De ce divorţează Putin?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre diversele ştiri care ţin capul de afiş al săptămânii, una mi se pare mai interesantă. Vladimir Putin divorţează! Noi, sătui de Bahmu, Prigoană, Andreea şi Bănică jr., Pepe si Zavoranca zicem, ei şi ce-i cu asta? Parcă nici când Nicholas şi Cecilia şi-au spus „Au revoir”,  nu s-a facut atâta tevatura, nici la Ladi Di şi Prinţul Charles.

Vladimir Putin conduce detaşat şi cu o imensă popularitate Rusia. O Rusie pe care a luat-o cu hainele şi încălţămintea franjuri de la Elţin, omul care înainte să moară şi după ce a făcut jocul americanilor a decis că merită ca Maica Rusia să se mărite din nou. 

Nu e treaba mea să comentez de ce s-a separat Vladimir de Ludmila. Nici cu cine a înşelat-o Vladimir pe Ludmila. Am curajul să o afirm, deşi o să mă înjure mulţi, Vladimir şi-a respectat cuvântul dat la catafalcul lui Elţin, să aibă grijă de Maica Rusia cu orice preţ. Asta punând mai presus ţara de familie. Or să mă dea necuratului telenovelistele, microbiştii, cancaniştii şi care s-or mai fi născut în zodia telecomenzii, dar asta e, Ţarul Putin arată că a moştenit genele lui Petru cel Mare. 

A visat să fie ca el, în Occident. Ca proaspăt ofiţer KGB a a ajuns în RDG, care nu era Occidentul, dar era mai bine decât acasă. A stat cu femeia iubită 30 de ani, ceea ce rar se întâmplă prin Occident. A decis să divorţeze discret, fără cancanuri, ceea ce rar se întâmplă prin Occident. S-a fotografiat pe lacul Baikal, la vânătoare de tigri, a pescuit la bustul gol pe Enisei sau Volga, a zburat pe Suhoi şi-a învins adversarii pe tatami, s-a lăsat filmat să vadă lumea că Rusia are presă. O presă care nu a adus argumente convingătoare că ar fi dictator. 

Citeam un roman al lui Jack Higgins, în care un interlop spunea că nici bandiţii nu mai sunt cum erau pe vremuri, pentru ca se dădeau în vânt după Maggie Thatcher şi purtau chiloţi cu Union Jack (numele steagului britanic). Cam aşa e şi acum. Cred că, deşi la televizor îl urăsc, liderii europeni pe ascuns, îl plac pe Putin, ar vrea să ştie cum a reuşit omul ăsta să-i reducă pe oligarhi (parcă avem şi noi baroni, moguli, nu?) la tăcere, să ducă la suprafaţă mai mulţi bani decât IRS-ul american, să facă din Rusia, o văduvă tristă şi mirosind a vodcă ieftină şi a mahoarcă gruzină, încântătoarea şi misterioasa matrioşkă, parfumată şi surâzătoare care taie şi spânzură pe ritmuri de balalaică. 

Stalin era încântat să vadă, când i-au adus arhiva de filme a lui Hitler, că ei doi, inamicii care s-au urât atât de sincer, ca să citez un scheci celebru al anilor 90, aveau aceleaşi preferinţe. Generalul Ulysses Grant, cunoscut pentru prietenia sa cu paharul, era zilnic pârât la Lincoln, iar acesta a spus odată, sătul de turnătorii: Ce marcă bea Grant, să o trimit şi celorlalţi generali ai mei? 

Putin îl moşteneşte pe Petru cel Mare. Luăm de la Europa ce trebuie şi îi întoarcem spatele spunea acesta. Putin face ca şi Ecaterina a II-a. Şi-a lichidat soţul ca să-şi dedice viaţa Imperiului Rus. Nici pentru Lenin sau Stalin femeile n-au contat prea mult în viaţa lor.  Mie îmi e teamă de divorţul lui Putin.

Vladimir Putin arata că îi pasă de Rusia şi vrea să transforme divorţul într-o afacere de stat, adică omul care n-are mamă, n-are tată, care a lăsat femeia cu ale ei, cu copiii la casele lor, care vrea să se ocupe de el şi de căsnicia sa politică. 

Omul care a rămas fidel căsătoriei cu Rusia şi, chiar dacă nu ne place, până acum e sigur că Rusiei nici prin cap nu i-a trecut să considere că a înşelat-o până acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite