluţie credibilă şi totodată păguboasă pentru imaginea externă a Republicii Moldova în contextul în care liderii PLDM nu revin la negocieri alături de PDM, PL şi PPEM. În acest sens, Iurie Leancă a declarat pentru Tribuna.md că, situaţia politică nu s-a schimbat.

”Deocamdată PLDM nu a dat curs invitaţiei, nu şi-a schimbat abordarea. Fără PLDM nu poate exista o majoritate funcţională, Guvern cu o agendă de reforme foarte bine pus la punct, cu instituţii depolitizate. Vom aştepta să vină colegii de la PLDM. Între timp vom lucra şi noi asupra proiectului viitoarei alianţe de guvernare, doar că de la distanţă, plecăm într-o deplasare în Germania”, a adăugat liderul PPEM.

La rândul său, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a afirmat că l-a sunat pe Valeriu Streleţ (liderul interimar al PLDM).

”L-am sunat, am vorbit şi vom vorbi şi mîine. Am vorbit de viitor, avem nevoie de majoritate parlamentară. E clar că PLDM încă nu e gata să vină, dar eu am visat astă noapte, că totul va fi bine. Eu sincer cred că sunt şanse, nu este alternativă. Vom veni şi noi cu propuneri asupra acordului viitoarei alianţe”, a conchis preşedintele PL.

Dacă liderii PLDM nu vor fi aduşi la masa negocirilor, Marian Lupu se va orienta către o alianţă firească cu fostul său mentor politic, Vladimir Voronin şi va sacrifica drumul european al Moldovei întrucât este greu de crezut că liderii europeni vor înghiţi varianta PCRM. Un prim semnal l-a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis,care a respins, luni, acordul de finanţare în urma căruia Moldova urma să primească 150 de milioane de euro. Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, Iohannis a anunţat  că solicitarea sa nu înseamnă renunţarea la ajutorul pe care ni-l oferă, ci, mai degrabă, reţinerea banilor până când va exista o clarificare a evoluţiilor la Chişinău. Astfel că, şeful statului român a scris că “cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova nu înseamnă o uşă închisă şi nici renunţarea la ajutorul pe care îl dăm românilor de peste Prut”.

În momentul de faţă, politicienii moldoveni din cadrul formaţiunilor care se declară pro-europene sunt incapabili să ajungă la un consens pentru salvarea viitorului european al Republicii Moldova după o guvernare marcată de lupte interne pentru putere şi corupţie iar singurul care poate înclina balanţa nu este şeful statului, Nicolae Timofti ci oligarhul Vlad Plahotniuc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite