De ce a dat Dragnea înapoi în războiul cu Iohannis: de frică. PSD şi ALDE nu mai au majoritate în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD putea să-l impună pe Eugen Nicolicea ca ministru al Justiţiei prin restructurarea Guvernului, însă a dat înapoi şi a propus-o interimar pe Ana Birchall. Explicaţia: coaliţia PSD-ALDE nu mai are majoritate în Parlament. Viorica Dăncilă a propus trei miniştri interimari care au mari şanse să fie acceptaţi de Cotroceni, potrivit unor surse politice.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a respins pe toţi cei trei miniştri propuşi de PSD: Eugen Nicolicea (Justiţie),  Oana Florea (Fonduri Europene) şi Tit Brăiloiu (Diaspora). „Sunt persoane nepotrivite pentru funcţia de ministru şi în consecinţă nu accept această remaniere aşa cum mi-a fost propusă. Această remaniere e un fel de farsă. Nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare. Este cauzată de o răfuială mai degrabă din interiorul PSD“, a spus şeful statului, care a cerut miniştri interimari.

La scurt timp după refuzul preşedintelui, liderul PSD Liviu Dragnea i-a convocat în biroul său de la Parlament pe senatorii Claudiu Manda şi Şerban Nicolae, dar şi pe Daniel Chiţoiu, secretarul general al partidului de coaliţie - ALDE. A lipsit premierul Viorica Dăncilă, care a discutat la telefon cu şeful său de partid, potrivit unor surse politice.

Liderii PSD aveau două variante: restructurarea Guvernului, soluţie riscantă, care ar fi prsupus un nou vot de încredere din partea Parlamentului. Deci coaliţia PSD-ALDE ar fi trebuit să testeze majoritatea. A doua variantă: propunerea unor miniştri interimari la cele trei portofolii, aşa cum a solicitat Iohannis.

PSD a decis să proună interimari: vicepremierul Ana Birchall la Justiţie, Eugen Teodorovici ( ministrul de Finanţe) la Fonduri Europene şi Radu Oprea (ministrul pentru IMM-uri) la Diaspora. „Sunt un om al dialogului şi am încercat, aşa cum era şi firesc, să am cu preşedintele Iohannis o discuţie premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că preşedintele refuză colaborarea instituţională şi că, în continuare, prin acţiunile sale încearcă să împiedice buna desfăşurare a activităţii Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru preşedintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activităţii ministerelor şi punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor“, a spus Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat trimis de Guvern.

De ce a dat Dragnea înapoi
Deşi avertizase că va restructura Guvernul în cazul în care Iohannis îl va refuza pe Eugen Nicolicea la Justiţie, liderul PSD s-a răzgândit brusc. De ce? De frica aritmeticii parlamentare. Procedura restructurării Guvernului ar fi presupus un nou vot de încredere din partea Parlamentului, iar PSD şi ALDE mai au, în cele două Camere, doar 6 voturi peste limita majorităţii. Liviu Dragnea ar fi depins de voturile minorităţilor naţionale sau de UDMR, însă maghiarii au anunţat că nu se vor amesteca în procesul de restructurare a Executivului. Astfel, Dragnea nu a mai cerut un vot în Parlament, care ar fi demonstrat că PSD nu mai are majoritate. Pasul în spate făcut de liderul PSD e încă o dovadă că actuala coaliţie se mai sprijină doar pe o majoritate de conjunctură în Parlament. „O restructurare aş trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe preşedinte şi vom vedea, împreună cu departamentul de specialitate, ce acţiuni juridice s-ar impune atunci“, a ameninţat şeful statului. 

Dragnea a prefarat să nu-şi asume niciun risc, deşi procedura resctructurării l-ar fi obligat pe Iohannis să-l accepte pe Nicolicea la Justiţie. Iar numirea lui Eugen Nicolicea în Guvern ar fi fost garanţia că liderul PSD scapă de problemele penale. Spre deosebire de Tudorel Toader, Eugen Nicolicea este unul dintre „soldaţii“ fideli lui Dragnea, deci n-ar fi avut nicio ezitare să-şi asume o ordonanţă de urgenţă salvatoare pentru şeful său de partid. Comprativ, sunt şanse minime ca Ana Birchall, ministrul interimar la Justiţie, să semneze o astfel de ordonanţă de urgenţă. În plus, interimatul Anei Brchall se suprapune şi cu referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis, iar şeful statului a cerut deja Guvernului Dăncilă să nu ia nicio decizie în domeniul Justiţiei până când poporul nu se pronunţă.

La Cotroceni a răspuns robotul
Premierul Viorica Dăncilă l-a sunat ieri de dimineaţă pe Klaus Iohannis pentru a discuta despre Ministerul Justiţiei. Iniţial, preşedintele nu i-a răspuns, apoi şeful statului a revenit cu un telefon exact înainte de ora 17.00, când avea programată o conferinţă de presă. Iohannis i-a transmis premierului că respinge toate cele trei propuneri trimise de PSD pentru remaniere.  „Am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele trei portofolii care, într-un final, se vor vacanta, fie să vină cu propuneri pentru miniştri interimari până când PSD vine cu nişte propuneri pe care le pot accepta“, le-a spus Iohannis jurnaliştilor.

Această remaniere e un fel de farsă. Nu are absolut, dar absolut nimic, de a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare. Nu are absolut nicio treabă cu agenda românilor. Klaus Iohannis
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite