De ce debarcarea Vioricăi Dăncilă nu salvează automat PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt câteva răspântii istorice în faţa cărora PSD a ales drumul greşit şi a ajuns în poziţia de a se lupta pentru propria supravieţuire. Dacă nici acum nu găseşte calea potrivită, va deveni un partid nerelevant, de mâna a treia.

Este adevărat, scorul zdrobitor pe care l-a reuşit Klaus Iohannis a fost determinat de aversiunea oamenilor faţă de candidatul Viorica Dăncilă. Marioneta lui Liviu Dragnea a dus partidul la cel mai slab rezultat din istoria alegerilor prezidenţiale. Toate racilele lungii guvernări PSD au contat: apetenţa pentru corupţie, 10 august, incompetenţa, aroganţa, limbajul politic agresiv şi primitiv.

Dar numai o schimbare de garnitură la nivelul conducerii partidului, aşa cum se pune la cale, nu va salva automat PSD.

E normal ca un lider care duce partidul din înfrângere în înfrângere să fie schimbat. În plus, asta e tradiţia la PSD, se tot întâmplă de 30 de ani.

Rezultatul dezastruos din 24 noiembrie are şi cauze mult mai adânci, dincolo de modul de conducere aberant pe care PSD l-a avut în ultimii ani.

De la apariţia sa sub numele de FSN, partidul a ratat momentele de modernizare. Două aripi s-au aflat permanent în conflict, cea conservatoare cu rădăcinile adânc fixate în substratul naţional-comunist şi una mai reformistă în sensul social-democraţiei europene. Conflictul a dus la ruptura dintre Iliescu şi Roman şi la scindarea partidului. PD-FSN aşa cum s-a numit formaţiunea lui Petre Roman s-a îndreptat spre stânga europeană , PDSR, partidul lui Iliescu, a rămas blocat între trecutul comunist şi un viitor pe care nu a reuşit niciodată să-l înţeleagă.

Desprinderea de mersul societăţii a făcut ca partidul fondat de Ion Iliescu să se întoarcă tot mai mult la trecut, acolo unde se simţea cel mai confortabil. Formulele naţional comuniste au devenit singura metodă de exprimare politică a PSD şi foştii oameni din PRM au ajuns să conducă o formaţiune care încă se mai pretinde social-democrată.

Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani? Societatea s-a schimbat dramatic. Un sfert din populaţia României s-a mutat dincolo de hotarele ţării. Satele, baza electorală a partidului, s-au depopulat. Marile oraşe au devenit poli de dezvoltare economică. Generaţiile tinere, din ţară sau din străinătate, au învăţat să aibă alte cerinţe faţă de clasa politică.  Tehnologia de comunicare, reţelele sociale au şters distanţele dintre oameni. Românii, oriunde ar fi, se comportă ca si cum ar trăi în acelaşi spaţiu şi asta s-a vazut foarte bine la ultimele runde de alegeri.

Răspunsul PSD a fost în direcţie total opusă faţă de mersul societăţii. Având milioane de români în Uniunea Europeană, PSD a devenit anti-european. A transmis mesaje xenofobe, a încercat să semene ura dintre românii din afară şi cei din ţară. A reacţionat violent pe 10 august. Şi toate celelalte, nu mai puţin grave.

Practic, PSD s-a întors în anii de început, după 1990. Numai că nu a mai găsit acolo decât o cincime din electorat, atât cât a avut la votul politic de la europene şi din primul tur al prezidenţialelor. În modul cel mai concret, PSD a rămas un partid fără ţară.

Refacerea PSD ar însemna revenirea la România din 2019, cu privire spre deceniul următor. Dacă va rata şi acum, adio PSD!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite