De ce a amânat Dragnea votul pentru  imunitatea lui Tăriceanu până în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul din Senat pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de procurorii DNA că ar fi luat şpagă 800.000 de mii de euro în urmă cu 10 ani, pe vremea când era premier, a fost amânat pentru sesiunea viitoare, care începe în februarie 2019. Motivul? Liviu Dragnea, de care depinde imunitatea lui Tăriceanu, vrea să se asigure că liderul ALDE nu va trăda, susţin surse politice. Între timp, faptele s-ar putea prescrie

„Senatul nu-i va ridica imunitatea lui Călin Popescu Tăriceanu în această sesiune legislativă, din care au mai rămas, oficial, trei săptămâni. Neoficial, se va mai lucra până pe 18 decembrie“, a confirmat, pentru „Adevărul“,  unul dintre parlamentarii din conducerea Senatului. Teoretic, senatorii ar fi avut timp să tranşeze cazul Tăriceanu până la Crăciun. Solicitarea DNA a fost trimisă în urmă cu o lună la Parlament. După două amânări, Comisia Juridică a Senatului va da raport la începutul săptămânii viitoare, iar după alte 7 zile putea fi programat votul în plen. Sursele citate susţin că cel care trage de timp nu este Tăriceanu, ci liderul PSD Liviu Dragnea. La mijloc sunt moţiunea de cenzură anunţată de Opoziţie, legea pensiilor şi legislaţia penală.

Suspectat că va fi din nou „Răzgândeanu“
Liviu Dragnea vrea să se asigure că partenerul său de coaliţie nu-l va trăda la moţiunea de cenzură pe care PNL, USR şi PMP o vor depune săptămâna viitoare, mai ales că PSD a pierdut majoritate la Camera Deputaţilor. Însă aritmetica parlamentară este echilibrată de Senat, acolo unde coaliţia de guvernare numără 13 aleşi peste limita majorităţii. Oricum, votul va fi pe muchie de cuţit, iar Dragnea vrea să-l ţină captiv pe Tăriceanu. Fără voturile senatorilor PSD, liderul ALDE ar rămâne imediat fără imunitate, deci ar ajunge pe mâna procurorilor. Dragnea mai are nevoie de voturile ALDE şi pentru alte două proiecte importante pe care le vrea adoptate până de sărbători: legea pensiilor, adoptată deja de Senat, şi Codul penal, întors de la CCR. Aşadar, cei doi lieri pregătesc un troc: Tăriceanu va oferi voturile ALDE pentru legile PSD, iar Dragnea va oferi voturile PSD pentru imunitatea lui Tăăiceanu.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de compania respectivă. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 

Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite