De ce creşte partidul lui Băsescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajele de opinie făcute din mai multe direcţii politice arată că Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat cota electorală în ulimele luni de 4%, la 8% , cu mici diferenţe legate de fiecare cercetare în parte.

Este o performaţă, cu atât mai mult cu cât în astfel de chestiuni, tendinţele de creştere sau descreştere contează mai mult decât cifrele înregistrate într-o fotografie de moment. Iar, dacă PMP a crescut, altcineva a înregistrat o pierdere, câştigurile Mişcării devenind pierdere în special pentru PDL, fostul partid prezidenţial. Care sunt cauzele şi care poate fi nivelul până la care poate ajunge PMP?

Traian Băsescu a ocupat confortabil fotoliul de lider al Opoziţiei faţă de guvernarea Ponta. Rolul de şef al Opoziţiei este cel care i se potriveşte de minune lui Traian Băsescu. Din această poziţie a câştigat marile sale confruntări politice. Plecând de la o cotă de popularitate catastrofală din 2012, preşedintele a reuşit să recupereze procente bune. E departe de vremurile de glorie, dar nucleul său dur este suficient de consistent încât să ducă la dublarea cotei PMP. De aici înainte, orice procent câştigat de Traian Băsescu se va reflecta în capitalul Mişcării, aşa încât implicarea preşedintelui în campaniile lui 2014 va deveni şi mai puternică pe măsură ce se vor apropia scadenţele electorale. Traian Băsescu nu mai este locomotiva de altă dată, dar un partid mic poate fi tractat şi de o drezină.

Dar, în mod paradoxal, implicarea preşedintelui ca lider al Opoziţiei faţă de Guvernul Ponta, nu duce la scăderea procentelor PSD. Din contră, PSD stă bine în sondaje sperând la o ţintă de 40% la europarlamentare. Bătălia lui Băsescu se traduce în rearanjarea raporturilor de forţă pe palierul dreptei, respectiv slăbirea PDL şi cucerirea unei poziţii cât mai bune pentru PMP în perspectiva negocierilor de după alegerile europene. Cu un scor bun pentru un nou venit, PMP poate emite pretenţii şi Traian Băsescu poate pretinde rolul de lider al întregului spectru, acum fragmentat între PDL, PMP, Forţa Civică şi restul lumii care se mai învârteşte pe acolo. Totul depinde de capacitatea de rezistenţă a PDL. Vasile Blaga a pierdut primării importante, dar structura de bază a partidului încă nu a capitulat.

Deşi pentru electoratul românesc alegerile europene nu reprezintă o miză, rezultatele naţionale ale scrutinului european  vor fi decisive în evoluţiile politice interne. PMP va beneficia de transferul de capital politic din partea lui Traian Băsescu, dar va conta  şi lista de candidaţi pe care îi va propune. Oricum prima fază a bătăliei se va duce între PMP şi PDL, adică între Traian Băsescu şi PDL.

În acest tablou, PNL a hotărât să treacă şi el în Opoziţie. Aici, întră în concurenţă directă cu Traian Băsescu. La fel, alegerile europarlamentare vor fi decisive şi pentru liberali. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite