De ce acţionează UDMR împotriva statului de drept?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor FOTO Mediafax
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor FOTO Mediafax

De fiecare dată când UDMR sprijină majoritatea PSD-ALDE, cum s-a întâmplat marţi în Senat, când au asigurat cvorumul necesar pentru votarea modificărilor la Codul Penal, ne punem întrebarea ce a câştigat Uniunea din acel vot: finanţare pentru primăriile sale? Vrea să-şi pună la adăpost câţiva lideri corupţi? Construirea unui liceu în limba maghiară? O universitate nouă?

Se poate, totuşi, să privim simplist atitudinea UDMR faţă de ceea ce se întâmplă în România. Îi admirăm pentru modul în care ştiu să-şi urmărească scopurile şi să obţină din negocierea cu majoritatea guvernamentală diferite avantaje. Mai mult, suntem de acord cu ei atunci când ne spun că actuala opoziţie parlamentară este incapabilă să deschidă negocieri concrete cu ei, pe baza unui program politic şi de guvernare, atunci când încearcă să dea jos Guvernul PSD-ALDE. Liderii UDMR au explicaţii argumentate pentru orice vot dat în Parlament, inclusiv atunci când votează împotriva intereselor României, cum au făcut-o marţi în Senat.

Pentru că trebuie să subliniem încă o dată că modificările aduse Codului Penal sunt un atentat la adresa statului de drept, la adresa apartenenţei României la valorile europene. Declarativ, UDMR militează pentru o Românie europeană şi democratică, dar în fapt, prin parlamentarii săi, votează alături de politicieni care doresc să ducă România într-o altă direcţie. În aceste condiţii, apare întrebarea: „De ce acţionează UDMR împotriva statului de drept?“.

Timpul ne va arăta scopul urmărit de UDMR sau dacă temerile noastre au fost neîntemeiate.

Este evident că în ultimii ani, în mod constant, UDMR a pus umărul la slăbirea unor instituţii importante ale statului, în special cele care activează în domeniul combaterii corupţiei. În toată polemica referitoare la lupta anticorupţie, uniunea a fost de partea celor care doreau să limiteze capacitatea unor instituţii din sistemul judiciar de a combate eficient acest flagel care ameninţă securitatea naţională. Voturile din Parlament sunt o dovadă în acest sens. Discrepanţa dintre afişarea unei atitudini pro-UE şi acţiunile din Parlament, unde a votat constant în favoarea unei legislaţii criticate de partenerii europeni, sunt o dovadă că scopul UDMR nu este doar de a obţine mici avantaje de la PSD pentru comunitatea pe care o reprezintă, ci de a slăbi instituţii importante ale statului român. Mai mult, prin votul dat în Parlament, UDMR împinge România către periferia europeană şi contribuie la creşterea neîncrederii partenerilor din UE şi NATO la adresa ţării noastre.  

Nu putem să nu ne întrebăm atunci ce ar avea de câştigat UDMR dacă România ar deveni un „paria“ al UE? Dacă în locul unui stat de drept, care respectă valorile democratice europene, România ar merge pe calea Turciei? Dacă urmând acest drum, în afara UE şi fără umbrela NATO, România ar mai fi capabilă să-şi păstreze actualele graniţe? Dacă o Românie pusă la colţ de UE ar putea avea susţinere internaţională în cazul unei autodeclarate autonomii a Ţinutului Secuiesc? Timpul ne va arăta scopul urmărit de UDMR sau dacă temerile noastre au fost neîntemeiate .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite